سؤال: اين جانب قصد زيارت بيت الله را دارم، و با اينكه شوهرم ثروتمند است مانع از رفتن من به حج است، و راضي نميشود كه مقداري از اموالم را جهت حج به فروش برسانم، در اين صورت تكليفم چيست؟ اطاعت شوهر مقدّم است و يا حج؟
پاسخ: حج مقدّم است، و در ترك واجب نبايد از شوهر اطاعت نمود.
سؤال: زنيكه مستطيع نيست، فرزندش ميخواهد او را با خود بهمكّه ببرد، ولي شوهرش ميگويد: من راضي نيستم، آيا حج براين زن واجب است يا نه؟
پاسخ: در فرض سوال حج بر زن واجب است، و زوج حق منع ندارد.
سؤال: با توجه به اينكه شوهر ثروتمندي دارم مانع از رفتنم به حج ميباشد و راضي نميشود كه مقداري از اموالم را جهت انجام فريضه الهي حج به فروش برسانم، تكليف من چيست؟ آيا اطاعت شوهر مقدم است يا حج؟
پاسخ: حج مقدّم است، و در ترك واجب نبايد از شوهر اطاعت نمود.
سؤال: زني هستم مستطيعه، ولي جهت انجام حج، شوهرم اجازه سفر نميدهد، وظيفه بنده چيست؟
پاسخ: اجازه او شرط نيست.
سؤال: اگر بدون اجازه شوهر جهت انجام حج مسافرت كنم يقين دارم بعد از برگشتن مرا طلاق ميدهد (يا مشكل مهمّي در زندگي ما پيدا ميشود) آيا باز هم حج بر من واجب است؟
پاسخ: اگر عواقب آن مستلزم عسر و حرج شديد باشد واجب نيست.
سؤال: آيا بدون اجازه شوهر ميتوانيم با نذر حج را بر خود واجب كنيم؟
پاسخ: نمیتوانيد.
سؤال: اگر خانمي قبل از ازدواج نذر كرده باشد كه حجي بجا بيآورد و بعد از آن ازدواج كند آيا باز هم جهت انجام فريضه حج اجازه شوهر لازم است؟ و بفرمائيد آيا شوهر حق ممانعت دارد؟
پاسخ: درفرض سوال ، اجازه زوج براي فريضه حجةالاسلام شرط نيست و حق ممانعت ندارد خواه نذر كرده باشد يا نذر نكرده باشد، بلي اگر نذر كرده باشد كه پيش از ازدواج حج مستحبي بجا آورد و قبل از رسيدن موسم حج ازدواج كند اجازه زوج براي حج مستحبي لازم است و اگر پيش از ازدواج با تمكن در موسم حج بجا نياورد ظاهراً حنث نذر شده و كفاره حنث نذر بايد بدهد.
سؤال: اگر زني در عدّه طلاق رجعي باشد جهت حج مستحبي بايد از شوهر اجازه بگيرد؟ در طلاق غير رجعي چطور؟
پاسخ: در طلاق رجعي بدون اذن شوهر جائز نيست بلكه با اذن او هم مشكل است ولي در طلاق غير رجعي اذن شوهر شرط نيست و خروج آن از خانه مانع ندارد.