غسلهای واجب۱ هفت چیز۲ است:
اول: غسل جنابت. دوم: غسل حیض. سوم: غسل نفاس. چهارم: غسل استحاضه. پنجم: غسل مسّ ميّت. ششم: غسل ميّت. هفتم: غسلی که۳ بواسطهٔ نذر و قسم و مانند اینها واجب می شود۴.
1- مظاهری: اعم از واجب نفسی مانند غسل اموات و واجب غیری مثل غسل جنابت...
2- زنجانی: هشت چیز...
3- مکارم: غسل مستحبّی که...
4- بهجت: [و] به مناسبت ذکر غسل میّت و مسّ میّت، احکام دیگر مربوط به اموات نیز ذکر می شود.
سیستانی: و اگر کسوف کلّی یا خسوف کلّی شود و مکلّف عمداً نماز آیات را نخواند تا قضا شود بنابراحتیاط واجب باید برای قضای آن غسل کند.
زنجانی: هفتم: غسل قضای نماز آیات. کسی که در موقع گرفتن خورشید و ماه نماز آیات را عمداً نخوانده باشد، در صورتی که تمام ماه و خورشید گرفته باشد باید براي قضای نماز آیات غسل نموده و نماز بخواند و این نماز قضا بدون غسل باطل است. هشتم: غسلی که بواسطهٔ نذر و قسم و مانند آن یا اجاره یا شرط یا دستوری که اطاعت آن لازم است واجب شده باشد.
جوادی آملی: {هفتم} غسلی که با نذر یا قسم یا عهد، تعهد کرده است که در این فرض، اصل غسل، با نذر و مانند آن، واجب نمی شود، بلکه وفا به عقد نذر و سوگند و وفا به عهد واجب است.
مظاهری: چنین غسلهایی واجب نیست بلکه وفاء به نذر واجب است. (العروة الوثقی)
امام خامنه ای رساله آموزشی ص ۹۶. غسل یعنی شستشوی تمام بدن از سر تا پا با شرایط و کیفیت خاص.
اقسام غسل
- واجب
مشترک میان مردان و زنان: -غسل پس از جنابت. -غسل پس از مس میت. -غسل میت. -غسل در هنگامی که نذر و عهد کرده یا قسم خورده باشد که غسل کند.
مخصوص بانوان: -غسل پس از پایان عادت ماهیانه (حیض). -غسل پس از قطع شدن خون زایمان (نفاس). -غسل در اثنای خونریزیهای زنان (استحاضه).
-مستحب، مانند غسل جمعه.
مسأله اختصاصی
۶. غسل میّت
زنجانی: مسأله - «غسل میّت» یکی از غسلهای واجب است و مسائل آن در بخش «احکام میّت» خواهد آمد.