سؤال: خانمي است شوهردار و داراي چند فرزند اهل افغانستان مدّت بيست سال است كه يك مقدار زمين كشاورزي از پدرش برايش ارث رسيده كه در مدّت پانزده سال خودش با شوهر و فرزندانش روي زمين كار كرده و حاصلش را مصرف ميكرد اما پنج سال است كه به اجاره داده ميشود، با توجه به اينكه نفقه زن به گردن شوهر ميباشد و با توجه به اينكه اين خانم به تنهايي نميتواند به زيارت خانه خدا مشرف گردد و از طرفي هم قدرت پرداخت مخارج سفر شوهر را ندارد كه همراه او به حج برود آيا اين خانم از بابت اين زمين موروثي مستطيع است و حج بر اين خانم واجب است يا نه؟
پاسخ: در مورد سوال ، چنانچه قبلاً حج بر ذمّه نامبرده مستقر نشده و فعلاً هم تمكّن پرداخت مخارج شوهر را در سفر حج ندارد و خود نيز به تنهايي يا همراه مَحرم ديگر قادر به حج رفتن نيست مستطيعه نيست و حج بر او واجب نيست.
سؤال: زني براي حج ثبتنام كرده است، ولي شوهرش كه او هم استطاعت داشته به عللي ثبتنام ننموده است، آيا زن ميتواند شرعاً نوبت خود را به شوهرش بدهد، به اين اميد كه در آينده هر دو با هم ثبتنام نمايند؟
پاسخ: اگر زن مستطيع باشد جايز نيست.
سؤال: اگر زني بتواند به تنهايي به حج برود و بر خود نترسد آيا همراه بودن محرمي شرط است يا نه؟ و اگر نتواند و امنيّت نداشته باشد حج از او ساقط است يا نه؟
پاسخ: اگر زن نسبت به خود و عرض و آبرويش ايمن باشد همراهي مَحرَم با او شرط نيست، چه شوهر داشته باشد و يا نداشته باشد و در صورت خوف، همراهي محرم ولو با پرداخت اجرت در صورت تمكن واجب است و چنانچه قادر به پرداخت هزينه نباشد، مستطيعه نيست و اگر تحصيل محرم تنها با ازدواج ميّسر است بنابر اقوي ازدواج واجب است مگر اينكه موجب اهانت و حرج باشد.
سؤال: اگر زني نياز به همراه داشته باشد و همراه نيز مزد ميگيرد و او توانايي پرداخت مزد را ندارد آيا مستطيعه ميشود يا خير؟
پاسخ: مستطيعه نيست.