سؤال: نايبي كه در وقت قبول نيابت براي حج معذور نبوده است، و بعد از عقد اجاره در موقع عمل يا قبل از محرم شدن جزء معذورين شده، و در هر عذري كه پيش آمده طبق وظيفه معذورين رفتار نموده، آيا حج او از منوب عنه كافي است؟ و آيا نسبت به نحوه عذر فرقي هست يا نه؟ و آيا نسبت به اجرت استحقاق دارد يا ندارد؟
پاسخ: اگر نايب قبل از احرام عذر نداشته، ولي بعد از محرم شدن عذري براي او پيش آمده، و به وظيفه معذور عمل كرده، حج او صحيح و كفايت از منوب عنه ميكند، و مستحق اجرت ميباشد.
سؤال: نايبي كه بيتوته در مشعر و مني را انجام نداده، و يا نتوانسته انجام دهد، حكمش چيست؟
پاسخ: اگر معذور عذرش طاري بوده، حج او صحيح، و مجزي از منوب عنه ميباشد، و در غير اين صورت نيابت او محل اشكال است.
سؤال: زني نايب است براي اعمال حج اين زن از اوّل عذر نداشته حالا عذر پيدا كرده و نميتواند خودش رمي جمرات كند ميتواند نايب بگيرد؟
پاسخ: مانعي ندارد و عذر طاري مضرّ به نيابت نيست.
سؤال: نايب حج معذور به عذر طاري در رمي جمرات در روز موفق نبوده ولي در شب ممكن بوده و به جهت جهل به مسئله در روز نايب گرفته و انجام شده و در شب ترك كرده نيابتش چه حكمي دارد؟ و با اينكه عمره مفرده هم بجا آورده از نظر محل شدن مشكلي ندارد؟ و اگر جبراني دارد از جهت مبلغ اجرت و نيابت به كسي براي رمي جمرات مجدد با اينكه عذرش باقي ميباشد يا در صورت رفع عذر چه وظيفهاي دارد و اگر منوب عنه حلالش كند چون احتياطي بوده بريء الذمّه است؟
پاسخ: در فرض سوال، چنانچه شخص مذكور متمكّن از مراجعت به مني و رمي جمره ولو در شب باشد بايد جهت رمي در ايام تشريق به مني برود و رمي جمره را انجام دهد و حج نيابتي او صحيح است و مبرء ذمّه منوب عنه است و اگر نميتواند به مكه مراجعت نمايد بايد جهت رمي جمرات نائب بگيرد تا از طرف او به نيابت از منوب عنه رمي جمرات را در روز انجام دهد و در اين صورت احتياطاً از اجير كننده حليّت بطلبد.
سؤال: زني هستم كه نايب ديگري شدهام وقتي به مكه رسيدم به سبب عادت ماهانه نتوانستم اعمال عمره تمتع را انجام دهم، وظيفه من چيست؟
پاسخ: در فرض سوال، حجّ شما مبدّل به حج افراد شده، پس اگر اعمال حج را بجا آوردهايد و بعد از اتمام آن عمره مفرده هم بجا آوردهايد، صحيح است و چيزي بر شما نيست و اگر عمره مفرده بجا نياوردهايد بايد يك عمره مفرده به نيابت از منوب عنه بجا آوريد و لازم نيست در موسم حج باشد.