استفتائات احکام مسافر- آیت الله العظمی نوری مدظله
احکام مسافر
سؤال 220 - زائرانی که در ماه مبارک رمضان به عمره مشرف میشوند، گاهی شب به مدینه و یا مکه میرسند که در نتیجه قصد کرده روزه میگیرند، خواهشمند است بفرمایید:
اگر در بین روز رسیدند، آیا از همان ساعتی که میرسند باید ده روز را به حساب آورند؟ و یا آن که ده روز کامل است و شبها به حساب نمیآید؟
پاسخ: در بین روز هم میتوانند قصد ده روز نمایند و اگر چند ساعت کم باشد باید از روز یازدهم جبران شود.
و اگر اول صبح به مقصد رسیده و قصد ده روز نماید تا پایان روز دهم کافی است و شب آخر لازم نیست که به حساب بیاید.
سؤال 221 - آموزشگاهی است شبانه روزی در یکی از روستاهای استان همدان که دانشآموزان روستاها از مسافتهای بیشتر از حد ترخص به آنجا میآیند و تحصیل علم میکنند و کمتر از 10 روز در آنجا اقامت میکنند. سؤال این است که نماز و روزه آنان در مدت اقامت در مدرسه چه حکمی دارد؟ و آیا مقلدین حضرت امام قدس سره در این مسأله میتوانند به مجتهد زنده رجوع کنند؟
پاسخ: اگر بیشتر از مسافت شرعی (22/250 کیلومتر) باشد نماز آنان تمام و روزهشان صحیح است و کسانی که قبلاً از حضرت امام و یا غیر ایشان تقلید میکردهاند میتوانند در این مسأله به فتوای دیگری رجوع کنند.
سؤال 222 - مغازهداری که ساکن روستایی است و برای تهیه اجناس مغازه خود مجبور است که در هر هفته یکبار به شهر برود که بیشتر از حد مسافت باشد. آیا این شخص کثیر السفر است. یعنی آیا در سفری که برای خرید جنس میرود باید نماز و روزه او تمام باشد یا خیر؟
پاسخ: در فرض سؤال کثیر السفر است نماز وی تمام و روزهاش صحیح است.
سؤال 223 - فردی که شغل او مسافرت نباشد مانند معلّم، طلبه، پرستار و کارمندان ادارات که برای کار خود از شهری به شهر دیگری میروند و هر هفته چند روز در محل کار هستند، نماز و روزه آنها به چه صورت میباشد؟
پاسخ: افراد مذکور اگر ده روز در وطن خود یا جائی دیگر قصد اقامه ننمایند حکم دائم السّفر دارند و نماز آنها تمام و روزه آنها صحیح است و اگر ده روز بمانند در غیر سفر اول نیز حکم دائم السفر را دارند.
سؤال 224 - اینجانب امام جماعت یکی از کارخانههای همدان میباشم و وطنم همدان میباشد. مابین همدان و آن کارخانه رفت و برگشت بیش از مسافت شرعی میباشد و این راه را هر روز تردد مینمایم. اگر اتفاقاً به مسافرت روم مثلاً به شهر مقدس قم بقصد زیارت بروم و موقع برگشتن هدفم این باشد که در کارخانه نمازم را با جماعت بخوانم و بعداً به همدان روم آیا نمازم شکسته است یا تمام؟
پاسخ: در فرض سؤال اگر بقصد شغل وارد کارخانه شدهاید نماز تمام است.
سؤال 225 - شخصی در ماه چندین روز را به عنوان مأموریت به مسافرت میرود و دائم السفر تلقی میگردد. اگر در یکی از این سفرها که قبلاً 4 روز است یک روز دیگر نیز علاوه بر آن 4 روز برای کارهای شخصی در آنجا بماند حکم نماز او در آن روز چیست؟ (با توجه به اینکه آن روز جزء مأموریت او به حساب نمیآید)؟
پاسخ: اگر آن شخص دائم السفر باشد در فرض مذکور بیشتر از آن چهار روز نیز نماز تمام و روزه را باید بگیرد.
سؤال 226 - ما در کارخانهای که 5 کیلومتر از وطنمان فاصله دارد کار میکنیم در بعضی مواقع برای کار شخصی از قبیل خرید یا مهمانی به شهر همدان که فاصله آن از محل کارمان بیشتر از مسافت شرعی است میرویم و به محل کارمان بر میگیردیم نماز و روزه ما چگونه است؟ و گاهی با قصد قبلی از وطن خود به محل کار میآییم و از آنجا به شهر میرویم و بر میگردیم به محل کارمان در این صورت چطور؟
پاسخ: در هر دو صورت نمازتان شکسته است.
سؤال 227 - در صورتی که با قصد کار شخصی از وطن به محل کار (5 کیلومتریِ وطن) آییم تا بعد از انجام کارمان به جایی که بیشتر از هشت فرسخ از محل کارمان فاصله دارد برویم آیا نماز و روزه ما در محلّ کار قصر است یا تمام؟ و اگر در محل کار از قصد خود برگردیم چطور؟
پاسخ: در فرض اول مسافر میباشید. و در صورتی که در محل کار از قصد سفر منصرف شوید نماز و روزه شما تمام است.
سؤال 228 - عدّهای که در کارخانهای کار میکنند که بیشتر از مسافت شرعی (هشت فرسخ) با وطنشان فاصله دارد نماز و روزه ایشان در خصوص حرکتشان به طرف محل کارشان با قصد کار شخصی یا به قصد شغل چیست؟
پاسخ: عدّهای که محل کارشان تا وطن بیشتر از مسافت شرعی است در صورتی که بعنوان شغل به محل کار آمد و رفت دارند روزه آنان درست و نمازشان هم تمام است.
سؤال 229 - طلاب و دانشجویانیکه به مدت چند سال (دو سال یا بیشتر) در یک شهر میمانند آن شهر برایشان چه حکمی دارد؟
پاسخ: اگر تحصیل شغل آنها باشد در صورتی که ده روز پشت سر هم در وطن خود نمیمانند و در مقصد هم ده روز قصد اقامه نمیکنند در سفر اوّل نمازشان قصر و در سفر دوم به بعد نمازشان تمام است و این جریان ادامه دارد مگر اینکه دوباره ده روز در وطن خود بمانند یا در مقصد، قصد اقامه ده روز داشته باشند که باز هم در غیر سفر اول نمازشان تمام است.
سؤال 230 - کسی که هفده کیلومتر برای انجام کاری میرود و از همان راه بر میگردد ولی در دوازده کیلومتری در بین مسافت توقف میکند و مجدداً به همان محلِّ قبل بر میگردد، نماز و روزه او چه حکمی پیدا میکند؟
پاسخ: در فرض سؤال نماز تمام و روزه صحیح است.
سؤال 231 - من از آمریکا به اروپا سفر کردم و 14 روز در انگلستان اقامت داشتم،میخواستم بدانم تا چند روز میتوانم نمازم را شکسته بخوانم؟
پاسخ: اگر در یکی از شهرهای انگلستان قصد اقامه ده روز نداشته باشید، تا مدت سی روز نمازتان در آنجا شکسته و بعد از آن نمازتان تمام است.
سؤال 232 - و اگر مسافری با هواپیما بعد از ظهر نماز نخوانده به شهر دیگری برود ولی در آن شهر بعد از نیم ساعت حرکت کرده دوباره هنگام عصر به شهر خودش برسد، نمازش را چگونه باید بخواند؟
پاسخ: در فرض سؤال نمازش تمام است.
سؤال 233 - در سال 1364 در جبهه مستقر شدیم فرمانده گفته بود که شما کمتر از 10 روز در اینجا میمانید اما من فکر کردم که میگوید 10 روز در اینجا میمانید لذا در ماه رمضان یک روز روزه گرفتیم و روز بعد حدود 5 کیلو متر از آنجا دور شدیم و بعداً یعنی بعد از 4 ساعت به مقرّ اول که بودیم برگشتیم و بعد از آن دیگر روزه نگرفتم در این صورت آیا فقط قضای آن روزه بر من واجب است یا کفاره هم دارد؟ (در ضمن مقلد مرحوم امام هم هستم)
پاسخ: در صورتیکه قصد ده روز ماندن در یک مکان نداشتهاید فقط قضاء لازم است.
سؤال 234 - کسانی که مانند دانشجویان هر هفته یک یا چند روز به منظور تحصیل به شهر دیگری میروند که بیش از چهار فرسخ است، تکلیف نماز و روزه آنان چگونه است؟
پاسخ: بعد از سفر اوّل نماز آنها تمام و روزه صحیح است و در صورتی که ده روز در محل خود توقف نمایند یا ده روز با قصد اقامه در غیر محل خود بمانند در سفر اوّل قصر و در سفرهای بعد تمام میباشد.
|