مسافرت براى گرفتن مالیات
سؤال1609. شخصى که مأمور گرفتن مالیات در کشورى مثل پاکستان است و براى گرفتن آن گاهى به مسافرت مىرود، آیا سفر او حرام و نماز تمام است؟
پاسخ: در سفر حرام، نماز تمام است و در سؤال مفروض، حرام بودن سفر فى الجمله است.
روزه در سفر معصیت
سؤال1610. آیا در سفر معصیت که نماز تمام است، روزه را هم باید بگیرد؟ آیا روزهى او صحیح است یا باید دوباره قضا کند؟
پاسخ: بله، باید روزه واجب را بگیرد و روزهاش هم صحیح است.
مسافرت براى شرکت در مجلس حرام
سؤال1611. اگر شخصى را به جایى ـ که مسافت شرعى است ـ ، براى عروسى دعوت کنند و او مىداند که در آن جا موسیقى مطرب پخش مىشود و با فرض حضور، نمىتواند خوددارى و جلوگیرى از شنیدن داشته باشد، وظیفهى نماز و روزهى او چگونه است؟
پاسخ: اگر مقصود و هدف از سفر او شنیدن و گوش دادن موسیقى نیست، ولى در ضمن سفر مبتلا به آن مىشود، نمازش شکسته و روزه هم نمىگیرد. (جامع المسائل ص 586 و وسیله م 958 و 960.)
سوار کردن همسر در ماشین دولتى
سؤال1612. کارمندى براى انجام کار دولتى به مسافت شرعى مىرود و برخلاف مقررات، همسر خود را هم سوار مىکند. وظیفهى نماز و روزهى خود و همسر وى چگونه است؟
پاسخ: اگر سوار شدن همسر سبب زیادتى خرج وسیله نشود و هیچ تأثیرى در سفر شغلى کارمند نداشته باشد، این جا کشف رضایت مالک مىشود که بر فرضى که بفهمند راضى هستند و در نتیجه نماز شکسته است.
استفاده از وسیلهى دولتى براى کارهاى شخصى
سؤال1613. کارمندى با استفاده از ماشین دولتى براى کارهاى شخصى به مسافت شرعى مىرود، حکم نماز او چیست؟
پاسخ: اگر بر خلاف مقرّرات است، حکم ماشین و وسیلهى نقلیه غصبى را دارد و نمازش تمام است.
قصد ورود به منزل غصبى
سؤال1614. مسافرت به محلّى که بیشتر از مسافت شرعى است و در آن جا بنا دارد وارد منزل غصبى بشود، وظیفهى او در این سفر چیست؟
پاسخ: اگر مقصود اصلى از سفر غیر معصیت باشد و معصیت مقصود فرعى و تبعى است، نماز شکسته است.
سفر براى خوشگذرانى و صید ماهى
سؤال1615. در رابطه با این مسأله که اگر براى لهو و خوشگذرانى به شکار رود نمازش تمام و اگر براى تهیهى معاش باشد نمازش شکسته است آیا این حکم شامل کسانى که براى صید ماهى مىروند نیز هست یا خیر؟
پاسخ: بله، شامل آنها هم مىشود.