سؤال 623- طلائی که بانوان جهت زینت خریداری میکنند آیا به آن خمس تعلق میگیرد یا نه؟
جواب: طلا جهت زینت در حد شأن خمس ندارد.
سؤال 624- طلایی که مرد برای زن خود میخرد، آیا باید خمسش را بدهد؟
جواب: اگر زائد بر شأنش نباشد خمس ندارد. و اللّه العالم.
سؤال 625- اگر زنی طلای زینتی خود را که بدان نیز احتیاج دارد برای رفع نیازمندیها و مؤونه زندگی بفروشد و در سال مصرف کند: اولًا آیا متعلق خمس است یا نه؟ ثانیاً چنانچه پولش تا پایان سال به مصرف نرسید و ماند برای سال دیگر آیا خمس دارد یا خیر؟ ثالثاً و در هر صورت اگر سالهای بعد چون نیاز به زینت دارد اگر مرد بخواهد دو مرتبه از درآمد کار، طلائی برای عیال خود بخردباید خمس آن را بدهد یا نه؟
جواب: در فرض سؤال: زینت آلات فروخته شده چنانچه در سال فروش صرف مؤونه بشود خمس ندارد. و اگر در سال فروش صرف مؤونه نشود زائد بر قیمت خرید خمس دارد. و زینت آلاتی که دوباره شخص برای عیال خود میخرد اگر زائد بر شأنش نباشد خمس ندارد. و اللّه العالم.
سؤال 626- طلائی که زینت زن است اگر یک سال یا دو سال از آن برای زینت استفاده نکند آیا خمس و زکات بآن تعلق میگیرد یا خیر؟
جواب: در فرض سؤال طلای مذکور زکات ندارد و نسبت به خمس، چنانچه عدم استفاده بجهت این باشد که از محلّ احتیاج خارج شده تا آن را نفروخته خمس واجب نیست و هر وقت فروخته شد ترقی قیمت آن از قیمت خرید از عوائد سال فروش است که اگر بمصرف مؤونه رسید خمس ندارد و الّا خمس مقدار زائد بر قیمت خرید واجب است. و اللّه العالم.
سؤال 627- شخصی که شغلش طلافروشی است، سرمایه وی بصورت طلای شمش یا سکّه مسکوک یا طلاهای زینتی از قبیل گوشواره، انگشتری، سینهریز و غیره میباشد اگر مقداری از سکّهها همچنان بماند و سال بر او بگذرد، نسبت به پرداخت خمس و زکات تکلیف او چیست؟
جواب: باید خمس مجموع در آمد خود را پس از کسر مؤونه سال بپردازد. و الله العالم.
سؤال 628- آیا به سکه طلا (بهار آزادی) که در خانه دارم غیر از طلای زن و فرزند خود، خمس تعلق میگیرد؟
جواب: حکم سائر ارباح را دارد و خمس دارد.