(مسأله 205) اگر خون بدن انسان یا خون حیوانی که خون جهنده دارد، (یعنی: حیوانی که وقتی رگ آن را ببرند خون از آن جستن می کند1) به بدن حیوانی که خون جهنده ندارد برود و خون آن حیوان حساب شود، پاک می گردد و این را انتقال گویند2. پس خونی که زالو از انسان می مکد چون خون زالو به آن گفته نمی شود و می گویند خون انسان است3 نجس می باشد.
1- [قسمت داخل پرانتز در رساله آیت الله بهجت نیست]
2- خوئی، تبریزی: و همچنین است حکم در سایر نجاسات...
زنجانی: و همچنین است حکم در سایر نجاسات؛ و اما خونی که زالو از انسان می مکد چون به آن خون انسان گفته می شود نجس می باشد.
وحید: و همچنین سایر نجاسات، اگر جزء بدن حیوانی شود که به او منتقل شده حکم اجزای آن حیوان را دارد و اگر جزء نشده و آن حیوان ظرف است، نجس است؛ و به این جهت، خونی که زالو از انسان می مکد چون خون زالو به آن گفته نمیشود و می گویند خون انسان است نجس می باشد.
مکارم: بنابراین خون پشه که جزء بدن او است پاک است، هرچند در اصل آن را از انسان گرفته، ولی خونی که زالو از انسان می مکد پاک نیست چون جزء بدن او محسوب نمی شود.
3- بهجت: تا وقتی که چنین است...
سیستانی: مسأله - چنانچه حیوانی که عرفاً خون ندارد، خون بدن انسان یا خون حیوانی که خون جهنده دارد را بمکد به طوری که خونِ مکیده شده، در معرض آن باشد که جذب بدن آن حیوان گردد، مانند پشهای که از بدن انسان یا حیوانی خون میمکد، آن خون مکیده شده، پاک میشود و این را انتقال میگویند و امّا خونی که زالو از انسان برای معالجه میمکد چون معلوم نیست جزء بدن او میشود یا نه، نجس است.
(مسأله 206) اگر کسی پشه ای را که به بدنش نشسته بکشد و نداند خونی که از پشه بیرون آمده از او مکیده یا از خود پشه می باشد، پاک است و همچنین است اگر بداند از او مکیده ولی جزو بدن پشه حساب شود، اما اگر فاصلهٔ بین مکیدن خون و کشتن پشه به قدری کم باشد که بگویند خون انسان است1، یا معلوم نباشد که می گویند خون پشه است یا خون انسان، نجس می باشد.
1- گلپایگانی، صافی: آن خون نجس می باشد، واگر بداند که آن خون را از انسان مکیده و شک کند که جزء بدن پشه شده یا نه، احتیاط اجتناب از آن است.
سبحانی: نجس می باشد.
*****
سیستانی: مسأله- اگر کسی پشهای را که به بدنش نشسته بکشد و خونی را که پشه مکیده از او بیرون بیاید، آن خون پاک است؛ زیرا در معرض آن بوده که غذای پشه شود اگرچه فاصله میان مکیدن خون و کشتن پشه بسیار کم باشد، ولی احتیاط مستحب آن است که از آن خون در این صورت اجتناب شود.
مکارم: مسأله- هرگاه خونی از پشه بیرون آید و نداند خونی است که تازه از او مکیده یا از خود پشه است پاک می باشد، ولی اگر بداند هنوز خون جزء بدن پشه نشده نجس می باشد.
مظاهری: مسأله – اگر کسی پشه ای را که به بدنش نشسته بکشد خونی که از پشه بیرون می آید پاک است.