سؤال: ـ شخصي در عمره تمتّع پس از هفت شوط طواف، قبل از بجا آوردن نماز طواف، سعي نموده، و تقصير هم كرده، و شخص ديگر طواف را يك شوط ناقص نموده، معذلك نماز خوانده، و پس از سعي تقصير كرده، و لباسهاي عادي خود را پوشيده، اكنون وظيفه آنها چيست؟ مخصوصاً شخص دوم آيا هنوز محرم است و ميتواند عمل را اعاده كند؟ و همچنين جهت تقصير و پوشيدن لباس مخيط بايد كفّاره بدهد يا نه؟
پاسخ: در فرض اول اگر نماز طواف را هر وقت يادش آمد ولو در وطن بجا آورد كفايت ميكند، و در فرض دوم اگر در مكّه يادش آمد و يك شوط را بجا آورد اشكال ندارد، و اگر بعد از برگشتن در وطن يادش آمد، كسي را نايب كند از طرف او يك شوط را بجا آورد، و در هر دو صورت شخص مذكور محرم نيست و محل شده، و چون جهلاً تقصير نموده، و مخيط پوشيده، كفّاره ندارد.
سؤال: شخصي در عمره تمتّع، طواف را چهار شوط بجا آورده و متذكر اين معني نشده تا بعد از اعمال عرفات و مني، حال آيا همان طواف ناقص را بايد اعاده كند، و به سبب تقصير از احرام بيرون آمده، يا آنكه قهراً مبدّل به إفراد شده، البته دستوري از طرف يكي از روحانين به شخص مزبور داده شده به اين نحو كه يك عمره مفرده بجا آورد، و آورده، ولي بازنگران اعمال حج خود است، اكنون تكليف او را معين فرماييد.
پاسخ: در فرض سوال، اگر از جهت فراموشي، طواف را ناقص نموده، عمره و حج او صحيح است، و بعد از تذكر، سه شوط باقي را بايد قضاء نمايد، و اگر از جهت جهل به حكم بوده حج تمتّع باطل است، و بايد سال بعد بجا آورد.
سؤال: اگر يكي از دورها قبل و يا بعد از دور چهارم به عللي ناقص شد مسلماً به عقب نميشود برگشت بايد دور را تمام كرد اين دور را كه فرض دور سوم است از سر بگيريم و دور سوم حساب كنيم يا بايد از دور اول شروع كنيم و دورهاي قبلي هم باطل ميشود؟
پاسخ: در فرض سوال، از سرگرفتن طواف لازم نيست بلكه در بعض موارد اشكال دارد بلكه مقدار ناقص شده را از هر دور كه باشد بايد تكميل نمائيد به اين طريق كه مثلاً اگر در وسط دور سوم نقص پيش آمده بقيه دور سوم را بدون نيّت طواف ادامه دهيد تا نقطه اول حدوث نقص و از آنجا به نيّت ادامه دور سوم طواف را انجام دهيد.