افطار كردن مسافر قبل از رسيدن به وطن
سؤال: شخصى در سفر بوده و قصد داشت پيش از ظهر به وطن برسد و نيّت روزه كند، ولى در بين راه سهوا چيزى مى خورد. آيا مى تواند آن روز را روزه بگيرد؟
پاسخ: اگر روزه ى واجب معين ـ مثل روزه ى ماه مبارك ـ است به قصد وظيفه امساك كند (چيزى نخورد) و قضاى آن را هم بگيرد، به خصوص اگر در اصل تناول سهو نبوده؛ بلكه در قصدش سهو بوده، ولى با تعمد خورده است.
شك در رسيدن به وطن
سؤال: در صورتى كه مسافر در ماه مبارك رمضان به سوى وطن خود حركت نمايد و هم زمان با اذان ظهر، نزديك وطن خود برسد؛ ولى شكّ نمايد كه آيا مقدار مسافت مانده وطن محسوب مى شود يا نه، تكليف چيست؟
پاسخ: بايد قبل از ظهر به شهر خودش وارد شود، يعنى به حدّى برسد كه ديگر عرفا مسافر بر او صدق نكند و با شكّ در اين مطلب بنابر نرسيدن بگذارد و در صورت رسيدن به حدّ ترخّص و نرسيدن به شهر، احتياط مورد دارد.
مسافرت شرعى، پيش از ظهر
سؤال: كسى پيش از ظهر به اندازه مسافت شرعى از وطن خارج مى شود و پيش از ظهر به وطن يا محلّ اقامه بر مى گردد، آيا مى تواند روزه بگيرد؟
پاسخ: اگر روزه واجب معيّن است و در طول اين مدت افطار نكرده، اگر قبل از ظهر به وطن برگردد يا به محلّ اقامه با قصد جديد براى ده روز ماندن بازگردد بايد روزه بگيرد و اگر غير واجب معيّن است، روزه گرفتن او جايز است.
مسافرت بين روزه هاى كفاره
سؤال: فردى بين سى و يك روز كفاره، مسافرت يك روزه انجام مى دهد ولى تا پيش از زوال برمى گردد و نيّت روزه مى كند. آيا پى در پى بودن آن به هم خورده است؟
پاسخ: اشكال ندارد و پى در پى بودن روزه ها به هم نخورده است.
حكم مسافرت كردن در رمضان
سؤال: آيا مى شود در ماه رمضان مسافرت كرد؟
پاسخ: بله، مى شود.
گرفتن روزه مستحبى در سفر
سؤال: گرفتن روزه مستحبى در سفر، چه حكمى دارد؟
پاسخ: مسافر نمى تواند در سفر روزه بگيرد، مگر اين كه روزه گرفتن در سفر را نذر كرده باشد، كه در اين صورت روزه گرفتن صحيح است و بنابر احتياط واجب روزه مستحبى را در سفر به نيّت رجا بايد گرفت، مگر در مدينه مشرفه كه بنابر روايت، مسافر مى تواند براى برآورده شدن حاجت سه روز روزه بگيرد.