شرط ششم {لباس نمازگزار مرد ابریشم خالص نباشد }
(مسأله 834) لباس مرد نمازگزار1 بايد ابريشم خالص نباشد2 و در غير نماز هم پوشيدن آن براي مرد حرام است3 و در چيزي كه نماز در آن تمام نمي شود مانند بند شلوار و عرقچين نيز به احتياط واجب نبايد از حرير خالص باشد.
1- خوئي، گلپايگاني، تبريزي، صافي: حتّي عرقچين و بند شلوار بنابراحتياط...
زنجاني: لباس نمازگزار حتی اگر زن باد؛ حتّي عرقچين و بند شلوار او،...
سيستاني: لباس مرد نمازگزار كه به تنهايي مي توان با آن عورت را پوشاند...
2- فاضل: و همچنين بنابراحتياط واجب چيزهايي مانند عرقچين و مانند آن كه به تنهايي ساتر عورتين نيستند، اگر ابريشم خالص باشند نماز با آن باطل است...
نوري: و همچنين بنابراحتياط واجب چيزهايي مانند عرقچين و بند شلوار كه به تنهايي ساتر عورتين نيستند در غير نماز هم پوشيدن آن براي مرد حرام است.
3- خوئي، گلپايگاني، سيستاني، فاضل، صافي، تبريزي، زنجاني:[پایان مسأله]
بهجت: ولي چيزهايي مثل عرقچين و يا بند شلوار و جوراب و مانند آن –كه به تنهايي عورت را نمي پوشاند- اگر ابريشم خالص باشد، بنابرأظهر نماز با آنها صحيح است، گرچه خلاف احتياط است.
*****
امام خامنه ای: رساله آموزشی مسأله ۹۴- لباس نمازگزار مرد حتی چیزهایی که عورت او را نمی پوشاند مانند عرقچین جوراب و مانند آن اگر از ابریشم خالص باشد نماز با آن باطل است و در غیر نماز هم پوشیدن آن برای مرد حرام است ولی اگر دستمال ابریشمی و مانند آن همراه نمازگزار مثلاً در جیب او باشد اشکال ندارد و نماز را باطل نمی کند.
مكارم: مسأله 763 - پوشيدن لباس از ابريشم خالص براي مردان حرام است، حتّي عرقچين و بند شلوار؛ و نماز با آن باطل است، حتّي آستر لباس نيز نبايد از ابريشم خالص باشد؛ امّا براي زنان، همه اينها چه در حال نماز و چه در غير نماز جايز است.
وحید: مسأله 840 - لباس مرد نمازگزار باید از ابریشم خالص نباشد؛ و همچنین است بنابراحتیاط واجب مثل عرقچین و بند شلوار. و در غیر نماز هم پوشیدن لباسی که ابریشم خالص باشد برای مردان حرام است.
مظاهری: مسأله 682- چیزهایی از ابریشم خالص و طلا که صدق لباس و زینت نمی کند و همچنین لباس های طلاباف و ابریشم که ساتر عورت نیستند نظیر عرقچین و جوراب کوتاه و دستمال در نماز، و غیر نماز برای مرد اشکال ندارد.[و نیز رجوع کنید به ذیل مسأله 831].
سبحانی: مسأله 696 - لباس مرد نمازگزار، حتّی عرقچین و بند شلوار باید ابریشم خالص نباشد و در غیر نماز هم پوشیدن آن برای مرد حرام است.
جوادی آملی: مسأله 885- پوشیدن لباس ابریشم خالص برای مرد در غیر نماز حرام و در نمـاز ـ گذشته از حـرام بودنش ـ موجب بطلان آن است و به احتیاط واجب، چیزهایی كه با آنها به تنهایی نتوان نماز را اقامه كرد؛ مانند عرقچین و كمربند و جوراب، باید از حریر محض نباشد.
مسأله اختصاصی
جوادی آملی: مسأله 886- پوشیدن لباس ابریشم خالص برای خانم جایز و نماز با آن، صحیح است.
(مسأله 835) اگر آستر تمام لباس يا آستر مقداري از آن1 ابريشم خالص باشد، پوشيدن آن براي مرد حرام و نماز در آن باطل است2.
این مسأله در رساله آیات عظام: جوادی آملی و مظاهری نیست.
1- گلپايگاني: كه زيادتر از چهار انگشت بسته است...
خوئي، تبريزي، سيستاني، زنجاني،وحید: اگر تمام آستر لباس يا مقداري از آن...
امام خامنه ای ۹۵: اگر آستر لباس حتی مقداری از آن...
صافي: اگر تمام آستر لباس يا مقداري از آن كه زيادتر از چهار انگشت بسته است...
2- بهجت: پوشيدن آن براي مرد خالي از اشكال نيست.
مكارم: رجوع كنيد به ذيل مسأله 834.
(مسأله 836) لباسي را كه نمي داند از ابريشم خالص است يا چيز ديگر،پوشيدن آن اشكال ندارد و نماز با آن صحيح است1.
این مسأله در رساله آیت الله بهجت نیست.
1- گلپايگاني: اگر در غير نماز بپوشد اشكال ندارد ولي احتياط مستحبّ آن است كه با آن نماز نخواند.
خوئي، تبريزي، زنجاني، صافي، سيستاني، وحید: پوشيدن آن جايز است و نماز در آن نيز اشكال ندارد.
مظاهری: رجوع کنید به ذیل مسأله 831.
*****
جوادی آملی: مسأله 887- لباسی كه معلوم نیست از ابریشم خالص باشد؛ یا از چیز دیگری باشد كه پوشیدن آن جایز است، پوشیدنش در غیر نماز حرام نیست و در حال نماز، بیاشكال است.
امام خامنه ای: رساله آموزشی مسأله ۹۶- پوشیدن لباسی که نمیداند از ابریشم خالص است یا چیز دیگر اشکال ندارد و نماز با آن صحیح است.
(مسأله 837) دستمال ابريشمي و مانند آن اگر در جيب مرد باشد اشكال ندارد و نماز را باطل نمي كند.
این مسأله در رساله آیت الله جوادی آملی نیست.
امام خامنه ای، مظاهری: رجوع كنيد به ذيل مسأله ۸۳۴.
(مسأله 838) پوشيدن لباس ابريشمي براي زن در نماز و غير نماز اشكال ندارد.
این مسأله در رساله آیت الله جوادی آملی نیست.
امام خامنه ای: رساله آموزشی مسأله ۹۷-
مكارم: رجوع كنيد به ذيل مسأله 834.
*****
بهجت: مسأله 706- پوشيدن لباس ابريشمي براي زن و خنثاي مشكل بنابرأظهر، در نماز و غير نماز اشكال ندارد؛ ولي صحّت نماز پسر غير مكلف با لباس ابريشمي در حال اختيار –بنابرشرعيّت- نماز او، محلّ تأمّل است.
جوادی آملی: مسأله - پوشیدن لباس ابریشمی برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
زنجاني: مسأله- پوشيدن لباس ابريشمي خالص براي زن در غير نماز اشكال ندارد ولي با آن نماز نخواند.
مظاهری: مسأله 683- پوشیدن لباس طلا باف و ابریشم خالص و زینت نمودن به طلا برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد بلکه استحباب زینت نمودن آنها به طلا در نماز خالی از وجه نیست.
مسائل اختصاصي
مكارم: مسأله 766- هرگاه لباس مخلوط از ابريشم و غير آن باشد، اشكالي براي هيچ كس ندارد امّا اگر غير ابريشم به قدري كم باشد كه به حساب نيايد، براي مرد جايز نيست.
فاضل: مسأله 846- هرگاه لباس مرد نمازگزار مخلوط از ابريشم و غير آن باشد، نماز خواندن در آن صحيح است مشروط برآنكه غير ابريشم از جنسي باشد كه نماز در آن صحيح باشد امّا اگر غير ابريشم به قدري كم باشد كه به حساب نيايد، نماز خواندن با آن لباس براي مرد جايز نيست.