انهار
انهار
مطالب خواندنی

بول و غائط

بزرگ نمایی کوچک نمایی

نجاسات (آیت الله العظمی بهجت)

بول و غائط

رطوبت مشکوک

سوال295. رطوبتى غلیظ و سفیدرنگ که گاهى اوقات همراه با باد شکم و روده و یا در مواقعى به تنهایى از مخرج غائط خارج مى شود و شباهت بسیارى نیز به اخلاطى دارد که از گلوى انسان خارج مى شود، آیا پاک است یا نجس؟

پاسخ: اگر همراه ذرّات باشد نجس است و در غیر این صورت اگر صدق عذره و غائط بر آن نکند، وجهى براى نجاست ندارد.

خروج عفونت

سوال296. به علت ابتلا به کیست عفونى، از من عفونت خارج مى شود، آیا این عفونت نجس است و موجب غسل مى شود؟

پاسخ: اگر آن عفونت مخلوط به بول یا غائط باشد نجس است ولى موجب غسل نیست، مگر این که عفونت مخلوط با خون حیض و نفاس و استحاضه باشد.

سوال297. اگر دکتر در ادرار کسى تشخیص اسپرم بدهد و خود او هم بعد از ادرار، آبى با لزوجت و چسبندگى ببیند و احتمال قوى دهد که منى است آیا آن آب حکم منى را دارد؟

پاسخ: اگر خصوصیات مذکوره در مسأله ى 350 رساله را ندارد، حکم منى را ندارد؛ مگر علم یا اطمینان حاصل شود.

بول شیرخوار

سوال298. آیا بول بچه شیرخوار پسر، نجس است یا نه؟ و فرقى با بول دختر دارد یا خیر؟

پاسخ: بلى نجس است، لکن نحوه ى تطهیر آن آسان تر است که در مسأله ى 163 رساله بیان شده است و بول دختر مثل بول پسر نیست بنابر احوط.

سوال299. اگر در مدفوع کودک اجزایى مثل تخم هندوانه و یا خاکشیر و... وجود داشته باشد و پس از شستن کهنه ى کودک هنوز آن اجزا برطرف نشده باشد، آیا ظاهر آن اجزا به تبعیت از کهنه پاک مى شود؟

پاسخ: به شستن پاک مى شود.

بخار بول

سوال300. آیا بخار بول یا آب نجس شده نجس است؟ و اگر به صورت آب درآمد چه طور؟

پاسخ: خود بخار پاک است ولى اگر به صورت عرق و مایع درآمد نجس است.

فضله ى جانوران حرام گوشت

سوال301. در محل مسکونى ما پرندگان حرام گوشت از جمله کلاغ هاى بسیارى زندگى مى کنند، آیا اجتناب از فضله هایى که در محل زندگى آن ها مى باشد لازم است؟ در صورت لزوم با توجه به رفت و آمد بسیار و نیز فصل بارندگى، رعایت این مسأله موجب عسر و حرج شده است. چون تقریبا با گذشت زمان جاى کمى وجود دارد که در آن ها فضله نباشد، و از طرفى اشخاصى هم که با آن ها معاشرت مى شود یا مسأله را نمى دانند و یا بى توجّه اند، وظیفه چیست؟

پاسخ: در فضله ى پرندگان حرام گوشت، اقوى نجاست است و وظیفه از جهت عسر و حرج ـ که در شریعت نفى شده ـ در این جا با جاهاى دیگر تفاوتى ندارد.

فضولات لاک پشت

سوال302. فضولات لاک پشت چه حکمى دارد؟

پاسخ: اگر خون جهنده دارد نجس است، و در غیر این صورت، در حیواناتى که خوردن گوشت آنان حرام است و در اجتناب و دورى از فضولات آنان عسر و حرج پیش نمى آید، بنابر احتیاط واجب باید اجتناب نمود.

فضله ى موش در خمیر یا نان

سوال303. اگر فضله ى موش در خمیر یا نان دیده شود تکلیف چیست؟

پاسخ: تا وقتى که به نجاست آبى که با آن خمیر کرده اند علم حاصل نشده باشد از مقدارى از اطراف آن اجتناب شود و بقیّه پاک است.

جستجو براى پیدا کردن فضله

سوال304. هر گاه در گندم فضله ى موش دیده شود، آیا جستجو در آن که شاید باز هم باشد لازم است و اگر آن را آرد کنند محکوم به طهارت است؟

پاسخ: جستجو لازم نیست و محکوم به طهارت است.


  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات

ویژه نامه ماه مبارک رمضان




پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -