عقد موقت زن در عدّه خلع توسط زوج
سؤال905. کسى که زنش را طلاق خلع داده است، آیا مىتواند در عدّهاش او را براى خود صیغهى موقّت کند؟
پاسخ: آرى، مىتواند.
عدّهى زانیه
سؤال906. زنى که از زنا باردار شده با زانى یا غیر او ازدواج مىکند. آیا احتیاج به عدّه دارد؟ و اگر شوهرش او را بعد از ازدواج طلاق دهد، آیا عدّه دارد؟ و در صورتى که عدّه دارد، آیا عدّهى او ابعد الأجلین است یا عدّهى اقراء؟
پاسخ: زانیه عدّهاى از زنا ندارد و اگر شوهرش او را بعد از دخول طلاق دهد، عدّهى او مثل عدّهى غیر حامل است که سه طهر یا سه ماه باشد.(جامع المسائل، ج 3، ص 589.)
حصول عدّهى حامل در سقط جنین عمدى
سؤال907. در طلاق حامل ـ که عدّهى آن به وضع حمل است ـ ، آیا اسقاط جنین عمدى را هم شامل مىشود؟
پاسخ: شامل مىشود.
طلاق زن پس از تزریق نطفه
سؤال908. نطفهى مردى را پس از ازدواج در رحم عیالش تزریق مىکنند و حامله مىشود و قبل از دخول او را طلاق مىدهد. آیا حکم طلاق قبل از دخول را دارد و عدّه ندارد و یا حکم طلاق حامل را دارد؟
پاسخ: احتیاط دومی است، بلکه لزوم احتیاط مذکور خالى از وجه نیست. (جامع المسائل، ج 3، ص 584)
یائسه شدن زن در عده طلاق
سؤال909. زن مطلّقهاى پس از طلاق، یک یا دو بار عادت ماهانه دیده و سپس یائسه شده است. آیا باقى ماندهى عدّه ساقط است؟
پاسخ: مدت باقى مانده ساقط نمىشود؛ بلکه باید تا آن مدّتى را که اگر یائسه نمىشد عدّهاش طول مىکشید، عدّهاش را ادامه دهد.
عدهى وطى به شبهه
سؤال910. ابتداى عدّه وطى به شبهه چه زمانى است؟
پاسخ: بعد از وطى است.
حکم عدّه در صورت رجوع و طلاق مجدّد
سؤال911. شخصى عیال خود را که مدخوله بوده، طلاق رجعى داده است و در عدّه به زن رجوع مىکند و قبل از دخول، مجدّدا بعد از چند روز طلاق مىدهد. آیا او مطلّقه غیرمدخوله است و عدّه ندارد یا براى طلاق دوّم باید عدّه نگه دارد؟
پاسخ: باید از طلاق دوّم عدّه نگه دارد.
لزوم عدّه در صورت یقین به عدم حاملگى
سؤال912. امروزه از نظر پزشکى، امکانات آزمایشگاهى و تجهیزاتى، نظیر سونوگرافى وجود دارد که در کوتاهترین زمان مىتوان به طور قطع یقین حاصل نمود که زنى در اثر همبسترى و نزدیکى باردار شده است یا خیر. با چنین فرضى آیا مدّت عدّه همان است که قبلاً آورده شده یا قابل تغییر است؟
پاسخ: قابل تغییر نیست.
عدّه طلاق کسى که داروى ضد حاملگى مصرف مىکند
سؤال913. امروزه با استفاده از دارو [خوراکى، تزریقى] یا به کار بردن وسایل پیشگیرى، به طور قطع مىتوان از باردارى زن متعاقب مقاربت، ممانعت کرد، با چنین فرضى آیا براى زنانى که از امکانات فوقالذّکر استفاده مىنمایند و در عقد دایم یا متعه مىباشند، هنگام متارکه لازم است عدّه نگه دارند یا خیر؟
پاسخ: عدّه لازم است.
ازدواج با زن در عدّه
سؤال914. ازدواج دایم یا موقت با زنى که در عدّه است، چه صورتى دارد؟ اگر جاهل به این حکم باشند و امکان دسترسى به حکم نداشته باشند و ازدواج صورت پذیرد، ازدواج آنها چه حکمی دارد؟
پاسخ: ازدواج در عده باطل است و اگر هیچ کدام نمىدانستهاند که زن در عده است و یا این که نمىدانستهاند که عقد کردن در عده حرام است، در صورتى که مرد با او در زمان عده نزدیکى کرده باشد، آن زن بر او حرام مىشود و اگر نزدیکى بعد از زمان عده بوده است، عقد باطل است، ولى زن بر او حرام نمىشود، بلکه مىتواند بعدا زن را عقد نماید.
لزوم عدّه بر کسى که رحم ندارد
سؤال915. در اثر عمل جراحى، رحم خانمی را برداشتهاند یا لولههاى رحم او را بستهاند که آبستن نمىشود. چنین خانمی را اگر طلاق بدهند و یائسه نباشد، آیا عدّه دارد؟
پاسخ: اگر به او دخول شده باشد، عدّه دارد.
ملاحظهى سال قمرى در احتساب سنّ یائسگى
سؤال916. آیا مراد از پنجاه یا شصت سال براى یائسه شدن زنان سیّده و غیر سیّده، سال قمرى است یا شمسى؟ اگر قمرى است، به سال شمسى چه مقدار مىشود؟
پاسخ: ظاهرا سال قمرى است. و نسبت بین سال قمرى و شمسى، به زیادتى مخصوص شمسى در هر سال معلوم مىشود که در پنجاه و شصت چه قدر مىشود، (60 سال قمرى برابر است با 58 سال و 2 ماه و 18 روز شمسى، و 50 سال قمرى برابر است با 48 سال و 6 ماه و 17 روز شمسى.)
عدّه زن مطلّقهاى که به غیر از دخول حامله شده
سؤال917. در صورتى که طلاق پیش از دخول باشد، در حالىکه زن حامله است و از راه جذب منى یا تلقیح مصنوعى، منى شوهر در رحمش قرار گرفتهباشد، آیا زن باید عدّه نگه دارد؟
پاسخ: لزوم عده نگه داشتن موافق احتیاط است؛ بلکه لزوم احتیاط مذکور خالى از وجه نیست. (جامع المسائل، ج 3، ص 584.)
ازدواج بدون رعایت عدّه
سؤال918. دخترى را براى پسرى عقد کردهاند. پسر از دبر دخول نموده و بعد طلاق گرفته است. سپس آن دختر را بدون عدّه براى پسر دیگرى عقد کردهاند. آیا اشکال دارد.
پاسخ: عدّه دارد و عقد در عدّه باطل است و در مورد سوال براى ازدواج دوّم به مسألهى 1920 و 1919 رساله مراجعه شود.
عده پس از ازدواج موقت
سؤال919. آیا زن پس از ازدواج موقت باید عده نگه دارد و آیا این عده نگه داشتن اجحاف به زن نیست؟
پاسخ: اگر در آن عقد نزدیکى بوده، باید عده نگه دارد.
عده ازدواج موقت
سؤال920. عده زن صیغهاى چه قدر است؟
پاسخ: بعد از اتمام مدت یا بذل مدت باید تا دو حیض کامل عده نگه دارد.
عقد موقت و بذل مدت
سؤال921. اگر کسى عقد موقت کرد و بعد از مباشرت، اقدام به بذل مدت نمود، و دوباره با همان مورد عقد موقت نمود و قبل از مباشرت بذل مدت کرد، آیا این زن براى دیگرى نیاز به عدّه دارد، یا خیر؟
پاسخ: عقد اوّل نیاز به عدّه دارد، یعنى براى ازدواج زن با فرد دیگر باید عدّهى عقد نخست منقضى گردد.