تقدم فطریه بر خمس
سؤال1914. کسى که حساب سال ندارد ولى مشکوک است که خمس به اموال او تعلّق گرفته یا نه، آیا باید اوّل خمس را بدهد و بعد زکات فطره را پرداخت نماید؟
پاسخ: لازم نیست و اگر یقین هم داشته باشد، زکات فطره از مؤونه واجبهاش است و پیش از تخمیس مىتواند بدهد؛ مگر این که بخواهد از عین مالى که از سابق متعلق خمس شده بپردازد که اوّل باید تخمیس کند.
تقدّم خمس یا زکات
سؤال1915. آیا حکم تقدّم خمس بر زکات فطره، در زکات گندم و جو و گاو و گوسفند و طلا و نقره هم هست یا خیر ؟
پاسخ: مصرفها و هزینههاى واجب و مباح در طول سال، خمس ندارد
عدم تعلّق خمس به زکات فطره
سؤال1916. در رساله عملیّه بخش زکات فطره در مسأله 1579 فرمودهاید: «زکات فطره باید از مال حلال داده شود»، بفرمایید: کسى که حساب سال دارد، آیا باید پولى که براى زکات فطره مىدهد، ابتدا خمس آن را بدهد؟
پاسخ: اگر بین سال واقع شود، خمس واجب نیست.
تعارض خمس و فطره
سؤال1917. کسى که خمس بر مالش تعلّق گرفته، آیا زکات فطره را مىتواند از آن مال بدهد یا این که باید اوّل خمس را پرداخت کند و بعد زکات فطره بدهد؟
پاسخ: اوّل باید تخمیس شود، یعنى نباید با استثناى آن خمس را حساب کند.
عدم تعلق خمس بر زکات یا زکات فطره
سؤال1918. اگر مبالغى جهت زکات یا زکات فطره کنار گذاشته شده باشد، و در اثر سهلانگارى در صرف آنها یک سال بر آنها بگذرد، آیا خمس به آنها تعلّق مىگیرد؟
پاسخ: ظاهرا متعلق خمس نیست.
نقل زکات
سؤال1919. چند روستا نزدیک هم قرار دارند ـ مثلاً روستایى با روستاى دیگر تنها هزار متر فاصله دارد ـ . آیا هر دو یک محل محسوب مىشوند یا دو محل؟ آیا شخص مکلّف مىتواند با وجود مستحق در روستاى خودش زکات را به روستاى مجاور ببرد؟
پاسخ: مانعى ندارد. (به مسأله رساله 1556 و 1596 مراجعه شود.)
مصرف زکات فطره پس از چند ماه
سؤال1920. آیا پولهایى را که از محل زکات فطره جمعآورى شده است، مىتوان بعد از گذشت مدتى ـ مانند چند ماه ـ به مصرف رساند؟
پاسخ: چون براى دیگران است جایز نیست، مگر با اجازهى آنها
تأخیر در اداى زکات فطره با وجود مستحق
سؤال1921. مقدارى از زکات فطره را دادهام، آیا اجازه مىفرمایید باقى مانده را روز عید غدیر به مستحقین بدهم؟
پاسخ: اگر نماز عید فطر مىخوانید، بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید فطر بدهید و اگر نماز عید فطر نمىخوانید، مىتوانید تا ظهر به تأخیر بیاندازید و اگر موقع وجوب زکات آن را پرداخت نکرده و کنار هم نگذاشتهاید احتیاط مستحب آن است که بعدا قضا کنید؛ ولى اظهر این است که زکات فطره دیگر بر شما واجب نیست؛ ولى معصیت کردهاید
نیّت در هنگام پرداخت زکات فطریهى عقب افتاده
سؤال1922. اگر پرداخت زکات فطره چند روز به تعویق بیفتد، هنگام پرداخت آن نیّت ادا داشته باشیم یا نیّت قضا؟
پاسخ: اگر کنار هم نگذاشته، احتیاط مستحب آن است که بعدا قضا کند؛ ولى اظهر این است که زکات فطره دیگر بر او واجب نیست، ولى معصیت کرده است.
برداشت هزینهى رساندن فطریهها به افراد مستحق از محل مبالغ فطریه
سؤال1923. آیا کسانى که از طرف عدهاى وکیل شدهاند تا فطریهها را به افراد مستحق برسانند، مىتوانند هزینههاى خود را از مبالغ فطریه بردارند؟ یا باید از افراد پرداخت کنندهى فطریه مطالبه کنند؟
پاسخ: ظاهرا باید از افراد پرداخت کننده فطریه مطالبه کنند.
شرطى که دهندهى زکات فطره براى فقیر معین مىکند
سؤال1924. آیا دهندهى زکات فطره مىتواند براى فقیر شرایطى تعیین کند، مثلاً به فقیر شرط کند که «مقدارى از فطره خود را مصرف کن و بقیّه را به فقیر دیگر بده»؟
پاسخ: اگر مقدار مصرف خودش کمتر از یک صاع نباشد، اشکال ندارد، (مسألهى 1585 رساله).
کسى که مدتها زکات فطرهى خود را نپرداخته
سؤال1925. کسى که مدتها زکات فطرهى خود را نپرداخته است، زکات فطره سالهاى قبل را چگونه باید محاسبه کند؟
پاسخ: بنابر احتیاط مستحب مىتواند قضا کند؛ ولى اظهر آن است که زکات فطره دیگر بر او واجب نیست، ولى معصیت کرده است.
جبران فطریهاى که سالهاى قبل داده نشده است
سؤال1926. زکات فطرهى خانوادهى ما در چند سال پیش حدود 600 تومان مىشد. خانوادهام پانصد تومان دیگر به آن اضافه کردند و یک سینى براى مسجد خریدند. امّا بنا به دلایلى این سینى به مسجد داده نشد. حال جهت جبران آن، چه کار باید بکنیم؟
پاسخ: اگر چنان که مفروض سؤال است، مقدار زکات فطره در آن زمان 55% قیمت سینى بود، اکنون باید بنابر احتیاط مقدار زیادتر از حدود 55% ارزش فعلى سینى (و معادل فعلىِ ارزشِ 600 تومان در آن زمان) را بپردازید.
پرداخت زکات بعد از نماز عید فطر
سؤال1927. کسى که نمىتواند قبل از نماز عید فطر، فطریه را بدهد، آیا لازم است بعد از نماز آن را بپردازد؟
پاسخ: اگر نماز مىخواند، بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد؛ ولى اگر نماز عید نمىخواند، مىتواند فطره را تا ظهر به تأخیر بیاندازد.
استفاده از پول فطریه براى خرد کردن پول
سؤال1928. اگر پول فطریه کنار گذاشته شود، مىتوان از آن پول براى خرد کردن اسکناسهاى درشتتر استفاده کرد؟
پاسخ: بله، مىتوان.
قرض گرفتن جهت پرداخت زکات فطره
سؤال1929. شخص متمکّنى در روز عید فطر، مال یا وجه نقد در اختیار ندارد، که زکات فطرهاش را پیش از نماز پرداخت نماید. آیا واجب است قرض بگیرد و زکات فطره را بدهد یا نه؟ و اگر قرض کردن خلاف شأن او باشد حکمش چیست؟
پاسخ: مىتواند جنسى را هر چند زیادتر از زکات قیمت دارد، به عنوان شراکت اهل زکات کنار بگذارد، مثلاً ساعت یا لباس و غیر آن و بعدا با اطمینان به رضایت آنها سهم آنها را بپردازد و هم چنین است اگر مىتواند قرض خالى از حرج و اجحاف نماید.
تکلیف امام جماعتى که زکات فطریه ها را باید به فقیر برساند
سؤال1930. فطریه را به امام جماعت مسجدى مىدهند که به اهلش برساند و امام، وکالت از فقیه معینى ندارد و قصد دارد به فقیرى بدهد که اگر نماز عید فطر را یک ساعت دیرتر بخواند مىتواند به او برساند. در غیر این صورت، چند روز دیرتر به فقیر مىرساند. حال امام نماز را دیرتر بخواند تا فطریه را به فقیر برساند یا این که نماز را سر وقت بخواند؟
پاسخ: فرق نمى کند.
مخلوط کردن پولهاى زکات فطره
سؤال1931. امام جماعت پولهایى را بابت زکات فطره از مردم دریافت مىنماید، آیا جایز است پولها را با هم مخلوط نماید یا این که باید هر کدام را جدا جدا به فقیر برساند؟
پاسخ: جایز است مخلوط کند.
ریختن زکات فطره در صندوق
سؤال1932. آیا جایز است پولهایى که اشخاصى بابت زکات فطره مىدهند در صندوقى ریخته شود و فرد معتمدى، تدریجا به مستحقین بدهد یا نه؟ در صورت جواز، آیا آن فرد، باید به نیّت صاحبان آنها بدهد یا فقط پرداختن کافى است؟
پاسخ: جایز است و چون آن فرد وکیل در ایصال است نه اخراج، لازم نیست او دیگر نیّت کند.
جمعآورى زکات فطره توسط مسؤلان مدرسه
سؤال1933. آیا مسؤلان مدرسه مجازند فطریهى کسانى که مایل هستند را جمعآورى کنند و به خانوادههاى دانش آموزانى که شرعا مستحقاند برسانند؟
پاسخ: بله، مجازند .
تبیین معنى «محلّ» در انتقال زکات فطره
سؤال1934. در آخرین مسأله زکات فطره در رساله عملیّه فرمودهاید: «احتیاط مستحب است زکات فطره را از محل بیرون نبرد، اگر مستحق پیدا مىشود». مراد از محلّ چیست؟ مثلاً کسى در تهران زندگى مىکند، محلّ او چه مقدار است؟ در شهرهاى دیگر مانند قم چه مقدار؟
پاسخ: به حسب ظاهر محلّ سکنى است، بزرگ و کوچک بودنش فرق نمىکند.
پرداخت زکات فطره به کمیته امداد امام خمینى ـ رحمهاللّه ـ و مؤسسات خیریّه
سؤال1935. آیا زکات فطره را مىتوان به کسانى که از طرف کمیتهى امداد امام خمینى ـ رحمهاللّه ـ در زمان برپایى نماز عید مشغول جمعآورى فطریه هستند پرداخت نمود یا این که باید خودمان به دست فقیر برسانیم؟
پاسخ: باید یقین یا اطمینان داشت که آن کمیته آن را در موارد مصرفش صرف مىکند.
سؤال1936. بعضى از ادارات، مؤسسات خیریه و... اقدام به جمعآورى زکات فطره مىکنند، آیا پرداخت زکات به آنها انسان را برىءالذمّه مىنماید؟ و آیا پرداخت به چنین مؤسساتى قبل از نماز عید عنوان پرداخت زکات به مستحق را پیدا مىکند و ادا حساب مىشود (با توجه به این که رساندن به مصارف زکات توسط چنین مؤسساتى چند روز بعد انجام مىگیرد.)
پاسخ: باید اطمینان به صرف در مصرف باشد و در فرض جواز، عنوان پرداخت به مستحق را دارد