انهار
انهار
مطالب خواندنی

قبله

بزرگ نمایی کوچک نمایی
نمازهای خوانده شده خلاف جهت قبله
سؤال: مسجدى، در زمان سلسله صفویّه، در یکى از روستاها بنا شده است و تا کنون حدود چهارصد سال مردم در آن نماز خوانده اند. اکنون آقاى معمّمى قبله مسجد را کمى تغییر داده است؛ آیا نمازهایى که تا به حال خوانده شده صحیح است؟ نماز خواندن به سمت قبله اى که ایشان تعیین کرده اند چه حکمى دارد؟
پاسخ:نمازهاى گذشته اشکالى نداشته است، و امّا در حال حاضر مى توانید به وسیله قبله نماهاى سالم، قبله مسجد را تعیین کنید و مطابق آن عمل نمایید، و چنانچه ایشان هم این کار را کرده باشد اشکالى ندارد.
کسی که به جهت قبله نماز نمی خواند
سؤال: اگر شخصى به غیر جهت قبله به نماز ایستاد ما نیز مى دانیم که جهت قبله بر عکس است آیا وظیفه داریم به وى اعلام کنیم؟ امر به معروف و نهى از منکر در این جا لازم است؟
پاسخ:لازم نیست ولى بهتر است.
کسانی که نمی توانند رو به قبله نماز بخوانند
سؤال: برادران مجروح و یا معلولى که نمى توانند در هیچ صورت رو به قبله نماز بخوانند آیا جهت هاى غیر قبله براى آنان یکسان است؟
پاسخ:فرقى با هم ندارد.
امکان تغییر قبله توسط امام زمان (علیه السلام)
سؤال: آیا صحیح است که مى گویند وقتى که حضرت حجّت(عج) ظهور مى کند قبله را به مزار امام حسین(علیه السلام) تغییر مى دهد؟
پاسخ:این روایت مخالف قرآن و روایات ثابت از طرف معصومین(علیهم السلام) است و باید طرح و دور انداخته شود.
تغییر جهت قبله در کشتی و قطار
سؤال: هنگامى که کشتى یا قطار در حال حرکت مى باشد و اشخاص اقامه نماز مى کنند در صورتى که ازقبله منحرف شوند وظیفه آنها چیست؟
پاسخ:باید فوراً به سوى قبله تغییر جهت دهند.
اختلاف 45 درجه ای قبله قدیمی با قبله دقیق
سؤال: جهت قبله از قدیم در روستای مابه سمتی مشخص شده است ولی اکنون با پیشرفت علم و استفاده از قبله نما و تشخیص هیئت نجوم شهرستان معلوم شده است که جهت قبله در مسجد 25الی 30 درجه و در بعضی خانه ها از 35 تا 45 درجه از جهت فعلی به سمت راست منحرف است که این موضوع بالاخص در مسجد باعث ایجاد اختلاف بین نمازگزاران گردیده است ازشما تقاضامندیم مارا راهنمایی فرمایید که به چه سمتی باید نماز بخوانیم و اگر باید به سمت قبله نما نماز بخوانیم تکلیف نمازهای گذشسته مردم چیست ، همچنین دفن مردگان به چه صورت باید باشد؟
پاسخ:این مسئله در بسیاری از نقاط به وجود آمده و معلوم است که تعیین قبله با قبله نماهای صحیح و از طرق جدید اطمینان بخش تر است. اما نمازهایی که سابقا بر اثر معلوم نبودن قبله خوانده اند اشکالی ندارد و امواتی که دفن شده اند نباید نسبت به آنها اقدامی کرد ولی اموات جدید را طبق قبله فعلی دفن کنند.
نماز خواندن به خلاف جهت قبله
سؤال: من چندماهی است که به توصیه یکی از افراد که ایشان نماز خوان هم میباشد و خودش نیز به همان سمت نماز میخواند بطور اشتباهی در جهت دیگر ی خلاف قبله نماز میخواندم. آیا باید این نمازها را اعاده نمایم یا نه وتکلیف شرعی من چیست؟
پاسخ:در صورتی که انحراف کمتر از 90 درجه بوده باشد نمازهای گذشته صحیح است والا باید تدریجا قضا کنید.
جهت قبله برای کسی که بر بام کعبه قرار دارد
سؤال: شخصی که بر بام کعبه قرار دارد به کدام سمت باید نماز بخواند و به چه صورت؟
پاسخ:باید کمی از کنار دیوار عقب تر بایستد و نماز بخواند، به هر طرف که بخواند اشکالی ندارد.
نماز خواندن بر خلاف جهت قبله بدون تفحص
سؤال: اگر شک به درست بودن قبله داشته باشیم و بعدا متوجه شویم که قبله به طرف دیگری باشد، حکم نمازهای خوانده شده چه می باشد ؟
پاسخ:در صورتیکه شک داشته و از اشخاصی که در آن محل بودند نیز سوال نکرده و از قبله مساجد مسلمین استفاده ننموده باید نمازهای خود را تدریجا قضا کند.
راه های تعیین قبله
 تعیین قبله با قبله نما
سؤال: تعیین قبله با چه قبله نمایی قابل اطمینان است و اگر جایی قبله نما نبود چگونه در روز و شب تعیین قبله میکنیم؟
پاسخ:قبله نماهای سالم معمولی برای تعیین قبله خوب است ولی باید با آن آشنا بود و اگر قبله نما نبود از مساجد مسلمین یا قبرستانها می توان قبله را تشخیص داد و همچنین از شهادت اهل محل و اگر هیچ وسیله ای برای تشخیص قبله نداشت به یکی از چهار طرف نماز می خواند.
قبله در کشورهای غیر اسلامی
سؤال: مسلمانان مقیم لوس آنجلس که در غرب آمریکا زندگى مى کنند به کدام جهت باید نماز بگذارند که نمازشان صحیح و روبه قبله انجام شده باشد البتّه قبله نماهاى موجود مثل قبله نماى رزم آرا و غیره قبله نیویورک را که در شرق آمریکاست مشخص مى کند ولى قبله لوس آنجلس را که شش ساعت با هواپیما از نیویورک فاصله دارد معین نکرده و مردم دقیقاً تکلیف خود را نمى دانند و به استناد (اَیْنَمَا تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ)(1) به یک جهتى نماز مى خوانند لطفاً وظیفه آنها را معین کنید.
پاسخ:به همان طرفى که در میان مسلمانان آن جا مشهور به قبله است بایستید اشکالى ندارد.

  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات
  


پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -