س 266 ـفردى در شرایطى است که اگر بخواهد رکوع و سجود متعارف انجام دهد وضویش باطل مى شود آیامى تواند رکوع و سجود را در حال ایستاده ایماءاً انجام دهد یا حتماً باید رکوع وسجود را به صورت متعارف انجام دهد ولو وضوى او باطل شود.
پاسخ:اگر باطل شدن وضو به جهت خارج شدن باد باشد و نمى تواند از خارج شدن آن جلوگیرى کند، باید به وظیفه کسى که نمى تواند از بیرون آمدن غائط جلوگیرى کند عمل کند. (همانگونه که در مسأله 314 توضیح المسائل بیان شده است) و رکوع و سجود را بطورمعمول انجام دهد. ولى احتیاط مستحب این است که دو نمازبخواند، چون در دوران امر بیننماز اضطرارى با طهارت و اختیارى بدون طهارت، اولى جمع بین هر دواست.
س 267 ـاین جانب ناچار شده ام که بادستمال پیشانى و دو طرف آن را ببندم، وظیفه ام براى سجده چیست؟
پاسخ:اگر رفع آن به مقدار سجده واجب ممکن نیست یا ضرر و مشقت دارد،
با همان دستمال سجده راانجام دهید. (پیشانى را با همان دستمال بر چیزى که سجده بر آن صحیح استبگذارید)
س 268 ـآیا سجده بر دستمال کاغذى صحیح است؟
پاسخ:بلى صحیح است.
س 269 ـآیا سجده بر اسکناس صحیح است؟
پاسخ:اگر اسکناس و پولهاى دیگر از چیزى که سجده بر آن صحیح است مثلاً از کاه یا پنبه یاچوب ساخته شده باشد مى شود بر آنها سجده کرد و صحیح است والاّ خیر. و در هر صورت بهتر این است که در حال اختیار بر اسکناس و پولهاى کاغذى که مظهر مادیّات هستندسجده نکنند.
س 270 ـکسى که به علّت درد پا ازنشستن ممنوع باشد و نتواند بطور متعارف سجده کند آیا مى تواند براى سجده در حالى که ایستاده ایماء کند یا روى صندلى بنشیند و روى میز مثلاً سجده کند؟
پاسخ:در فرض مذکور اگر به هیچ وجه نمى تواند سجده کند نشستن روى صندلى وسجده کردن روى میز مقدم است.
س 271 ـمهرىساخته اند که جعبه آن از پلاستیک است و هر مرتبه که پیشانى را روى آن مى گذارند،شماره عوض مى شود و عدد رکعات نماز را نشان مى دهد، آیا سجده بر آن صحیح است؟ و آیامى شود به آن اعتماد کرد؟
پاسخ:اگر شرایط چیزى را که سجده بر آن صحیح است، دارا باشد و موجب اطمینان بشود، اشکال ندارد و مى توان به آن اعتماد کرد.