سؤال: كسي كه نوبت او قانوناً مربوط به سالهاي بعد ميشود، آيا ميتواند به نحوي نوبت خود را جلو بياندازد؟ و در صورتي كه چنين كرد حج او چه صورتي دارد؟
پاسخ: اگر به طرق متعارف و مشروع بتواند اقدام نمايد، اقدام واجب، و حج او صحيح است.
سؤال: آيا كساني كه شرعاً مستطيع بوده و براي اولين بار در قرعهكشي شركت ميكنند، نسبت به كساني كه تصميم دارند حج مستحبي انجام دهند ميتوان در قرعهكشي اولويتي قائل شد؟
پاسخ: بلي در اولويت قرار دادن آنها جايز بلكه اولي است.
سؤال: استطاعت نسبت به حج منذور، مقدمه وجوب است يا مقدمه واجب، يا فرق است بين نذر حَجّةالاسلام و نذر غير آن؟
پاسخ: اگر نذر حَجّةالاسلام باشد، استطاعت شرط وجوب حج است، و موجب تحقق نذر، و اگر نذر غير حَجّةالاسلام باشد، استطاعت شرعيه نه شرط وجوب حج است، و نه شرط صحت نذر، بلكه قدرت عقليه بر حج، شرط صحت و انعقاد نذر است.
سؤال: شخصي در حَجّةالاسلام بعد از اعمال عمره در روز هفتم در اثر تصادف با ماشين در حال بيهوشي او را به ايران آوردند، حال آيا در سالهاي بعد بايد خودش به مكّه برود و يا نايب بگيرد، و يا اصلاً بريء الذمّه شده و چيزي بر او واجب نيست، و استقرار حج در سالهاي قبل براي او و يا عدم استقرار، فرق دارد يا نه؟ و در صورت وجوب نيابت، حج ميقاتي جهت او كافي است يا نه؟
پاسخ: در فرض سوال اگر در سال اول استطاعت او بوده، و فعلاً استطاعت ندارد حج بر او واجب نيست، ولي اگر فعلاً استطاعت دارد واجب است عمره و حج تمتّع را ثانياً بجا آورد، و هم چنين اگر از سالهاي قبل مستطيع بوده بايد عمره و حج را بجاي آورد، و با عذر شرعي گرفتن نايب كافي است، و در مواردي كه جايز باشد نايب بگيرد حج ميقاتي كافي است.