سؤال 584- آيا مىشود از متيقن الخمس مقدارى يا همه را بعد از دست گردان ازقبل سادات كه سعه صدر دارند يا از قبل ولى امر در سهم امام عليه السلام در صورتى كه طرف ضعيف الحال است و يا براى استماله او كه در نرود ولو براى سالهاى ديگر به او بخشيد.
جواب: ذمه او برىء نمىشود، اگر متمكن است بايد به ذمه، و اگر متمكن نيست معذور است تا وقت تمكن. واللََّه العالم.
سؤال 585- كسانى كه مثلاً يك ميليون تومان بدهكار مىشوند و پرداخت همه مبلغ بر آنها شاق است و اگر سختگيرى كنيم حاضر به حساب نمىشوند، آيا اجازه مىفرمائيد به اين قبيل اشخاص ارفاق بيشترى بشود و در صورت موافقت مقدار مجاز را تعيين فرمائيد.
جواب: وجوه شرعيه كه تعييناً به ذمه كسى تعلق گرفت قابل بخشش نيست، بلى اگر وجوه مزبوره را نتواند بعداً بپردازد به او مهلت داده مىشود كه به تدريج بدهى خود را كارسازى نمايد، و اگر وجوه مشكوكه به ذمه او باشد مىتوان به مقدارى صلح نمود.
سؤال 586- آيا حاكم شرع يا وكيلش مىتوانند در ازاى پولهايى كه مكلّف قبل از آنكه خمس شان را بدهد صرف نموده مبلغى را به عنوان مصالحه از او بگيرند مثلاً مكلّف قبل از آنكه خمس بدهد سفرى كرده و در سفرش هزار ريال خرج كرده؟
جواب: اگر مكلّف شك دارد كه در ذمه اش خمس آنچه كه صرف كرده تعلق گرفته باشد پس حاكم يا وكيلش مىتوانند به مبلغى كه مناسب است با مكلّف مصالحه كنند، و اگر مكلّف يقين دارد كه در ذمهاش خمس آنچه كه صرف كرده تعلق گرفته پس بايد مقدار يقينى از خمس را بپردازد، و حاكم شرع يا وكيلش نمىتوانند با مكلّف در مبلغى مصالحه كنند.
سؤال 587- پولهايى كه فردى از آقايان به اجازه شما دست گردان كردهاند، بعداً ملك ايشان شده يا بايد توسط مجازين فعلى به شما تقديم گردد.
جواب: سهم امام عليه السلام با دست گردان و غير آن ملك نمىشود و بايد آنچه دست گردان مىشود پس از رحلت دست گردان كننده به مقلَّد داده شود و به ورثه دست گردان كننده نمىرسد.