سؤال80:1-آيا ماليات دادن از موقوفات جزو مصارف معيّنه از طريق واقف محسوب مي شود ومتولي حق دارد بدهد يا خير؟2-آيا مي شود از موقوفات معلوم المصرف به جبهه كمك كرد يا نه؟
جواب:[1] پرداخت ماليات طبق مقررات دولت اسلامي جزو مخارج وقف است.
[2] وموقوفه بايد در همان جهت تعيين شده مصرف شود.
وال81:اينجانب مستأجر هستم وبالا خانه اي موقوفه براي سكونت در طول 25سال در اختيار ارم ومتحمل مخارجي براي تعمير وتكميل آن شدم آيا شرعاً حق مطالبه و وصول آن را از متولي موقوفه كه تا كنون كمترين خرجي را ننموده است دارم يا نه؟
جواب:اگر بدون دستور متولي خرج كرده ايد حق نداريد به او رجوع كنيد.
سؤال82:معمولاً موقوفت،مخارجي به عنوان بهره برداري وحفظ عين و منافع موقوفات دارد كه با توجه به ماده 22 آئيننامه اجرائي سازمان اوقاف مي بايست از محل درآمد وقف پرداخت گردد سپس از درآمد خالص درصدي به عنان حق التّوليه وحق النّظاره برداشت گردد آيا در اين مورد مي توان متولي را مجبور نمود كه مخارج فوق را از محل حق التّوليه متعلقه به خود پرداخت نمايد؟ با توجه به اينكه در اغلب موقوفات مخارج مذكور،مازاد بر ميزان حق التّوليه است.
جواب:اگر حق معيني براي متولي تعيين شده از حق او كسر نمي شود.
سؤال83:شخصي در حدود يك هزار هتكار از اراضي مزروعي ويك كتابخانه خود را به توليت نسل بعد از نسل ، وقف خامس آل عبا نموده ودر متن وقفنامه مقرر گرديده كه از درآمد ساليانه املاك:اول تعمير والباقي درآمد ،پنج يك حق توليت متولي، وباقي درآمد در ماهاي محرم وصفر جهت عزاداري حضرت سيدالشهداء (ع) مصرف گردد. در اينجا بايد عرض كنم كه افراد زمين خوار بدستيابي اوقاف ان وقت ، با استفاده صغيري متولي كه در آن موقع بيش از شش سال داشته استفكليه ي املاك مزروعي موقوفه را از بين برده اند ودر حل حاضر[از] باقي مانده موقوفات،خانه اي بيش [نمانده] است، كه آن هم متولي از طريق دادگاه بدست آورده است ودرآمد ساليناه اين خانه هم جهت تعميرات كافي نيست آيا با نبودن املاك مزروعي متولي مي تواند حق التّوليه را از درآمد خانه قبل از انجام تعميرات،برداشت كن يا خير؟
جواب:اگر از درآمد خانه هم حق التوليه منظور شده مي تواند بردارد ولي خرج تعميرات لازمه مقدم است.