تعریف کثیر السفر
سؤال1616. به چه کسى کثیرالسّفر مىگویند و معیار آن چیست؟
پاسخ: کثیرالسّفر کسى است که غالبا در کمتر از ده روز به حدّ مسافت شرعى رفت و آمد کند. به حدّى که عرفا مصداق کثیر السّفر شود.
حکم کثیرالسّفر و دایم السّفر
سؤال1617. آیا حکم کثیر السّفر و دایم السّفر یکى است، مثلاً افرادى که براى تحصیل از شهرى به شهر دیگر مىروند با کسى که شغل او سفر است در تمام خواندن نماز و گرفتن روزه برابرند؟
پاسخ: بله، حکمشان یکى است.
فرق شغله السفر با شغله فى السفر
سؤال1618. این که مىگویند «شغل او سفر» است و دیگر این که «شغل او در سفر» است، چه تفاوتى با هم دارند؟ و به لحاظ فقهى این تفاوت چه ثمرات عملى دارد؟
پاسخ: چون میزان کثرت سفر است، لذا این دو صورت فرقى در حکم ندارند.
عدم استقرار وظیفهى شغلى
سؤال1619. بنابراین که در سفر شغلى در صورتى که عرفا به آن سفر شغلى بگویند، نماز تمام است، آیا در مواقعى که براى پذیرش مسؤولیت شغلى به شهرستان دیگرى مسافرت مىکنم و استقرار نهایى مسؤولیت شغلى در آن شهرستان مستلزم موافقت نهایى افراد دیگرى است، وظیفه چیست؟
پاسخ: چنین مسافرتى، مسافرت شغلى نیست و نماز شکسته است.
سفر اوّل چیست؟
سؤال1620. مراد از سفر اوّل، مسافرت عرفى است یا شرعى؟
پاسخ: منظور مسافرت شرعى یعنى طى کردن هشت فرسخ است و پس از طى این مسیر، سفر اوّل شرعى تحقق یافته؛ است هر چند سفر اوّل عرفى هنوز تحقق نیافته است.
کفایت هشت فرسخ براى صدق سفر اوّل
سؤال1621. فرد کثیر السّفر که پس از اقامت ده روز در جایى در سفر اوّل نمازش شکسته است، آیا براى صدق سفر اوّل همان هشت فرسخ کافى است؟
پاسخ: کفایت مىکند.
نماز کثیر السّفر در 15 روز تعطیلات
سؤال1622. اگر کثیر السّفر در تعطیلات نوروز ـ که حدودا 15 روز است ـ یا تابستان ـ که غالبا از دو ماه بیشتر و محل کار یا تحصیل تعطیل است ـ براى حقوق یا کارى غیر از تحصیل و کار به آن جا مسافرت نماید، نماز او چه حکمى دارد؟
پاسخ: در سفر براى غیر شغل، حکم مسافر دارد، حتّى در سفر به محلّ کار.
ماندن بدون قصد ده روز در محل کار و تحصیل
سؤال1623. اگر کسى بعد از تحقّق کثرت سفر، بدون قصد ده روز در سربازخانه یا محلّ کار و تحصیل مانده، در سفر اوّل وظیفهى او چیست؟
پاسخ: در فرض سؤال، نماز او تمام است.
قصد مسافرت به جمکران به مدت چهل هفته
سؤال1624. افرادى که قصد مسافرت براى چهل هفتهى پیاپى از شهرهاى دور به مسجد مقدّس جمکران را دارند و همچنین افرادى که سالیان پیاپى هر هفته به این مکان مقدّس تشریف مىآورند، در مورد نماز و روزههاى واجب چه وظیفهاى دارند؟
پاسخ: در فرض سؤال، نماز آنها تمام و روزه آنها صحیح است، البته با مراعات مسأله 1066 رساله.
راننده در سفر طولانى
سؤال1625. رانندهاى از اهواز به آلمان کالا حمل مىنماید و رفت و آمد او حدود یک ماه یا بیشتر طول مىکشد. آیا در سفر اوّل نمازش شکسته است یا به علّت طولانى بودن سفر باید از همان سفر اوّل تمام بخواند؟
پاسخ: باید بعد از هشت فرسخ اوّل نماز را تمام بخواند.
مسافرت به غیر وطن
سؤال1626. افرادى از محلّ کار، بعدازظهر به غیر وطن مسافرت مىکنند و فردا صبح به محلّ کار مىروند بدون این که به وطن برگشته باشند. تکلیف نماز و روزهى آنها چیست؟
پاسخ: اگر براى غیر شغل سفر مىکنند، حکم مسافر را دارند و اگر رفت و آمد آنها همان رفت و آمد شغلى آنها است، نمازشان تمام است و مىتوانند روزه بگیرند و در هر صورت در برگشت که براى کار به محلّ مىروند، حکم سفر شغلى مترتّب است.
سفر غیر شغلى
سؤال1627. کثیرالسّفر اگر در این بین سفر غیر شغلى بکند، بعد از رجوع به سفر شغلى در همان سفر شغلى اوّل نمازش کامل مىشود یا از سفر دوّم به بعد؟
پاسخ: در همان سفر شغلىِ اوّل نماز او تمام است؛ اگر ده روز اقامت با قصد در غیر وطن و یا بدون قصد در وطن نکرده باشد.
مسافرت به مکانهاى دیگر
سؤال1628. اگر بعد از برگشت از محلّ کار و یا تحصیل تا سفر بعدى به آن جا ده روز گذشته، ولى در این بین مسافرتهاى دیگرى به مکانهاى دیگر داشته است. آیا در سفر به محلّ کار نماز او شکسته است، یعنى سفر اوّل او محسوب مىشود؟
پاسخ: اگر ده روز در یک محلّ نمانده، حکم سفر اوّل را پیدا نمىکند.
تغییر شغل و مسافرت
سؤال1629. اگر شخصى هر روز از محلّ اقامت خود براى تدریس به بیش از مسافت شرعى مسافرت نماید، حال اگر شغل خود را عوض کند و براى کار دیگرى به همان سفر برود، وظیفهاش چیست؟
پاسخ: اگر شغل جدید به گونهاى است که براى آن زیاد سفر مىکند و ده روز در یک مکان نمىماند، سفر براى شغل جدید در حکم سفر قبلى است.
همسر فرد کثیرالسّفر
سؤال1630. همسر شخص کثیر السّفر که به همراه او مىرود، چه حکمى دارد؟
پاسخ: اگر بنا دارد همراه او برود، به حکم کثیرالسّفر است.
مسافرت لازمهى شغل
سؤال1631. شغل من لولهکشى گاز است که به فتواى حضرتعالى چون کثیرالسّفرم نمازم تمام است. ولى چند ماه یک بار براى تهیهى اوراق مربوط یا مهر شرکت به تهران سفر مىکنم. وظیفهى نماز و روزهى من در این سفر چیست؟
پاسخ: اگر مسافرت مذکور، لازمهى شغلى شما است نماز تمام و روزه صحیح است.
سؤال1632. ماهىگیرانى که گاهى براى خرید لوازم قایق و تور ماهیگیرى و یا براى تهیهى اوراق مربوط به شغل، به حدّ مسافت مسافرت مىکنند، وظیفهى نماز و روزه آنها چیست؟
پاسخ: اگر در شغل خود کثیر السّفر نیستند، نماز را قصر و روزه را افطار کنند و در غیر این صورت لوازم شغلى در حکم خود شغل است.
سؤال1633. اگر افراد کثیرالسّفر ـ غیر از سفرهاى متعارف شغلىشان ـ گاهى براى کار ادارى در رابطه با شغلشان به جاى دیگر مسافرت کنند، تکلیف آنها چیست؟
پاسخ: اگر براى شغل مىروند، حکم سفر شغلى را دارند.
مبلّغینى که هر روز به حدّ مسافت شرعى سفر مىکنند
سؤال1634. طلبهاى براى امر تبلیغ در یک ماه به مکانى مىرود که هر روز به حدّ مسافت شرعى باید سفر کند، آیا وى کثیر السّفر است؟
پاسخ: کثیر السّفر مىشود، اگر معمولاً تبلیغ مىرود.
مسافرتهاى پیاپى در حدّ مسافت
سؤال1635. فردى چهارده روز از ماه را در وطن مىماند و در بقیه ماه به مکان دیگرى مىرود که در آن مکان، مسافرتهاى پیاپى در حدّ مسافت دارد، آیا احکام کثیر السّفر شامل حال وى مىشود؟
پاسخ: کثیر السّفر است و در غیر سفر اوّل به حکم فرد مقیم است.
وظیفه کثیر السّفر در سفر اوّل
سؤال1636. کثیر السّفر اگر در سفر اوّلش بیش از حدّ مسافت برود و برگردد، حکم نمازهاى وى در مسیر رفت و برگشت چیست؟
پاسخ: در هشت فرسخ اوّل نماز قصر است و پس از آن تمام است.
مسافرت هفتگى طلاب، کارگران، دانشجویان و...
سؤال1637. کسى که شغلش در سفر مىباشد مانند کارگران کارخانه یا برخى از طلاب که هر هفته از تهران یا شهرهاى دیگر جهت تحصیل به قم مىآیند و آخر هفته به وطن مراجعت مىکنند، تکلیف نماز و روزهى آنها چیست؟
پاسخ: اگر غالبا ده روز متوالى در جایى نمىمانند کثیر السّفر هستند و نمازشان تمام و روزه هم مىگیرند.
خدمه هواپیما
سؤال1638. فردى در هواپیما کار مىکند و پیاپى به مسافرت مىرود و در جایى که فرود مىآید، از آن جا تا حدّ مسافت شرعى براى استراحت به هتل مىرود، آیا نمازش در آن جا تمام است؟
پاسخ: آن سفرها هم لازمهى شغل است و نماز در آن جا هم تمام است.
وظیفه مسافرى که فقط بیست روز کثیر السّفر است
سؤال1639. فردى تنها مدت بیست روز کثیر السّفر است. نمازش چه حکمى دارد؟
پاسخ: احتیاطا جمع کند؛ یعنى هم شکسته نماز بخواند و هم تمام.
کثرت سفر با قصدهاى مختلف
سؤال1640. فردى به صورت همیشگى در کمتر از ده روز به شهرى مسافرت مىکند، ولى هر هفتهاى به جهت کار و غرضى غیر از کار و غرض قبلى مىرود، آیا کثیر السّفر اطلاق مىشود؟
پاسخ: کثیر السّفر است.
مسافرت رانندهى داخل شهر به شهر دیگر
سؤال1641. فردى که شغلش رانندگى داخل یک شهر و اطراف آن به حدّ مسافت شرعى است و از آن شهر به شهر دیگرى براى رانندگى در اطراف شهر دوّمى به حدّ مسافت مىرود، آیا در سفر از شهر اوّل به شهر دوم نمازش تمام است؟
پاسخ: بلى، زیرا این سفر هم مقدمهى شغل او است. البته در کثرت سفر باید سفر تا حدّ مسافت باشد نه کمتر از آن.
رفت و بازگشت
سؤال1642. کثیرالسّفرى که در سفر اوّلش نماز را شکسته مىخواند. آیا در بازگشت هم همین حکم را دارد؟
پاسخ: در این فرض در برگشت، نماز او تمام است.
آغاز به کار فرد کثیرالسّفر و نماز او
سؤال1643. آیا کثیرالسّفر (کسى که زیاد سفر مىکند)، بلافاصله بعد از شروع به کار باید نمازش را کامل بخواند یا بعد از مدّتى که از شروع به کار گذشت و یا بعد از سفر دوّم؟
پاسخ: با صدق عملیّت سفر (سفر کارى)، بعد از سفر اوّل نمازش تمام است.
تردید در ماندن
سؤال1644. اگر پس از سفر اوّل نداند که کمتر از ده روز درمحل تحصیل مىماند یا نه، اگر این تردید در هر مراجعت از وطن به محلّ تحصیل وجود داشته باشد، نمازش چه حکمى دارد؟
پاسخ: اگر در سفر قصد ده روز ندارد، نمازش شکسته است؛ ولى کسى که براى کار یا تحصیل غالبا مسافرت مىکند و ده روز نمىماند، نمازش تمام است حتّى اگر بیش از ده روز با تردید بماند.
حکم نماز و روزه سربازان وظیفه
سؤال1645. حکم نماز و روزه کسانى که دوره سربازى خود را مىگذرانند و هر روز به وطن مراجعت مىکنند یا در هفته یک بار روز جمعه به وطن مىآیند چیست؟
پاسخ: حکم کثیر السّفر را دارند و نماز و روزه آنها تمام است.
حکم نماز و روزه دانشجویان که هر هفته مسافت بیش از حد شرعى را طى مىکنند
سؤال1646. 1) حکم نماز و روزه دانشجویانى که فاصله وطن آنها تا محل تحصیل بیش از 4 فرسخ شرعى است و 3 روز در هفته، به محل تحصیل مىروند و در همان روز برمىگردند و حداقل براى یک ترم چنین برنامهاى دارند در محل تحصیل و بین راه بیان فرمایید.
2) حکم نماز و روزه دانشجویانى را که فاصله وطن آنها تا محل تحصیل بیش از 4 فرسخ شرعى است و فقط 1 روز در هفته به محل تحصیل مىروند و برمىگردند و حداقل براى یک ترم چنین برنامهاى دارند، در محل تحصیل و بین راه بیان فرمایید.
پاسخ: در هر دو مورد نماز و روزه آنها در محل تحصیل و در بین راه تمام است.
رفتن هر هفته به باغ
سؤال1647. شخصى در اطراف شهر خود باغى دارد که جمعهها به آن باغ مىرود. نماز و روزهى او چگونه است؟
پاسخ: اگر فاصلهاش تا شهر به حدّ مسافت شرعى (8 فرسخ) است و هر هفته به آن جا مىرود، نماز در آن جا تمام است.
مسافرت هفتگى کاسب جهت تهیّه جنس
سؤال1648. کاسبى که هفتهاى یک بار جهت فراهم کردن اجناس، مسافرت شرعى انجام مىدهد، وظیفهاش چیست؟
پاسخ: اگر قصدش بر این است که شغلش به همین نحو باشد، به حکم کثیر السّفر و شغله السفر (کسى که شغلش سفر است مثل راننده)، مىباشد.
مسافرت هفتگى معلّمین و دانشآموزان یا...
سؤال1649. معلّمین یا دانشآموزان و... که هفتهاى یک بار یا هر روز به محلّ کار مىروند و برمىگردند (و حتّى ظهر شرعى را در بین راه مىباشند) حکم نماز و روزهى آنها چیست؟
پاسخ: نمازشان تمام است و مىتوانند روزه بگیرند. (با ملاحظهى مسألهى 1066 رساله)
کسى که هر هفته به وطن مىرود
سؤال1650. شخصى که در ایّام هفته در حدّ مسافت شرعى از وطن دور است؛ ولى هر جمعه به وطن برمىگردد و این عمل را تا یک ماه یا دو ماه یا سه ماه ادامه مىدهد، حکم نماز و روزهاش چیست؟
پاسخ: اگر سفرهاى تکرارى و پشت سر هم دارد، به حکم کثیرالسّفر است. ولى در کمتر از آن، احتیاط در جمع مىنماید؛ یعنى نمازش را هم شکسته و هم تمام مىخواند، و هم چنین سفرهاى اتّفاقى موقّتى.
نماز و روزهى جهانگردان، سیّاحان و سفرهاى تفریحى
سؤال1651. آیا کسى که براى شغل و کار، زیاد سفر مىکند، کثیر السّفر است یا هر کسى که زیاد سفر مىکند، مثل جهانگردان یا براى تفریح و سیاحت سفر مىکند نیز کثیر السّفر محسوب مىشوند؟
پاسخ: بله، فرق نمىکنند.
حکم دانشجویى که هر دو هفته یا 10 روز یک بار مسافرت کند
سؤال1652. دانشجویانى که فاصله وطن تا محل تحصیل آنها بیش از چهار فرسخ شرعى است و هر دو هفته یک بار یا بیش از ده روز یک بار به محل درس مىروند و بر مىگردند و حداقل براى یک ترم چنین برنامهاى دارند، حکم نماز و روزه آنها را در محل تحصیل و بین راه بیان فرمایید.
پاسخ: نمازشان در محل تحصیل، چون قصد ده روز دارند تمام است؛ ولى بین راه نمازشان شکسته است و همین طور نسبت به روزهىشان که در صورت قصد ده روز در محل تحصیل باید روزه بگیرند؛ ولى در بین راه حکم مسافر را دارد. (جهت اطلاع بیشتر به مسألهى 1358 رساله رجوع شود.)
استادانى که هر سه روز مسافرت مىکنند
سؤال1653. حکم نماز و روزه استادانى که سه روز در هفته به محل تدریس رفت و آمد دارند را؛ در دو صورت زیر در محل تدریس و بین راه بیان فرمایید:
1) محل تدریس یک شهر است.
2) محل تدریس شهرهاى مختلف است.
پاسخ: در هر دو صورت نماز و روزه آنها تمام است.
فردى که محل تحصیل و تدریس او در دو جاى مختلف است
سؤال1654. کسى که وطن او کاشان است و براى تحصیل به قم آمده و خانه گرفته است و محل تحصیل او در 10 کیلومترى قم بوده و براى تدریس هم در هفته دو روز به روستا مىرود و شب به قم باز مىگردد و در آخر هفته هم به کاشان مىرود، حکم نماز و روزه او چگونه است؟
پاسخ: نماز و روزهاش در هر سه محل و بین راه تمام است.
نماز راننده با 20 روز مسافرت و 20 روز استراحت
سؤال1655. دو نفر راننده، ماشینى را از شرکت خریدارى و شروع به رانندگى و مسافربرى مىکنند؛ به این نحو که 20 روز یکى از آنها با ماشین کار مىکند و شریک دیگر در خانه مىماند و سپس شریک دیگر با ماشین به مدت 20 روز رانندگى مىکند و آن رانندهى اوّل 20 روز در خانه مىماند. آیا نماز و روزهى آن دو مثل سایر رانندگان است؟
پاسخ: بلى، حکم راننده دارند؛ مثل رانندهى فصلى.
سفر شغلى
سؤال1656 شخصى در طول سال حدود سه ماه تابستان را در مسافت شرعى مسافرکشى مىکند، حکم نمازش چیست؟
پاسخ: نمازش در آن سه ماه تمام است.
حدّ سفر دوم
سؤال1657. شخصى که شغلش مسافرت بوده، بعد از ماندن ده روز در وطن، جنسى را از شهر خود به اصفهان که فاصلهاش بیش از 8 فرسخ است برده و چون جنس در آنجا فروش نرفته، آن را به شهرکرد برده است، آیا همین که به شهرکرد رفته، سفر دوم است و نماز را تمام بخواند؟
پاسخ: بله، بعد از هشت فرسخ اوّل نمازش تمام است.
سؤال1658. سربازى از شهرستان به یکى از پادگانهاى تهران آمده و مأموریتش گشت زدن در اطراف تهران تا شعاع بیش از مسافت شرعى است و مقرّش در تهران است، حکم نماز و روزهى او چگونه است و سفر اوّل وى چه وقت و کجا پایان مىیابد که از سفر دوم نماز را تمام و روزه را بگیرد؟
پاسخ: از اوّل این کار بعد از این که 8 فرسخى راه را طى کرد، بعد از آن دیگر نماز و روزهاش تمام است.
حکم کسى که نیمى از سال را در وطن و بقیه را در سفر است
سؤال1659. کسى در طول سال پانزده روز سفر مىکند و پانزده روز در وطن مىماند، نماز و روزهى او چگونه است؟
پاسخ: در آن 15 روز نماز و روزهاش تمام است، البته غیر سفر شرعى اوّل یعنى هشت فرسخ آغاز سفر.
روزهى قضاى کسى که شغلش سفر است
سؤال1660. اینجانب کارمند و براى شغل، همه روزه در حد مسافت شرعى در رفت و آمد هستم. تکلیف نماز و روزهام چیست و آیا مىتوانم روزهى قضا بگیرم؟
پاسخ: نماز و روزهى شما تمام است و قضاى روزه هم صحیح است.