سؤال18: اگر اصل قف مشخص نباشد براي مسجد مثلاً، آيا حكم مسجد دارد يا نه؟ واگر اصل واقف معلوم باشد ولي مورد تتصرف ومصرف آن مشخص نباشد چه بايد كرد؟
جواب:تا عنوان مسجديّت در وقف محرز نشود حكم مسجد مرتب نمي شود و در صورت معلوم نبودن مصرف،صوري دارد كه در تحرير مذكور است.
سؤال 19:آيا اطاق هائي كه در گروهان ها و پاسگاه ها وبعضي از ادارات به نام نماز خانه از آن نام برده مي شود حكم مسجد را دارند؟ مثلاً موقع جنابت نمي شود داخل آن شد؟ يا اينكه احترام دارد ولي حكم مسجد را ندارد؟
جواب: اگر مسجد بودن محل ثابت نيست احكام مسجد مترتب نمي شود.
سؤال20:زميني است كه در بين مردم مشهور به وقوفه است،اما سند وقفيت آن موجود نمي باشد. آيا اين زمين موقوفه است يا خير؟
جواب:اگر شياع در ميان مردم درحد مفيد اطمينان باشد حكم به وقفيّت مي شود.
سؤال21:كسي زميني را چند سالي در ملكيت خود داشته،سپس معلوم مي شود كه مالك زمين نبوده و آنرا غصب كرده است،اگر بعضي ازمردم بگويند كه اين زمين موقوفه است آيا به حرف مردم مي توان استناد كرد وآن زمين را موقوفه دانست. واگر موقوفه نيست چه حكمي دارد؟
جواب: اگر يقين به وقفيّت حاصل نشود و به وجه شرعي هم اثبات نرسد حكم به وقفيت نمي شود، ودر صورتي كه زمين سابقه ي آثار مالكيت غير داشته باشد در فرض مرقوم حكم مجهول المالك بر آن مترتب است.
سؤال22:اگر ملكي در تصرف ودست شخصي باشد وبعداً چند نفر يا يك نفرمدعي شوند كه آن ملك وقف است ونوشته هايي هم داشته باشند كه در آن نوشته،مرقوم شده فلان ملك مثلاًوقف است با ارائه اين گونه نوشته ها وادعاها ، وقف بودن ثابت مي شود يا خير؟
جواب:با ادعا ونوشته وقف ثابت نمي شود مگر موجب اطمينان باشد.
سؤال23:مزرعه اي موقوفه اي است كه طبق وقف نامه هاي مربوطه،حدود آن مشخص است. وتقريباًدو سوم آن تحت كشت وبقيه اش زمين موات است كه كشاورزان مزرعه جهت دامداري وتعليف گوسفند از آن استفاده مي كرده واجاره اش را به موقوفه [مي] پرداخته اند، آيا اراضي موات مذكور از نظر شرعي حريم مزرعه ي موقوفه است وبايد عمل به وقف شود يا خير؟
جواب: بايد به همان نحو كه عمل مي شده عمل شود.