مسأله 357- غسل جنابت به خودي خود مستحبّ است1 و براي خواندن نماز واجب و مانند آن واجب مي شود2. ولي براي نماز ميت3 و سجده شكر و سجده هاي واجب قرآن غسل جنابت لازم نيست.
1- گلپايگاني، صافي: غسل جنابت براي تحصيل طهارت از جنابت مستحبّ است...
جوادی آملی: غسل جنابت به خودی خود، يعنی برای تحصيل طهارت، مستحب است...
2- سيستاني: غسل جنابت براي خواندن نماز واجب و مانند آن واجب مي باشد...
3- خوئي، سيستاني، نوري: و سجده سهو...
*****
زنجاني: مسأله 395– تحصيل طهارت با غسل جنابت به خودي خود مستحب است و براي خواندن نماز واجب و مانند آن واجب مي شود و در نماز مستحب تنها شرط صحت مي باشد، همچنين براي سجده و تشهد فراموش شده، اگر بين آنها و نماز، از او كاري كه باعث جنابت مي شود صادر شده باشد، غسل جنابت واجب است و احتياط آن است كه براي سجده سهو نیز غسل كند. ولي براي نماز ميت و سجده شكر و سجده هاي واجب قرآن غسل جنابت لازم نيست.
وحید: مسأله 363 - غسل جنابت به خودی خود مستحب است و برای واجبات مشروط به طهارت واجب می شود ولی برای نماز میت و سجده سهو- مگر سجده سهو در مورد تشهد فراموش شده - و سجدۀ شکر و سجده های واجب قرآن غسل جنابت لازم نیست.
مكارم: مسأله 373 – غسل جنابت را هرگاه براي رفع جنابت و پاك شدن انجام دهد مستحب است ، امّا براي خواندن نماز واجب و مانند آن واجب مي شود. براي نماز ميت، سجده شكر، سجده هاي واجب قرآن (هنگامي كه آيه سجده را ازديگري بشنود) غسل جنابت واجب نيست، بلكه در همان حال نيز انجام اين كارها جايز است، هرچند بهتر است كه براي نماز ميت و سجده شكر و امثال آن غسل كند.
مظاهری: مسأله 337- غسل جنابت به خودی خود مستحبّ است و لازم نیست برای انجام کاری مثل نماز یا خواندن قرآن باشد ،چنانکه لازم نیست در وقت غسل، نیّت کند که غسل واجب یا مستحبّ می کنم و اگر فقط به قصد قربت غسل کند، کافی است.
مسأله 358- لازم نيست در وقت غسل نيّت كند كه غسل واجب يا مستحب مي كنم و اگر فقط به قصد قربت، يعني براي انجام فرمان خداوند عالم 1 غسل كند كافي است2.
این مسأله در رساله آيت الله بهجت نیست.
1- زنجاني: برای خداوند عالم...
2- وحید: اگر به قصد قربت –چنانکه در وضو گذشت- و با اخلاص غسل کند کافی است.
مظاهری: رجوع کنید به ذیل مسأله 357.
*****
سيستاني: مسأله 357- لازم نيست در وقت غسل نيّت كند كه غسل واجب مي كند، بلكه اگر فقط به قصد قربت، يعني تذلل در پيشگاه خداوند عالم غسل كند، كافي است.
مسأله 359- اگر يقين كند وقت نماز شده و نيّت غسل واجب كند بعد معلوم شود كه پيش از وقت غسل كرده، غسل او صحيح است1.
این مسأله در رساله آیات عظام: فاضل، بهجت و مظاهری نیست.
1- مكارم: همچنين اگر به نيّت نماز واجب غسل كند بعد معلوم شود وقت گذشته بوده است غسل او صحيح مي باشد.
*****
وحید: مسأله 365 - اگر یقین کند یا حجت شرعیه ای داشته باشد که وقت نماز داخل شده و نیت غسل واجب کند و قصدش مقید به وجوب نباشد و بعد معلوم شود که پیش از وقت غسل کرده غسل او صحیح است.
مسأله 360- غسل را چه واجب باشد و چه مستحبّ1، به دو قسم مي شود انجام داد: ترتيبي و ارتماسي2.
1- سيستاني: غسل جنابت را...
2- بهجت: و غسل ترتيبي أفضل از ارتماسي است.
*****
زنجانی: مسأله 351- غسل شستشوی تمام بدن است که در شرایط و یا زمانهای خاص و با قصد تقرب به خداوند عالم انجام میگیرد غسل را واجب باشد یا مستحب به دو شیوه «ترتیبی» و «ارتماسی» میتوان به جا آورد.
امام خامنه ای رساله آموزشی ص ۹۶. کیفیت غسل: غسل را به دو گونه میشود انجام داد: ۱. ترتیبی، ۲. ارتماسی.
مسأله اختصاصی
جوادی آملی: مسأله 376- اصل غسل، عنوان قصدی است که مکلف باید آن را قصد کند؛ ولی صفت ترتيب يا ارتماس، عنوان قصدی نیست، بلکه با عمل مکلف و بدون قصد هم محقق میشود.