سؤال: آيا بر زني كه شوهرش بدهكار ميباشد و ماهيانه مقدار زيادي نزول ميدهد حج واجب ميشود يا نه؟
پاسخ: اداء دين شوهر بر زن واجب نيست، و اگر استطاعت دارد واجب است حج بجاي آورد، مگر آنكه به واسطه حج وعدم تمكن شوهر از اداء نفقه، امر معاش مختل شود.
سؤال: زني كه مقداري آب و ملك از ارثيه پدر دارد، و در ذمّه شوهرش مهريه هم دارد، و در ضمن، عوائد اين آب وملك مخارج سالانه او و شوهرش ميباشد، زيرا شوهر او مالي از خود ندارد، آيا اين زن مستطيعه است يا نه؟
پاسخ: در صورتي كه قبلاً حج بر او مستقر نشده، و فعلاً هم اگر بخواهد برود و برگردد امر معاش او و شوهرش مختل ميشود، استطاعت ندارد.
سؤال: زني هستم كه با كسب ميتوانم مخارج خود را متكفل شوم، در ضمن مخارج رفت و برگشت حج را نيز دارم ولي با رفتن من به حج شوهرم براي مخارج خود به زحمت ميافتد، وظيفه من چيست؟
پاسخ: در فرض سوال حج بر شما واجب است و تأمين مخارج شوهر به عهده شما نيست.
سؤال: پيرزني هستم كه قبلاً شوهرم مرا نام نويسي كرده اما هم اكنون كه قرعه به نامم اصابت كرده فرزندم خرجي مرا ميدهد وظيفه من چيست؟
پاسخ: در فرض سوال چنانچه با فيشي كه به نام شما است ميتوانيد به حج برويد و برگرديد و ورثه با رفتن شما موافق هستند و پسر هم مخارج شما را تأمين ميكند حج بر شما واجب است.
سؤال: دختري هستمكه قبل از بلوغ مادرم مرا بهحج برده و تمام اعمال نيابت بردار را ا طرف من انجام داده واعمالي را كه خود ميتوانستم انجام دهم مرا وادار به انجام آن نموده است آيا هم اكنون كه استطاعت مالي نيز دارم باز حج بر من واجب است؟ و در صورت عدم وجوب آيا من ميتوانم ازدواج كنم؟
پاسخ: قبل از بلوغ، كفايت از حجّ واجب نميكند و در صورت استطاعت بايد حجّ واجب را انجام بدهيد و ازدواج شما در صورتي كه مزاحمت نداشته باشد يا اينكه ضرورت داشته باشد اشكال ندارد.
سؤال: شوهرم با اينكه استطاعت داشت به عللي ثبت نام نكرد ولي من كه ثبت نام كردهام هم اكنون اسمم درآمده آيا ميتوانم نوبت خود را به شوهرم بدهم به اميد آنكه در آينده هر دو با هم ثبت نام نماييم يا نه؟
پاسخ: اگر مستطيع باشيد جايز نيست.
سؤال: من و شوهرم هر دو به قاليبافي مشغوليم، با درآمد مساوي و حال جهت يك حج استطاعت داريم بر كداميك از ما حج واجب است؟
پاسخ: اگر هيچكدام به تنهائي مستطيع نيستيد بر هيچكدام واجب نيست.
سؤال: زماني كه شوهرم در قيد حيات بود براي حج مرا نام نويسي كرد حال بعد از چند سال قرعه به نام من درآمده در حالي كه چندين طفل صغير دارم و هيچ گونه درآمدي نيز ندارم آيا رفتن حج بر من لازم است؟
پاسخ: در فرض سوال واجب نيست.
سؤال: زني هستم كه بعد از فوت شوهرم مقداري پول جهت خريد ماشين به عنوان شراكت به پسرم دادهام كه ماهيانه درآمد آن را خرج زندگيام مينمايم حال اگر پسرم به قدر مخارج حج از آن پول را بدهد آيا مستطيعه خواهم شد يا نه؟ در حالي كه درآمدي جز اين ندارم؟
پاسخ: اگر با بقيه آن بتوانيد امرار معاش كنيد حج واجب ميباشد و گرنه واجب نيست.
استطاعت با مهريه
سؤال: اين جانب چند سال قبل ازدواج كردهام، و مهريهام به مقداري بود كه ميتوانستم در آن زمان با آن به حج بروم، ولي چون شوهرم مهريه مرا نداده بود از تشرف محروم ماندم، و اكنون هزينه حج سنگين شده و مهريه من وافي به آن نيست، آيا حج بر من مستقر شده است يا نه؟
پاسخ: در فرض سوال اگر شوهر شما متمكن بوده كه مهريه شما را بدهد، و مع ذلك مسامحه كردهايد و نگرفتهايد، حج بر شما مستقرّ شده، و بايد حج بجا آوريد، و اگر متمكن نبوده و يا متمكن بوده ولي به هيچ وجه حاضر نبوده مهريه شما را ادا كند، و شما هم قدرت بر گرفتن نداشتيد حج بر شما واجب نشده است.
سؤال: زني كه مهريهاش به مقدار هزينه حج است، و شوهرش هم قدرت بر اداء آن دارد، آيا آن زن مستطيعه است، و مطالبه نمودن مهريه ـ هر چند منجر به نزاع شود ـ واجب است يا نه؟
پاسخ: اگر شوهر قدرت بر اداء داشته باشد، و زن بتواند از او وصول نمايد، مستطيعه است، و واجب است از او بگيرد و حج را بجاي آورد، اگر چه با اوقات تلخي باشد.
سؤال: زني است كه مهريهاش وافي به حج است، ولي احتمال دارد بعد از صرف مهريه در حج، شوهر او را طلاق دهد، و يا اينكه شوهر ميخواهد از مهريه او براي اداء ديون خود استفاده كند، در اين صورت زن چه تكليفي دارد؟
پاسخ: در فرض سوال كه مهريه وافي به مخارج حج باشد زن مستطيع است، و واجب است مهريه خود را صرف حج نمايد، و مجرد احتمال طلاق باعث عدم وجوب حج نيست، بلي اگر صرف مهريه در حج باعث شود كه زندگي او مختل گردد، حج بر او واجب نيست.
سؤال: زني كه خودش استطاعت مالي جهت رفتن به حج دارد ـ و لو به اينكه مهريه خود را از شوهر بگيرد ـ ولي اگر اموال خود را صرف حج نمايد بعداً زندگي بر او سخت ميشود، از اين نظر كه شوهرش نميتواند وسائل زندگي او را مانند قبل فراهم نمايد، آيا اين زن به حج برود يا نه؟
پاسخ: اگر طوري است كه با مصرف كردن اموال خود، زندگي آنان مختل ميشود مستطيعه نيست.
سؤال: صداقيّه زني را يكصد عدد سكه طلا و يك سفر حج معين كردهاند زن فوت شده و وصيتنامه ندارد آيا اين سفر حج دين است، و اگر دين است پول حج به وارثين ميرسد يا نه؟ و آيا براي ميّت اين پول استطاعت نميآورد تا براي او اجير بگيرند؟
پاسخ: در فرض سوال سفر حج دين است و به ورثه ميرسد و چنانچه در زمان حيات او شوهر متمكن از پرداخت وجه بوده و با مطالبه پرداخت ميشده و از جهت طريق هم منعي نبوده است حج بر زوجه مستقر شده و فعلاً بايد براي او استيجار شود.
سؤال: اگر مهريهام را از شوهرم بگيرم ميتوانم با آن به مكه مشرف شوم آيا حق مطالبه آن را دارم؟
پاسخ: بلي اگر شوهر قدرت بر اداء داشته باشد حق مطالبه داريد و بايد مطالبه كنيد و به حج برويد.
سؤال: با توجه به اينكه شوهري ثروتمند دارم ولي مطالبه مهريه باعث نزاع و دلسردي او نسبت به من ميشود آيا جهت انجام حج ميتوانم او را مجبور به پرداخت نمايم؟
پاسخ: در فرض سوال بر شوهر شما واجب است مهر شما را بپردازد و نبايد موجب دلسردي او شود و دلسردي او موجب سقوط حج از شما نميباشد.
سؤال: در قبالههاي كنوني براي ازدواج مبلغ زيادي نوشته ميشود، آيا زني كه ميخواهد ازدواج كند طبق برنامه مذكور واجب الحج ميشود يا خير؟
پاسخ: مادامي كه ازدواج نكرده، حج بر او واجب نيست و بعد از ازدواج اگر بتواند بمقدار مخارج حج از مهر خود وصول كند واجب ميشود.
سؤال: زماني كه ازدواج كردهام با مهريهام ميتوانستم به حج مشرف شوم ولي چون شوهرم آنرا نداد از اين فيض محروم گرديدم و حال آنكه هزينه حج بسيار سنگين شده و مهريهام وافي به آن نيست آيا وجوب حج بر من مستقر شده است يا نه؟
پاسخ: در فرض سوال اگر شوهر شما متمكن بوده كه مهريه شما را بدهد و با مطالبه ميپرداخته، و معذلك مسامحه كردهايد و نگرفتهايد، حج بر شما مستقر شده و بايد حج بجا آوريد، و اگر متمكن نبوده و يا متمكن بوده ولي به هيچ وجه حاضر نبوده مهريه شما را ادا كند، و شما هم قدرت برگرفتن نداشتيد حج بر شما واجب نشده است و هم چنين اگر با پرداخت مهريه بدون ثبت نام سالهاي بعد متمكن از حج نبودهايد حج بر شما مستقر نشده است.
سؤال: شوهري دارم كه مقدار زيادي ديون دارد و قصد دارد مهريه مرا جهت پرداخت ديون خود صرف كند و از طرفي احتمال ميدهم اگر مهريه را صرف حج كنم مرا طلاق دهد آيا من مستطيعه هستم؟ و بفرمائيد آيا پرداخت ديون شوهرم مقدم است يا حج؟
پاسخ: در فرض سوال مهريه وافي به مخارج باشد زن مستطيع است، و واجب است مهريه خود را صرف حج نمايد و مجرد احتمال طلاق باعث عدم وجوب حج نيست، بلي اگر صرف مهريه در حج باعث شود كه زندگي او مختل گردد، حج بر او واجب نيست.