سؤال٣۶٨ -اگر كاغذى داشته باشيم كه ندانيم از چه ساخته شده است و احتمال دارد از چيزى درست شده باشد كه سجده بر آن جايز نيست؛ آيا مىتوان از اين كاغذ براى سجده استفاده كرد؟
جواب: بسمه تعالى -سجده بر آن جايز است، و اللّه العالم.
سؤال٣۶٩ -اگر هنگام سجده، كودكى مهر را از جلوى ما برداشت، تكليف چيست؟ بر فرض تنگى و غير تنگى وقت، هر دو صورت را بيان فرماييد.
جواب: بسمه تعالى -چنانچه چيز ديگرى كه سجده بر آن صحيح است-مثل كاغذ-در اختيار دارد بر آن سجده مىكند، و اگر چيزى كه سجده بر آن صحيح است در اختيار ندارد در وسعت وقت بايد نمازش را قطع كند، و اگر وقت تنگ است بايد بر لباسش سجده كند، و اگر آن هم ممكن نشد بر پشت دست يا چيز ديگر كه در حال اختيار سجده بر آن صحيح نيست سجده مىكند، و اللّه العالم.
سؤال٣٧٠ -آيا مهرهايى كه بر اثر كثرت استفاده سياه شدهاند مانع رسيدن بشرۀ پيشانى به مهر است اشكال دارد؟
جواب: بسمه تعالى -مجرد سياه شدن مهر مانع نمىشود، و چنانچه شك دارد روى مهر جرم گرفته كه مانع باشد يا نه، نمىتواند روى آن سجده كند، و اللّه العالم.
سؤال٣٧١ -گاهى در سجدۀ اول يا دوم، پيشانى دو بار به مهر مىخورد، آيا دو سجده محسوب مىشود؟ تكليف چيست؟
جواب: بسمه تعالى -چنانچه بعد از بلند شدن پيشانى از روى مهر، رسيدن آن به مهر براى بار دوم به اختيار نباشد يك سجده حساب مىشود، و اللّه العالم.
سؤال٣٧٢ -شخصى در ركعت اول يك سجده را فراموش كرده و بلند شده و در ركعت دوم يادش آمده، حال آيا مىتواند سجده را بجا آورد يا نمازش اشكال دارد؟
جواب: بسمه تعالى -چنانچه قبل از رفتن به ركوع يادش آمد كه يك سجده از ركعت قبل را بجا نياورده بايد برگردد و سجدۀ دوم را بجا آورد و نمازش را ادامه دهد، بعد از نماز دو سجدۀ سهو براى قيام زائد بجا آورد؛ و چنانچه وقتى به ركوع رسيد يادش آمد بايد نمازش را ادامه دهد و بعد از تمام شدن نماز ابتدا سجدۀ فراموش شده را قضا كند و بعد دو سجدۀ سهو بجا آورد، و اللّه العالم.
سؤال٣٧٣ -در پيشانى انسان گاهى جوشهايى مىباشد كه هنگام سجده درد مىگيرد آيا مىتوان صورت را كج روى مهر گذاشت؟
جواب: بسمه تعالى -بايد قسمت ديگر پيشانى را كه جوش ندارد بر زمين يا چيزى كه سجده بر آن صحيح است بگذارد، و اللّه العالم.