مسأله ۱۱۲۲ - مستحب است انسان بعد از نماز مقداري مشغول تعقيب يعني خواندن ذكر و دعا و قرآن شود. و بهتر است پيش از آن كه از جاي خود حركت كند و وضو و غسل و تيمم او باطل شود، رو به قبله تعقيب را بخواند و لازم نيست تعقيب به عربي باشد، ولي بهتر است چيزهايي را كه در كتابهاي دعا دستور داده اند بخواند و از تعقيب هايي كه خيلي سفارش شده است تسبيح حضرت زهرا سلام الله عليها است كه بايد به اين ترتيب گفته شود: ۳۴ مرتبه «الله اكبر» بعد ۳۳ مرتبه «الحمدلله» بعد از آن ۳۳ مرتبه «سبحان الله»۱ و مي شود۲ «سبحان الله » را پيش از الحمدلله گفت ولي بهتر است بعد از «الحمدلله» گفته شود.
این مسأله در رساله آیت الله سبحانی نیست.
۱- وحید:[پایان مسأله]
مظاهری: و امام صادق علیه السلام فرموده است: تسبیح مادرم زهرا سلام الله علیها نزد من بهتر از هزار رکعت نماز است.
۲- بهجت: بنابراظهر..
*****
امام خامنه ای: مساله ۳۱۲- پس از تمام شدن نماز مستحب است که نمازگزار دعا یا ذکر یا قرآن بخواند این عمل را تعقیب نماز می نامند و بهتر است که در همان حال که رو به قبله نشسته و با وضو یا غسل یا تیمم است، انجام دهد.
امام خامنه ای: مساله ۳۱۳- تعقیب نماز لازم نیست به زبان عربی باشد ولی بهتر است تا دعاها و ذکر هایی را بخواند که از معصومین (علیهم السلام) رسیده است و از جمله بهترین آنها ذکری است که به تسبیح حضرت زهرا (علیها السلام) معروف است که عبارت است از: ۳۴ مرتبه الله اکبر، ۳۳ مرتبه الحمدالله و ۳۳ مرتبه سبحان الله. {در کتابهای دعا تعقیباتی با مضامین عالی و عبارات زیبا از معصومین (علیهم السلام) نقل شده است}.
مکارم: مسأله ۱۰۰۱ ـ مستحبّ است نمازگزار بعد از نماز مشغول ذکر و دعا و قرآن شود و اين را تعقيب مى نامند و بهتر است پيش از آن که از جاى خود حرکت کند و وضوى او باطل شود رو به قبله بنشيند و تعقيب را بخواند. در کتابهاى دعا تعقيب هاى زيادى از ائمّه معصومين(عليهم السلام) نقل شده که يکى از مهمترين آنها تسبيح حضرت زهراء(عليها السلام) است، به اين ترتيب که 34 مرتبه «اَللّهُ اَکْبَرُ»، سپس 33 مرتبه «اَلْحَمْدُ لِلّهِ» و بعد 33 مرتبه «سُبْحانَ اللّهِ» بگويد و فضيلت و ثواب بسيار دارد.
جوادی آملی: مسأله ۱۱۵۷- مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است، به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده، اشتغال داشته باشد. کار نیک، مانند تفکّر در عظمت خدا و گریهٔ هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی، از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا (علیها السلام) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار «الله اکبر»، سی و سه بار «الحمد لله» و سی و سه بار «سبحان الله»، هرچند تقدیم «سبحان الله» بر «الحمد لله» صحیح است؛ لیکن اَولیٰ تقدیم «الحمد لله» بر «سبحان الله» است.
مسأله ۱۱۲۳ - مستحب است بعد از نماز سجده شكر نمايد و همين قدر كه پيشاني را به قصد شكر بر زمين بگذارد كافي است ولي بهتر است صد مرتبه يا سه مرتبه يا يك مرتبه «شكر لله» يا «شكراً» يا «عفواً» بگويد۱ و نيز مستحب است هر وقت نعمتي به انسان مي رسد يا بلايي از او دور مي شود سجده شكر بجا آورد.
این مسأله در رساله آیت الله سبحانی نیست.
۱- خوئي، تبريزي: شكراً لله يا عفوا لله بگويد...
*****
امام خامنه ای: مساله ۳۱۴- مستحب است نمازگزار پس از نماز سجده شکر به جا آورد یعنی به قصد شکر همه نعمتها و نعمت توفیق بر نماز پیشانی را بر زمین بگذارد و بهتر آن است که سه مرتبه یا بیشتر بگوید: "شکرلله".
مکارم: مسأله ۱۰۰۲ - ديگر از مستحبّات بعد از نماز سجده شکر است به این صورت که پيشانى را به قصد شکر بر زمين بگذارد و اگر شکر خداوند را به زبان نيز آورد بهتر است و به قصد رجاء يک مرتبه يا سه مرتبه، يا صد مرتبه «شُکْراً لِلّهِ» بگويد و مستحبّ است هر وقت نعمتى به انسان برسد يا بلايى از او دفع شود سجده شکر به جا آورد.
جوادی آملی: مسأله ۱۱۵۸- استحباب تعقیب، اختصاصی به نماز واجب ندارد، بلکه پس از نماز نافله نیز تعقیب مستحب است، چنانکه تسبیح حضرت زهرا (علیها السلام) اختصاصی به تعقیب ندارد، بلکه خودش استحباب دارد و هنگام خواب نیز مستحب است. سجدهٔ شکر، پس از هر نماز، نیز بعد از رسیدن هر نعمت و زوال هر نقمت، چنانکه قبلاً بیان شد، مستحب است.