سبب هدایت
۱- تقوا سبب هدایت یافتن از قرآن است. ﴿ذَٰلِکَ ٱلۡکِتَٰبُ لَا رَیۡبَۛ فِیهِۛ هُدٗى لِّلۡمُتَّقِینَ ٢﴾[البقره: ۲] «این کتاب آسمانی است! بدون شک در آن برای پرهیزگاران راهنمایی و هدایت است».
سبب رستگاری
۲- تقوا سبب رستگاری است. ﴿أُوْلَٰٓئِکَ عَلَىٰ هُدٗى مِّن رَّبِّهِمۡۖ وَأُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡمُفۡلِحُونَ ۵﴾ [البقره: ۵] «این چنین کسانی، هدایت و رهنمود خدای خویش را دریافت کرده و حتماً رستگارند»
سبب منفعت پذیری از مواعظ
۳- تقوا سبب منفعت پذیری از مواعظ است.
﴿فَجَعَلۡنَٰهَا نَکَٰلٗا لِّمَا بَیۡنَ یَدَیۡهَا وَمَا خَلۡفَهَا وَمَوۡعِظَهٗ لِّلۡمُتَّقِینَ ۶۶﴾ [البقره: ۶۶]
«پس آن (عقوبت) را عبرتی برای معاصران واقعه و آیندگان کردیم، و پندی برای پرهیزگاران نمودیم».
۴- تقوا به همراه ایمان موجب دستیابی به پاداش از جانب الله متعال است.
﴿وَلَوۡ أَنَّهُمۡ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَمَثُوبَهٞ مِّنۡ عِندِ ٱللَّهِ خَیۡرٞۚ لَّوۡ کَانُواْ یَعۡلَمُونَ ١٠٣﴾ [البقره: ۱۰۳]
«و اگر آنان ایمان میآوردند و پرهیزگاری میکردند (پروردگار پاداش نیکی بدانان میداد و چنین) پاداشتی که نزد خدا (محفوظ) است بهتر (از افسانهها و بد نهادیها) است، اگر (علم و دانشی میداشتند و) میدانستند».
۵- نیکی حقیقی آن است که از تقوا صادر شده باشد.
﴿وَلَٰکِنَّ ٱلۡبِرَّ مَنِ ٱتَّقَىٰۗ﴾[البقره: ۱۸۹]
«و لیکن نیکی کسی را است که تقوا پیشه کند».
۶- تقوا سبب رستگاری است.
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّکُمۡ تُفۡلِحُونَ ١٨٩﴾[البقره: ۱۸۹]
«و از (مخالفت با پروردگار و خشم) خدا بپرهیزید، باشد که رستگار گردید».
۷- به وسیلهی تقوا به همراهی ومعیت خاصهی الله دست یافته میشود.
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلۡمُتَّقِینَ ١٩۴﴾[البقره: ۱۹۴]
«و از خشم خدا بپرهیزید و بدانید که خدا با پرهیزگاران است».
۸- تقوا سبب در امان ماندن از عقوبت الهی است.
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ شَدِیدُ ٱلۡعِقَابِ ١٩۶﴾[البقره: ۱۹۶]
«تقوا داشته باشید و از خدا بترسید و بدانید که خدا دارای کیفر سختی است».
۹- تقوا بهترین توشه است.
﴿وَتَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیۡرَ ٱلزَّادِ ٱلتَّقۡوَىٰۖ وَٱتَّقُونِ یَٰٓأُوْلِی ٱلۡأَلۡبَٰبِ ١٩٧﴾[البقره: ۱۹۷]
«و توشه برگیرید (هم برای سفر حجّ و هم برای سرای دیگرتان و بدانید) که بهترین توشه پرهیزگاری است، و ای خردمندان! از (خشم و کیفر) من بپرهیزید».
۱۰- کسانی که به تقوا موصوف هستند در روز قیامت بالاتر از بقیه مردم خواهند بود.
﴿زُیِّنَ لِلَّذِینَ کَفَرُواْ ٱلۡحَیَوٰهُ ٱلدُّنۡیَا وَیَسۡخَرُونَ مِنَ ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْۘ وَٱلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ فَوۡقَهُمۡ یَوۡمَ ٱلۡقِیَٰمَهِۗ﴾[البقره: ۲۱۲]
«زندگی دنیا برای کافران آراسته شده است، و مؤمنان را مسخره میکنند، و (حال آنکه) پرهیزگاران در روز قیامت بالاتر از آنان هستند».
۱۱- تقوا سبب ازدیاد علم و دانش است.
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۖ وَیُعَلِّمُکُمُ ٱللَّهُۗ﴾[البقره: ۲۸۲]
«و از خدا بترسید (و اوامر و نواهی او را پیش چشم دارید) و خداوند (آنچه را که به نفع شما یا به زیان شما است) به شما میآموزد».
۱۲- ثواب موصوفان به تقوا از تمام دنیا و شهوات آن بهتر است.
۱۳- ثواب پرهیزگاران باغهایی در بهشت است که نهرهایی در فرودست آن جاری است.
﴿زُیِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ ٱلشَّهَوَٰتِ مِنَ ٱلنِّسَآءِ وَٱلۡبَنِینَ وَٱلۡقَنَٰطِیرِ ٱلۡمُقَنطَرَهِ مِنَ ٱلذَّهَبِ وَٱلۡفِضَّهِ وَٱلۡخَیۡلِ ٱلۡمُسَوَّمَهِ وَٱلۡأَنۡعَٰمِ وَٱلۡحَرۡثِۗ ذَٰلِکَ مَتَٰعُ ٱلۡحَیَوٰهِ ٱلدُّنۡیَاۖ وَٱللَّهُ عِندَهُۥ حُسۡنُ ٱلۡمََٔابِ ١۴ ۞قُلۡ أَؤُنَبِّئُکُم بِخَیۡرٖ مِّن ذَٰلِکُمۡۖ لِلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ عِندَ رَبِّهِمۡ جَنَّٰتٞ تَجۡرِی مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِینَ فِیهَا وَأَزۡوَٰجٞ مُّطَهَّرَهٞ وَرِضۡوَٰنٞ مِّنَ ٱللَّهِۗ وَٱللَّهُ بَصِیرُۢ بِٱلۡعِبَادِ ١۵﴾[آل عمران: ۱۴-۱۵]
«محبت خواستنیهای (مادی) از (جمله) زنان و فرزندان و اموال هنگفت از طلا و نقره، و اسبهای نشاندار، و چهار پایان و زراعت، برای مردم آراسته شده است، اینها (همه) کالا و متاع (زود گذر) زندگی دنیاست. و (حال آنکه) سر انجام نیک نزد الله است. بگو: «آیا شما را به بهتر از اینها خبر دهم؟» برای کسانیکه تقوا پیشه کردهاند، در نزد پروردگارشان باغهایی است که از زیر (درختان) آنها نهرها روان است، در آن جاودانه خواهند بود. و همسرانی پاکیزه (دارند)، و (همچنین) از خشنودی الله (برخور دارند) و الله به (احوال) بندگان بیناست».
۱۴- تقوا موجب دستیابی به دوستی خدا است.
﴿بَلَىٰۚ مَنۡ أَوۡفَىٰ بِعَهۡدِهِۦ وَٱتَّقَىٰ فَإِنَّ ٱللَّهَ یُحِبُّ ٱلۡمُتَّقِینَ ٧۶﴾[آل عمران: ۷۶]
«آری! کسی که به عهد و پیمان خود وفا کند و پرهیزگاری پیشه نماید (محبّت و رضایت خدا را بدست آورده است) زیرا خداوند پرهیزگاران را دوست میدارد».
{۱۵} سبب رفع ضرر دشمنان
۱۵- تقوا یکی از اسباب حمایت شدن در برابر دشمنان است.
﴿وَإِن تَصۡبِرُواْ وَتَتَّقُواْ لَا یَضُرُّکُمۡ کَیۡدُهُمۡ شَیًۡٔاۗ﴾[آل عمران: ۱۲۰]
«و اگر شما (در برابر اذیّت و آزار دشمنان) صبر کرده و پرهیزگاری نمایید، مکر و نیرنگ شان هیچ زیانی به شما نمیرساند».
۱۶- به وسیله تقوا شکرگزاری محقق میشود.
﴿فَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّکُمۡ تَشۡکُرُونَ ١٢٣﴾[آل عمران: ۱۲۳]
«پس از خدا بترسید تا شکر (نعمت او را بتوانید) به جای آورید».
۱۷- تقوا یکی از اسباب مدد رسانی خداوند به وسیله ملائکه است.
﴿بَلَىٰٓۚ إِن تَصۡبِرُواْ وَتَتَّقُواْ وَیَأۡتُوکُم مِّن فَوۡرِهِمۡ هَٰذَا یُمۡدِدۡکُمۡ رَبُّکُم بِخَمۡسَهِ ءَالَٰفٖ مِّنَ ٱلۡمَلَٰٓئِکَهِ مُسَوِّمِینَ ١٢۵﴾ [آل عمران: ۱۲۵]
«آری! اگر بردباری (در کارزار) داشته باشید و (از معصیت خدا و مخالفت با پیغمبرص) پرهیزگاری کنید، و آنان (یعنی دشمنان مشرک) هم اینک بر شما تاخت آرند، پروردگارتان با پنج هزار فرشتهی یورشگر و نشانگذار، شما را یاری کند».
۱۸- تقوا از اسباب رستگاری است.
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّکُمۡ تُفۡلِحُونَ ١٨٩﴾
«و از (مخالفت با پروردگار و خشم) خدا بپرهیزید، باشد که رستگار گردید».
۱۹- الله متعال برای باتقوایان بهشتی مهیا کرده است که پهنای آن به وسعت آسمانها و زمین است.
﴿۞وَسَارِعُوٓاْ إِلَىٰ مَغۡفِرَهٖ مِّن رَّبِّکُمۡ وَجَنَّهٍ عَرۡضُهَا ٱلسَّمَٰوَٰتُ وَٱلۡأَرۡضُ أُعِدَّتۡ لِلۡمُتَّقِینَ ١٣٣﴾[آل عمران: ۱۳۳]
«و (با انجام اعمال شایسته و بایسته) به سوی آمرزش پروردگارتان، و بهشتی بشتابید و بر همدیگر پیشی گیرید که بهای آن (برای مثال، همچون بهای) آسمانها و زمین است؛ (و چنین چیز با ارزشی) برای پرهیزگاران تهیّه دیده شده است».
۲۰- تقوا از اسباب دستیابی به پاداش بسیار بزرگ است.
﴿لِلَّذِینَ أَحۡسَنُواْ مِنۡهُمۡ وَٱتَّقَوۡاْ أَجۡرٌ عَظِیمٌ ١٧٢﴾[آل عمران: ۱۷۲]
«برای کسانی از آنان که (چنین کار) نیکی کردند و (از نافرمانی خدا و رسول ترسیدند و) پرهیز نمودند، اجر و پاداش بس بزرگی است».
﴿وَإِن تُؤۡمِنُواْ وَتَتَّقُواْ فَلَکُمۡ أَجۡرٌ عَظِیمٞ ١٧٩﴾[آل عمران: ۱۷۹]
«و اگر ایمان بیاورید و پرهیزگار شوید، پاداش بزرگی خواهید داشت».
۲۱- تقوا مایه دانش و پند پذیری از قرآن است.
﴿هَٰذَا بَیَانٞ لِّلنَّاسِ وَهُدٗى وَمَوۡعِظَهٞ لِّلۡمُتَّقِینَ ١٣٨﴾[آل عمران: ۱۳۸]
«این (قرآن) بیانی است برای مردم و مایه رهنمود و پندپذیری برای پرهیزگاران است».
۲۲- تقوا به همراه صبر از کارهای بزرگ و سترگ بوده و دال بر جدیت در تصمیم گیری است.
﴿وَإِن تَصۡبِرُواْ وَتَتَّقُواْ فَإِنَّ ذَٰلِکَ مِنۡ عَزۡمِ ٱلۡأُمُورِ ١٨۶﴾[آل عمران: ۱۸۶]
«و اگر (در برابر آزمایش مالی و جانی) بردباری کنید ، و تقوا پیشه سازید، (بدانید که) این از کارهای مهم و سترگی است (که باید بر انجام آنها عزم را جزم کرد)».
۲۳- برای پرهیزگاران باغهایی است که نهرهایی در زیر آنها جاری است.
﴿لَٰکِنِ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ رَبَّهُمۡ لَهُمۡ جَنَّٰتٞ تَجۡرِی مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِینَ فِیهَا نُزُلٗا مِّنۡ عِندِ ٱللَّهِۗ وَمَا عِندَ ٱللَّهِ خَیۡرٞ لِّلۡأَبۡرَارِ ١٩٨﴾[آل عمران: ۱۹۸]
«ولی آنان که از (خشم) پروردگارشان (با انجام طاعات و ترک منهیّات) میپرهیزند، بهشت از آن ایشان است که در زیر (درختان) آن رودخانهها روان است، و جاودانه در آن میمانند. (این) پذیرائی از جانب الله است، و آنچه در نزد الله است؛ برای نیکوکاران بهتر است».
۲۴- آخرت برای انسانهای با تقوا بهتر از دنیا است.
﴿قُلۡ مَتَٰعُ ٱلدُّنۡیَا قَلِیلٞ وَٱلۡأٓخِرَهُ خَیۡرٞ لِّمَنِ ٱتَّقَىٰ﴾[النساء: ۷۷]
«بگو: متاع دنیا ناچیز است و آخرت برای کسی که پرهیزگار باشد بهتر است».
۲۵- تقوا از اسباب آمرزش و رحمت است.
﴿وَإِن تُصۡلِحُواْ وَتَتَّقُواْ فَإِنَّ ٱللَّهَ کَانَ غَفُورٗا رَّحِیمٗا ١٢٩ ﴾[النساء: ۱۲۹]
«و اگر صفا و صمیمیّت (میان خود) راه بیندازید و (جور و جفا و کدورت پیشین را ترک گوئید و با اصلاح حال و دادگری پیش گرفتن) پرهیزگاری کنید، (خداوند از تقصیر و لغزش شما میگذرد) چرا که خداوند بس آمرزندهی مهربان است».
۲۶- تقوا موجب پذیرش اعمال است.
﴿إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ ٱللَّهُ مِنَ ٱلۡمُتَّقِینَ ٢٧﴾[المائده: ۲۷]
«خدا (کار را) تنها از پرهیزگاران میپذیرد».
۲۷- تقوا از اسباب رستگاری است.
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَٱبۡتَغُوٓاْ إِلَیۡهِ ٱلۡوَسِیلَهَ وَجَٰهِدُواْ فِی سَبِیلِهِۦ لَعَلَّکُمۡ تُفۡلِحُونَ ٣۵﴾[المائده: ۳۵]
«ای مؤمنان! از خدا بترسید (و از اوامر او اطاعت کنید و از نواهی او اجتناب ورزید) و برای تقرّب به خدا با طاعت و عبادت و اعمال شایسته و بایسته وسیله بجوئید و در راه او جهاد کنید تا این که رستگار شوید».
۲۸- با تقوایان از هدایت ها و مواعظ کتابهای آسمانی بهرمند هستند.
﴿وَقَفَّیۡنَا عَلَىٰٓ ءَاثَٰرِهِم بِعِیسَى ٱبۡنِ مَرۡیَمَ مُصَدِّقٗا لِّمَا بَیۡنَ یَدَیۡهِ مِنَ ٱلتَّوۡرَىٰهِۖ وَءَاتَیۡنَٰهُ ٱلۡإِنجِیلَ فِیهِ هُدٗى وَنُورٞ وَمُصَدِّقٗا لِّمَا بَیۡنَ یَدَیۡهِ مِنَ ٱلتَّوۡرَىٰهِ وَهُدٗى وَمَوۡعِظَهٗ لِّلۡمُتَّقِینَ ۴۶﴾[المائده: ۴۶]
«و در پی آنها ( پیامبران پیشین) عیسی پسر مریم را فرستادیم که تصدیقکنندهی توراتی بود که پیش از او فرستاده شده بود، و انجیل را که در آن هدایت و نور بود به او دادیم که تصدیقکنندهی تورات پیش از او بود، و هدایت و موعظهای برای پرهیزگاران بود».
۲۹- تقوا از اسباب آمرزش گناهان و دخول به باغهای بهشت است.
﴿وَلَوۡ أَنَّ أَهۡلَ ٱلۡکِتَٰبِ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَکَفَّرۡنَا عَنۡهُمۡ سَیَِّٔاتِهِمۡ وَلَأَدۡخَلۡنَٰهُمۡ جَنَّٰتِ ٱلنَّعِیمِ ۶۵﴾[المائده: ۶۵]
«و اگر اهل کتاب (اعم از مسیحیان و یهودیان، به جای دشمنانگی و تباهکاری، به اسلام بگروند و) ایمان بیاورند و پرهیزگاری پیشه کنند، گناهانشان را میزدائیم (و زشتیها و پلشتیهای گذشتهی ایشان را میبخشیم) و آنان را به باغهای پرنعمت بهشت داخل میسازیم».
۳۰- تقوا از اسباب برطرف شدن گناه در خوراکی ها است.
﴿لَیۡسَ عَلَى ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ جُنَاحٞ فِیمَا طَعِمُوٓاْ إِذَا مَا ٱتَّقَواْ وَّءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ ثُمَّ ٱتَّقَواْ وَّءَامَنُواْ ثُمَّ ٱتَّقَواْ وَّأَحۡسَنُواْۚ وَٱللَّهُ یُحِبُّ ٱلۡمُحۡسِنِین[المائده: ۹۳]
«بر کسانی که ایمان آوردهاند و کارهای شایسته انجام دادهاند، گناهی به سبب آنچه (از مسکرات پیش از تحریم آن) نوشیدهاند متوجّه آنان نیست، اگر (از محرّمات) بپرهیزند و (بدانچه دربارهی تحریم نازل شده است) ایمان بیاورند و کارهای شایسته انجام دهند. بعد از آن (هم از محرّمات) بپرهیزند و (به احکام نازله دربارهی تحریم) ایمان داشته باشند. سپس (باز هم درجات تقوا را طی کنند و از محرّمات) بپرهیزند و همهی کارهای خود را نیکو کنند، و خداوند نیکوکاران را دوست میدارد».
۳۱- تقوا از نشانه های ایمان است.
﴿ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ إِن کُنتُم مُّؤۡمِنِینَ ١١٢﴾[المائده: ۱۱۲]
«اگر مؤمن (به خدا) هستید از خدا بترسید (و مطیع اوامر و نواهی او باشید)».
۳۲- برای انسان با تقوا آخرت بسیار بهتر از دنیا ست.
﴿وَمَا ٱلۡحَیَوٰهُ ٱلدُّنۡیَآ إِلَّا لَعِبٞ وَلَهۡوٞۖ وَلَلدَّارُ ٱلۡأٓخِرَهُ خَیۡرٞ لِّلَّذِینَ یَتَّقُونَۚ أَفَلَا تَعۡقِلُونَ ٣٢﴾[الأنعام: ۳۲]
«زندگی دنیا (که کافران تنها آن را زندگی میدانند) سرگرمی و بازیچهای بیش نیست، و سرای آخرت (جهان حقیقی است و) برای پرهیزگاران بهتر (از این جهان فانی) است. آیا (این امر بدیهی را) نمیفهمید (و سود و زیان خود را نمیدانید)»
۳۳- پرهیزگاران از گناه کسانی که آیات خدا را به تمسخر میگیرند نجات مییابند.
﴿وَإِذَا رَأَیۡتَ ٱلَّذِینَ یَخُوضُونَ فِیٓ ءَایَٰتِنَا فَأَعۡرِضۡ عَنۡهُمۡ حَتَّىٰ یَخُوضُواْ فِی حَدِیثٍ غَیۡرِهِۦۚ وَإِمَّا یُنسِیَنَّکَ ٱلشَّیۡطَٰنُ فَلَا تَقۡعُدۡ بَعۡدَ ٱلذِّکۡرَىٰ مَعَ ٱلۡقَوۡمِ ٱلظَّٰلِمِینَ ۶٨ وَمَا عَلَى ٱلَّذِینَ یَتَّقُونَ مِنۡ حِسَابِهِم مِّن شَیۡءٖ وَلَٰکِن ذِکۡرَىٰ لَعَلَّهُمۡ یَتَّقُونَ ۶٩﴾[الأنعام: ۶۸-۶۹]
«هرگاه دیدی کسانی به تمسخر و طعن در آیات (قرآنیِ) ما میپردازند، از آنان روی بگردان (و مجلس ایشان را ترک کن و با آنان منشین) تا آن گاه که به سخن دیگری میپردازند. اگر شیطان (چنین فرمانی را) از یاد تو برد (و دستور الهی را فراموش کردی)، پس از به خاطر آوردن (و یاد کردن فرمان، از پیش ایشان برخیز و) با قوم ستمکار منشین. کمترین چیزی از حساب آنان (که دربارهی قرآن یاوهسرائی میکنند) به حساب پرهیزگاران گرفته نمیشود ولیکن (باید پرهیزگاران نشست و برخاستشان با چنین بزهکارانی برای پند و اندرز و) تذکّر و ارشاد باشد، تا این که (از بیهودهگوئی دست بردارند و از عذاب خدا خویشتن را به دور داشته و) پرهیزگاری کنند».
۳۴- تقوا از اسباب رحمت است.
﴿وَهَٰذَا کِتَٰبٌ أَنزَلۡنَٰهُ مُبَارَکٞ فَٱتَّبِعُوهُ وَٱتَّقُواْ لَعَلَّکُمۡ تُرۡحَمُونَ ١۵۵﴾[الأنعام: ۱۵۵]
«این (قرآن) کتاب مبارکی است که ما آن را فرو فرستادهایم. پس از آن پیروی کنید و پرهیزگار باشید تا مورد رحم خدا قرار گیرید».
۳۵- لباس تقوا بهترین لباس است.
﴿یَٰبَنِیٓ ءَادَمَ قَدۡ أَنزَلۡنَا عَلَیۡکُمۡ لِبَاسٗا یُوَٰرِی سَوۡءَٰتِکُمۡ وَرِیشٗاۖ وَلِبَاسُ ٱلتَّقۡوَىٰ ذَٰلِکَ خَیۡرٞۚ ذَٰلِکَ مِنۡ ءَایَٰتِ ٱللَّهِ لَعَلَّهُمۡ یَذَّکَّرُونَ ٢۶﴾[الأعراف: ۲۶]
«ای آدمیزادگان! ما لباسی برای شما درست کردهایم که عورات شما را میپوشاند، و لباس زینتی را (برایتان ساختهایم که خود را بدان میآرائید. امّا باید بدانید که) لباس تقوا و ترس از خدا، بهترین لباس است (که انسان خود را بدان میآراید و خویشتن را از عذاب آخرت میرهاند). این (آفرینش لباسهای ظاهری و باطنی) از نشانههای (فضل و رحمت) خدا است تا بندگان متذکّر (نعمتهای پروردگار) شوند».
۳۶- تقوا از اسباب برطرف شدن ترس و اندوه است.
﴿فَمَنِ ٱتَّقَىٰ وَأَصۡلَحَ فَلَا خَوۡفٌ عَلَیۡهِمۡ وَلَا هُمۡ یَحۡزَنُونَ ٣۵﴾[الأعراف: ۳۵]
«پس کسانی که پرهیزگاری کنند (و با انجام طاعات و ترک محرّمات، خویشتن را از عذاب خدا در امان دارند) و به اصلاح (حال خود و دیگران) بپردازند، (در آخرت) نه ترسی بر آنان است و نه غمگین میگردند».
۳۷- تقوا سبب برکتهایی است که از آسمان نازل شده یا از زمین خارج میگردند.
﴿وَلَوۡ أَنَّ أَهۡلَ ٱلۡقُرَىٰٓ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَفَتَحۡنَا عَلَیۡهِم بَرَکَٰتٖ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ وَلَٰکِن کَذَّبُواْ فَأَخَذۡنَٰهُم بِمَا کَانُواْ یَکۡسِبُونَ ٩۶﴾[الأعراف: ۹۶]
«اگر مردمان شهرها و آبادیها ایمان میآوردند و تقوا پیشه میکردند، درهای خیرات و برکات آسمان و زمین را بر روی آنان میگشودیم (و از بلایا و آفات به دورشان میداشتیم) ولی آنان به تکذیب (پیغمبران و انکار حقائق) پرداختند و ما هم ایشان را به کیفر اعمالشان گرفتار و مجازات نمودیم (و عبرت جهانیانشان کردیم)».
۳۸- عاقبت نیک از آن باتقوایان است.
﴿وَٱلۡعَٰقِبَهُ لِلۡمُتَّقِینَ ١٢٨﴾[الأعراف: ۱۲۸]
«و سرانجام نیک و پسندیده از آن پرهیزگاران است».
۳۹- تقوا از اسباب رحمت است.
﴿وَرَحۡمَتِی وَسِعَتۡ کُلَّ شَیۡءٖۚ فَسَأَکۡتُبُهَا لِلَّذِینَ یَتَّقُونَ وَیُؤۡتُونَ ٱلزَّکَوٰهَ وَٱلَّذِینَ هُم بَِٔایَٰتِنَا یُؤۡمِنُونَ ١۵۶﴾[الأعراف: ۱۵۶]
«و رحمت من هم همهچیز را در برگرفته (و در این سرای شامل کافر و مؤمن میگردد، امّا در آن سرای) آن را برای کسانی مقرّر خواهم داشت که پرهیزگاری کنند و زکات بدهند و به آیات (کتابهای آسمانی و نشانههای گسترهی جهانی) ایمان بیاورند».
۴۰- آخرت برای پرهیزگاران بهتر از دنیا است.
﴿وَٱلدَّارُ ٱلۡأٓخِرَهُ خَیۡرٞ لِّلَّذِینَ یَتَّقُونَۚ أَفَلَا تَعۡقِلُونَ ١۶٩﴾[الأعراف: ۱۶۹]
«و متاع دنیای دیگر بسی بهتر (از کالای این دنیا) برای کسانی است که پرهیزگاری کنند (و از خدای بترسند. چرا نمیاندیشید و همچنان بر گناه استمرار میورزید؟) مگر عقل ندارید و نمیفهمید (که جهان باقی را نباید به خاطر جهان فانی از دست داد؟)».
۴۱- تقوا سبب یادآوری و بصیرت در هنگام وسوسه های شیطان است.
﴿إِنَّ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ إِذَا مَسَّهُمۡ طَٰٓئِفٞ مِّنَ ٱلشَّیۡطَٰنِ تَذَکَّرُواْ فَإِذَا هُم مُّبۡصِرُونَ ٢٠١﴾[الأعراف: ۲۰۱]
«پرهیزگاران هنگامی که گرفتار وسوسهای از شیطان میشوند به یاد (عداوت و نیرنگ شیطان، و عقاب و ثواب یزدان) میافتند، و (در پرتو یاد خدا و به خاطر آوردن دشمنانگی اهریمن) بینا میگردند (و آگاه میشوند که اشتباه کردهاند و از راه حق منحرف شدهاند، و لذا شتابان به سوی حق برمیگردند».
۴۲- تقوا سببی برای بصیرت و جدایی حق از باطل و آمرزش گناهان است.
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَتَّقُواْ ٱللَّهَ یَجۡعَل لَّکُمۡ فُرۡقَانٗا وَیُکَفِّرۡ عَنکُمۡ سَیَِّٔاتِکُمۡ وَیَغۡفِرۡ لَکُمۡۗ وَٱللَّهُ ذُو ٱلۡفَضۡلِ ٱلۡعَظِیمِ ٢٩﴾[الأنفال: ۲۹]
«ای مؤمنان! اگر تقوای خدا را پیشه کنید، خدا بینش ویژهای به شما میدهد که در پرتو آن حق را از باطل میشناسید، و گناهانتان را میزداید و شما را میآمرزد، چرا که الله دارای فضل و بخشش فراوان است».
۴۳- پرهیزگاران متولیان مسجد الحرام هستند.
﴿وَمَا لَهُمۡ أَلَّا یُعَذِّبَهُمُ ٱللَّهُ وَهُمۡ یَصُدُّونَ عَنِ ٱلۡمَسۡجِدِ ٱلۡحَرَامِ وَمَا کَانُوٓاْ أَوۡلِیَآءَهُۥٓۚ إِنۡ أَوۡلِیَآؤُهُۥٓ إِلَّا ٱلۡمُتَّقُونَ وَلَٰکِنَّ أَکۡثَرَهُمۡ لَا یَعۡلَمُونَ ٣۴﴾[الأنفال: ۳۴]
«چرا خداوند آنان (مشرکان) را عذاب نکند، در حالی که ایشان (مسلمانان را) از مسجدالحرام باز میدارند؟ آنان هرگز سرپرستان مسجدالحرام نمیباشند، بلکه تنها کسانی حق این سرپرستی را دارند که پرهیزگار باشند، و لیکن غالب آنان (از این واقعیّت) بیخبرند».
۴۴- تقوا موجب آمرزش و رحمت است.
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۚ إِنَّ ٱللَّهَ غَفُورٞ رَّحِیمٞ ۶٩﴾ [الأنفال: ۹۶]
«از خدا بترسید. بیگمان الله (نسبت به بندگانی که به درگاه او برگردند) بسیار آمرزنده و مهربان است».
۴۵- به وسیله تقوا محبت الله دریافته میشود.
﴿إِنَّ ٱللَّهَ یُحِبُّ ٱلۡمُتَّقِینَ ۴﴾[التوبه: ۴]
«بیگمان خداوند پرهیزگاران را دوست میدارد».
۴۶- به وسیله تقوا محبت الله دریافته میشود.
﴿إِنَّ ٱللَّهَ یُحِبُّ ٱلۡمُتَّقِینَ ٧﴾[التوبه: ۷]
«بیگمان خداوند پرهیزگاران (وفاکنندهی به عهد) را دوست میدارد».
۴۷- به وسیله تقوا همراهی و معیت خاصه الله دریافته میشود.
﴿وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلۡمُتَّقِینَ ٣۶﴾[التوبه: ۳۶]
«و بدانید که (لطف و یاری) خدا با پرهیزگاران است».
۴۸- مکانی که بر اساس تقوا تأسیس شده باشد از اماکن غیر از آن برای نماز شایستهتر است.
﴿لَا تَقُمۡ فِیهِ أَبَدٗاۚ لَّمَسۡجِدٌ أُسِّسَ عَلَى ٱلتَّقۡوَىٰ مِنۡ أَوَّلِ یَوۡمٍ أَحَقُّ أَن تَقُومَ فِیهِۚ فِیهِ رِجَالٞ یُحِبُّونَ أَن یَتَطَهَّرُواْۚ وَٱللَّهُ یُحِبُّ ٱلۡمُطَّهِّرِینَ ١٠٨﴾[التوبه: ۱۰۸]
«مسجدی (مانند مسجد قبا) که از روز نخست بر پایهی تقوا بنا گردیده است (و مراد سازندگان آن تنها رضای الله بوده است) سزاوار آن است که در آن برپای ایستی و نماز بگزاری».
۴۹- خیر و نیکویی در کسی است که بنیان آن را بر تقوا نهاده باشد.
﴿أَفَمَنۡ أَسَّسَ بُنۡیَٰنَهُۥ عَلَىٰ تَقۡوَىٰ مِنَ ٱللَّهِ وَرِضۡوَٰنٍ خَیۡرٌ أَم مَّنۡ أَسَّسَ بُنۡیَٰنَهُۥ عَلَىٰ شَفَا جُرُفٍ هَارٖ فَٱنۡهَارَ بِهِۦ فِی نَارِ جَهَنَّمَۗ وَٱللَّهُ لَا یَهۡدِی ٱلۡقَوۡمَ ٱلظَّٰلِمِینَ ١٠٩﴾[التوبه: ۱۰۹]
«آیا کسی که شالودهی آن (مسجد) را بر پایهی تقوا و پرهیز از (مخالفت فرمان) خدا و (جلب) خوشنودی (او) بنیاد نهاده است، (کارش) بهتر است یا کسی که شالودهی آن را بر لبهی پرتگاه شکافته و فرو تپیدهای بنیاد نهاده است و (هر آن با فرو ریختن خود) او را به آتش دوزخ فرو میاندازد؟ و الله گروه ستمکاران را هدایت نمیکند».
۵۰- تقوا مانع از نرفتن به جهاد است وبه وسیله آن به معیت و همراهی مخصوص الله دست یافته میشود.
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ قَٰتِلُواْ ٱلَّذِینَ یَلُونَکُم مِّنَ ٱلۡکُفَّارِ وَلۡیَجِدُواْ فِیکُمۡ غِلۡظَهٗۚ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلۡمُتَّقِینَ ١٢٣﴾[التوبه: ۱۲۳]
«ای مؤمنان! با کافرانی بجنگید که به شما نزدیکترند، و باید که (در جنگ) از شما شدّت وحدّت (و جرأت و شهامت) ببینند. و بدانید که خداوند (یاری و لطفش) با پرهیزگاران است».
۵۱- تقوا مایه سود یابی از آیات خداوند است.
﴿فِی ٱخۡتِلَٰفِ ٱلَّیۡلِ وَٱلنَّهَارِ وَمَا خَلَقَ ٱللَّهُ فِی ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ لَأٓیَٰتٖ لِّقَوۡمٖ یَتَّقُونَ ۶﴾[یونس: ۶]
«بیگمان در آمدوشدِ شب و روز (و تفاوت کیفی و کمی آنها) و در چیزهائی که خداوند در آسمانها و زمین آفریده است، نشانهها و دلائلی بر عظمت پروردگار برای کسانی است که پرهیزگارند».
۵۲- تقوا از اسباب ولایت الله بوده و برطرف کننده اندوه و ترس است.
۵۳- بشارت در دنیا و آخرت از آن پرهیزگاران است.
﴿أَلَآ إِنَّ أَوۡلِیَآءَ ٱللَّهِ لَا خَوۡفٌ عَلَیۡهِمۡ وَلَا هُمۡ یَحۡزَنُونَ ۶٢ ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَکَانُواْ یَتَّقُونَ ۶٣ لَهُمُ ٱلۡبُشۡرَىٰ فِی ٱلۡحَیَوٰهِ ٱلدُّنۡیَا وَفِی ٱلۡأٓخِرَهِۚ لَا تَبۡدِیلَ لِکَلِمَٰتِ ٱللَّهِۚ ذَٰلِکَ هُوَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِیمُ۶۴﴾[یونس: ۶۲-۶۴]
«هان! بیگمان دوستان خداوند ترسی بر آنان (از خواری در دنیا و عذاب در آخرت) نیست و (بر از دست رفتن دنیا) غمگین نمیگردند (چرا که در پیشگاه خدا چیزی برای آنان مهیّا است که بسی والاتر و بهتر از کالای دنیا است). (دوستان خداوند) کسانیند که ایمان آوردهاند و تقوا پیشه کردهاند. برای آنان در دنیا (به هنگام مرگ) و در آخرت (در هنگامهی رستاخیز) بشارت (به خوشبختی و نیکبختی) است. سخنان خدا، (یعنی وعدههائی که خدا به پیغمبرانش مبنی بر پیروزی و بهروزی و سعادت دو جهان داده است) تخلّفناپذیر است. این (چیزی که در دنیا و آخرت بدانان مژده داده میشود) رسیدن به آرزو و رستگاری بزرگی است».
۵۴- عاقبت نیک از آن پرهیزگاران است.
﴿فَٱصۡبِرۡۖ إِنَّ ٱلۡعَٰقِبَهَ لِلۡمُتَّقِینَ ۴٩﴾ [هود: ۴۹]
«شکیبائی کن ، و بدان که سرانجام نیک از آنِ شکیبایان و پرهیزگاران است».
۵۵- تقوا سبب زدودن عداوت است.
﴿فَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَلَا تُخۡزُونِ فِی ضَیۡفِیٓۖ﴾[هود: ۷۸]
«پس از خدا بترسید و در مورد مهمانانم مرا خوار و رسوا مکنید (و بدیشان تعدّی و تجاوز منمائید».
۵۶- پاداش پرهیزگاران از آنچه در دنیا وجود دارد بهتر است.
﴿وَلَأَجۡرُ ٱلۡأٓخِرَهِ خَیۡرٞ لِّلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَکَانُواْ یَتَّقُونَ ۵٧﴾[یوسف: ۵۷]
«و پاداش آخرت، برای کسانی که (در دنیا) ایمان میآورند و پرهیزگاری میکنند، بهتر (و والاتر از پاداش دنیوی ایشان) است».
۵۷- تقوا از کارهای نیکی است که خداوند پاداش آن را ضایع نمیکند.
﴿إِنَّهُۥ مَن یَتَّقِ وَیَصۡبِرۡ فَإِنَّ ٱللَّهَ لَا یُضِیعُ أَجۡرَ ٱلۡمُحۡسِنِینَ ٩٠﴾[یوسف: ۹۰]
«بیگمان هرکس پیشه کند و (در برابر گرفتاریها و مصیبتها) شکیبائی و استقامت ورزد (خداوند پاداش او را خواهد داد) چرا که خدا اجر نیکوکاران را ضائع نمیگرداند».
۵۸- آخرت برای پرهیزگاران از دنیا بهتر است.
﴿وَلَدَارُ ٱلۡأٓخِرَهِ خَیۡرٞ لِّلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْۚ أَفَلَا تَعۡقِلُونَ ١٠٩﴾[یوسف: ۱۰۹]
«بیگمان سرای آخرت، بهتر (از سرای این جهان) برای پرهیزگاران است. (ای معاندان افسار گسیخته و آرزوپرستان سرگشته!) آیا خرد و اندیشهی خویش را به کار نمیاندازید (و نمیدانید که هستی خود را ناآگاهانه میبازید و توشهای برای آخرت فراهم نمیسازید؟».
۵۹- عاقبت پرهیزکاران بهشت است.
﴿مَّثَلُ ٱلۡجَنَّهِ ٱلَّتِی وُعِدَ ٱلۡمُتَّقُونَۖ تَجۡرِی مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُۖ أُکُلُهَا دَآئِمٞ وَظِلُّهَاۚ تِلۡکَ عُقۡبَى ٱلَّذِینَ ٱتَّقَواْۚ وَّعُقۡبَى ٱلۡکَٰفِرِینَ ٱلنَّارُ ٣۵﴾[الرعد: ۳۵]
«صفت بهشتی که به پرهیزگاران وعده داده شده است (این است که) رودخانهها و جویبارها در زیر (درختان) آن جاری است. میوه و نعمتش همیشگی و سایهاش دائمی است. این سرانجام کسانی است که پرهیزگارند، و سرانجام کافران آتش (دوزخ) است».
۶۰- پاداش پرهیزگاران بهشت با تمام نعمتهای موجود در آن است.
﴿إِنَّ ٱلۡمُتَّقِینَ فِی جَنَّٰتٖ وَعُیُونٍ ۴۵ ٱدۡخُلُوهَا بِسَلَٰمٍ ءَامِنِینَ ۴۶ وَنَزَعۡنَا مَا فِی صُدُورِهِم مِّنۡ غِلٍّ إِخۡوَٰنًا عَلَىٰ سُرُرٖ مُّتَقَٰبِلِینَ ۴٧﴾[الحجر: ۴۵-۴۷]
«بیگمان پرهیزگاران در میان باغها و چشمهساران (بهشت) بسر میبرند. (پروردگارشان بدانان میگوید:) با اطمینان خاطر و بدون هیچ گونه خوف و هراسی به این باغها و چشمهسارها درآئید. و کینهتوزی و دشمنی را از سینههایشان بیرون میکشیم، و برادرانه بر تختها رویاروی هم مینشینند. آنجا خستگی و رنجی بدیشان نمیرسد، و از آنجا بیرون نمیگردند».
۶۱- به وسیله تقوا حقیقت آنچه الله نازل کرده است فهمیده میشود.
﴿۞وَقِیلَ لِلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ مَاذَآ أَنزَلَ رَبُّکُمۡۚ قَالُواْ خَیۡرٗاۗ﴾[النحل: ۳۰]
«هنگامی که به پرهیزگاران گفته میشود: پروردگارتان چه چیزی (بر پیغمبر خود) نازل کرده است؟ میگویند: خیر و خوبی را (که قرآن نام دارد و متضمّن سعادت دنیا و آخرت میباشد)».
۶۲- خداوند از سرای پرهیزگاران به نیکی یاد کرده است.
﴿لِّلَّذِینَ أَحۡسَنُواْ فِی هَٰذِهِ ٱلدُّنۡیَا حَسَنَهٞۚ وَلَدَارُ ٱلۡأٓخِرَهِ خَیۡرٞۚ وَلَنِعۡمَ دَارُ ٱلۡمُتَّقِینَ ٣٠﴾[النحل: ۳۰]
«به نیکوکاران در این جهان نیکی میرسد (و زندگی خوشی نصیبشان میگردد) و سرای آخرت (ایشان از این سرای) بهتر خواهد بود و جهانِ (جاویدان) پرهیزگاران بهترین (و زیباترین) جهان میباشد».
۶۳- پرهیزگاران بر بهترین حالتها از دنیا میروند و از طرف ملائکه با درود و بزرگداشت مورد استقبال قرار میگیرند.
﴿کَذَٰلِکَ یَجۡزِی ٱللَّهُ ٱلۡمُتَّقِینَ ٣١ ٱلَّذِینَ تَتَوَفَّىٰهُمُ ٱلۡمَلَٰٓئِکَهُ طَیِّبِینَ یَقُولُونَ سَلَٰمٌ عَلَیۡکُمُ ٱدۡخُلُواْ ٱلۡجَنَّهَ بِمَا کُنتُمۡ تَعۡمَلُونَ ٣٢﴾[النحل: ۳۱-۳۲]
«خداوند این چنین (کافی و وافی و عالی) به پرهیزگاران پاداش میدهد. همانهائی که (به هنگام مرگ) فرشتگان جانشان را میگیرند در حالی که پاکیزه (از کفر و معاصی) و شادان (از رویاروئی سرافرازانهی خود با پروردگار) هستند. (فرشتگان بدیشان) میگویند: درود بر شما باد! (در امان خدائید و از امروز به ناراحتی و بلائی دچار نمیآئید. و) به خاطر کارهائی که میکردهاید به بهشت درآئید».
۶۴- تقوا از اسباب دستیابی به همراهی و معیت خاصه الله است.
﴿إِنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَواْ وَّٱلَّذِینَ هُم مُّحۡسِنُونَ ١٢٨﴾[النحل: ۱۲۸]
«بیگمان خدا (معونت و حفاظت و رعایت همه جانبهاش) همراه کسانی است که تقوا پیشه کنند و (با تمام نیرو و قدرت) با کسانی است که نیکوکار باشند».
۶۵- تقوا از ویژگی ها و صفات پیامبران است.
﴿وَحَنَانٗا مِّن لَّدُنَّا وَزَکَوٰهٗۖ وَکَانَ تَقِیّٗا ١٣﴾[مریم: ۱۳]
«و به او(یحیی) شفقت و پاکیزگی ازجانب خود (عطا کردیم). و (او) پرهیزگاربود».
۶۶- با تقوا بهشت به ارث داده میشود.
﴿تِلۡکَ ٱلۡجَنَّهُ ٱلَّتِی نُورِثُ مِنۡ عِبَادِنَا مَن کَانَ تَقِیّٗا ۶٣﴾[مریم: ۶۳]
«این همان بهشتی است که از (میان) بندگانمان (به) آن کسیکه (در دنیا) پرهیزگار بوده به ارث میدهیم».
۶۷- تقوا سبب رهایی از دوزخ است.
﴿ثُمَّ نُنَجِّی ٱلَّذِینَ ٱتَّقَواْ وَّنَذَرُ ٱلظَّٰلِمِینَ فِیهَا جِثِیّٗا ٧٢﴾[مریم: ۷۲]
«سپس کسانی را که تقوا پیشه کردند از آن رهایی میبخشیم، و ستمکاران به زانو در آمده را در آن رها میکنیم».
۶۸- پرهیزگاران دسته جمعی و به صورت مهمان به سوی خداوند حشر میشوند.
﴿یَوۡمَ نَحۡشُرُ ٱلۡمُتَّقِینَ إِلَى ٱلرَّحۡمَٰنِ وَفۡدٗا ٨۵﴾[مریم: ۸۵]
«روزیکه پرهیزگاران را (دستهجمعی) -به صورت مهمان- به سوی (الله) رحمان گرد آوریم».
۶۹- قرآن بشارتی برای پرهیزگاران است.
﴿فَإِنَّمَا یَسَّرۡنَٰهُ بِلِسَانِکَ لِتُبَشِّرَ بِهِ ٱلۡمُتَّقِینَ﴾[مریم: ۹۷]
«پس همانا (ای پیامبر!) ما قرآن را بر زبان تو آسان نمودیم، تا پرهیزگاران را با آن بشارت دهی».
۷۰- عاقبت نیک به وسیله تقوا حاصل میشود.
﴿وَٱلۡعَٰقِبَهُ لِلتَّقۡوَىٰ ١٣٢﴾[طه: ۱۳۲]
«و سرانجام نیک برای پرهیزگاران است».
۷۱- پرهیزگاران هستند که از ارشادات کتابهای آسمانی سود میبرند.
﴿وَلَقَدۡ ءَاتَیۡنَا مُوسَىٰ وَهَٰرُونَ ٱلۡفُرۡقَانَ وَضِیَآءٗ وَذِکۡرٗا لِّلۡمُتَّقِینَ ۴٨﴾[الأنبیاء: ۴۸]
«و به راستی به موسی و هارون کتابی که جدا کنندهی حق از باطل و روشنی و پندی برای پرهیزگاران است، دادیم».
۷۲- تقوا از اسباب رهایی و نجات در روز قیامت است.
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلنَّاسُ ٱتَّقُواْ رَبَّکُمۡۚ إِنَّ زَلۡزَلَهَ ٱلسَّاعَهِ شَیۡءٌ عَظِیمٞ ١﴾[الحج: ۱]
«ای مردم! از پروردگارتان بترسید، بدون شک زلزلهی قیامت حادثهی عظیمی است».
۷۳- تقوا از اسباب بزرگداشت شعائر الهی است.
﴿ذَٰلِکَۖ وَمَن یُعَظِّمۡ شَعَٰٓئِرَ ٱللَّهِ فَإِنَّهَا مِن تَقۡوَى ٱلۡقُلُوبِ ٣٢﴾[الحج: ۳۲]
«حکم این است، و کسیکه شعائر الهی را بزرگ دارد، پس بیگمان این (کار) از پرهیزگاری دلهاست».
۷۴- تقوا همان چیزی است که به خدا میرسد و منفعت آن برای بنده میماند.
﴿وَلَٰکِن یَنَالُهُ ٱلتَّقۡوَىٰ مِنکُمۡۚ﴾[الحج: ۳۷]
«و لیکن پرهیزگاری شما به او میرسد».
۷۵- تقوا موجب اندرز پذیری از قرآن و چیزهای دیگر است.
﴿وَلَقَدۡ أَنزَلۡنَآ إِلَیۡکُمۡ ءَایَٰتٖ مُّبَیِّنَٰتٖ وَمَثَلٗا مِّنَ ٱلَّذِینَ خَلَوۡاْ مِن قَبۡلِکُمۡ وَمَوۡعِظَهٗ لِّلۡمُتَّقِینَ ٣۴﴾[النور: ۳۴]
«و به راستی ما بر شما آیاتی روشن را نازل کردیم، و مثلی از (حال) کسانیکه پیش از شما گذشتند، و اندرزی برای پرهیزگاران».
۷۶- تقوا از اسباب کام یابی ( یعنی بدست آوردن خواسته ها و نجات از موجبات ترس) است.
﴿وَمَن یُطِعِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ وَیَخۡشَ ٱللَّهَ وَیَتَّقۡهِ فَأُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡفَآئِزُونَ ۵٢﴾[النور: ۵۲]
«و کسیکه الله و پیامبرش را اطاعت کند، و از الله بترسد، و از (مخالفت فرمان) او بپرهیزد، پس اینانند که کامیاب (واقعی) هستند».
۷۷- پرهیزگاران به بهشت جاویدان وعده داده شده اند.
﴿قُلۡ أَذَٰلِکَ خَیۡرٌ أَمۡ جَنَّهُ ٱلۡخُلۡدِ ٱلَّتِی وُعِدَ ٱلۡمُتَّقُونَۚ کَانَتۡ لَهُمۡ جَزَآءٗ وَمَصِیرٗا ١۵﴾[الفرقان: ۱۵]
«(ای پیامبر!) بگو: «آیا این بهتر است؛ یا بهشت جاویدانی که به پرهیزگاران وعده داده شده است؟! (بهشتی) که پاداش آنها، و بازگشتگاهشان است».
۷۸- پرهیزگاران در بهشت به هر آنچه بخواهند دست مییابند.
﴿لَّهُمۡ فِیهَا مَا یَشَآءُونَ خَٰلِدِینَۚ کَانَ عَلَىٰ رَبِّکَ وَعۡدٗا مَّسُۡٔولٗا ١۶﴾ [الفرقان: ۱۶]
«هر چه بخواهند در آنجا برایشان (مهیا) است؛ جاودانه در آن خواهند ماند، این وعده ای بر عهده پروردگارت است که (تحقق) آن را ازاو خواستهاند».
۷۹- بهشت برای پرهیزگاران نزدیک آورده میشود.
﴿وَأُزۡلِفَتِ ٱلۡجَنَّهُ لِلۡمُتَّقِینَ ٩٠﴾[الشعراء: ۹۰]
«و (در آن روز) بهشت برای پرهیزگاران نزدیک آورده شود».
۸۰- تقوا از اسباب نجات یافتن از عذاب در دنیا است.
﴿وَأَنجَیۡنَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَکَانُواْ یَتَّقُونَ ۵٣﴾[النمل: ۵۳]
«و کسانی را که ایمان آورده، و پرهیزگار بودند، نجات دادیم».
۸۱- عاقبت نیک از آن پرهیزگاران است.
﴿وَٱلۡعَٰقِبَهُ لِلۡمُتَّقِینَ ٨٣﴾[القصص: ۸۳]
«و سرانجام نیک برای پرهیزگاران است».
۸۲- تقوا موجب اصلاح اعمال و آمرزش گناهان است.
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَقُولُواْ قَوۡلٗا سَدِیدٗا ٧٠ یُصۡلِحۡ لَکُمۡ أَعۡمَٰلَکُمۡ وَیَغۡفِرۡ لَکُمۡ ذُنُوبَکُمۡۗ﴾[العنکبوت: ۷۰-۷۱]
«ای کسانیکه ایمان آوردهاید! از الله بترسید، و سخن درست (و حق) بگویید. تا (الله) کارهایتان را برایتان اصلاح کند، و گناهانتان را بیامرزد».
۸۳- تقوا از اسباب رحمت است.
﴿ٱتَّقُواْ مَا بَیۡنَ أَیۡدِیکُمۡ وَمَا خَلۡفَکُمۡ لَعَلَّکُمۡ تُرۡحَمُونَ ۴۵﴾[یس: ۴۵]
«از آنچه پیش روی شماست، و از آنچه پشت سر شماست، بترسید، شاید مورد رحمت قرار گیرید».
۸۴- تقوا موجب رفعت شأن انسان است.
﴿أَمۡ نَجۡعَلُ ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ کَٱلۡمُفۡسِدِینَ فِی ٱلۡأَرۡضِ أَمۡ نَجۡعَلُ ٱلۡمُتَّقِینَ کَٱلۡفُجَّارِ ٢٨﴾[ص: ۲۸]
«آیا کسانیکه ایمان آوردهاند و کارهای شایسته انجام دادهاند را مانند مفسدان در زمین قرار میدهیم؟! و آیا پرهیزگاران را مانند بدکاران قرار میدهیم؟».
۸۵- منزلگاه نیکو از آن با تقوایان است.
﴿وَإِنَّ لِلۡمُتَّقِینَ لَحُسۡنَ مََٔابٖ ۴٩﴾[ص: ۴۹]
«و بیگمان برای پرهیزگاران منزلگاهی نیکوست».
۸۶- از نتایج تقوا راستی و تصدیق راست گویان است.
﴿وَٱلَّذِی جَآءَ بِٱلصِّدۡقِ وَصَدَّقَ بِهِۦٓ أُوْلَٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡمُتَّقُونَ ٣٣﴾[الزمر: ۳۳]
«و کسیکه سخن راست را آورد و آن را تصدیق کرد، اینانند که پرهیزگارانند».
۸۷- برای پرهیزگاران هر آنچه بخواهند نزد پروردگارشان وجود دارد.
﴿لَهُم مَّا یَشَآءُونَ عِندَ رَبِّهِمۡۚ ذَٰلِکَ جَزَآءُ ٱلۡمُحۡسِنِینَ ٣۴﴾[الزمر: ۳۴]
«برایشان هر چه بخواهند نزد پروردگارشان (آماده) است، این پاداش نیکوکاران است».
۸۸- تقوا موجب آمرزش گناهان و پاداش نیک است.
﴿لِیُکَفِّرَ ٱللَّهُ عَنۡهُمۡ أَسۡوَأَ ٱلَّذِی عَمِلُواْ وَیَجۡزِیَهُمۡ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ ٱلَّذِی کَانُواْ یَعۡمَلُونَ٣۵﴾[الزمر: ۳۵]
«به بهترین اعمالیکه انجام میدادند پاداش دهد».
۸۹- بلندی های بهشت و کامل ترین نعمت از آن پرهیزگاران است.
﴿لَٰکِنِ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ رَبَّهُمۡ لَهُمۡ غُرَفٞ مِّن فَوۡقِهَا غُرَفٞ مَّبۡنِیَّهٞ تَجۡرِی مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُۖ وَعۡدَ ٱللَّهِ لَا یُخۡلِفُ ٱللَّهُ ٱلۡمِیعَادَ ٢٠﴾[الزمر: ۲۰]
«لکن برای کسانیکه از پروردگارشان ترسیدند، غرفههایی (در بهشت) است، که بر فراز آنها غرفههای دیگر بنا شده است، و از زیر آنها نهرها جاری است، این وعده الله است و الله خلف وعده نمیکند».
۹۰- تقوا یکی از اسباب نجات یافتن از مهلکهها و سلامتی از بدی ها است.
﴿وَیُنَجِّی ٱللَّهُ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ بِمَفَازَتِهِمۡ لَا یَمَسُّهُمُ ٱلسُّوٓءُ وَلَا هُمۡ یَحۡزَنُونَ ۶١﴾[الزمر: ۶۱]
«و الله کسانی را که پرهیزگاری کردند با رستگاریشان نجات میدهد، نه رنجی به آنها میرسد، و نه آنها اندوهگین میشوند».
۹۱- با تقوایان با بزرگداشت و برای جاودانگی به سوی بهشت سوق داده میشوند.
﴿وَسِیقَ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ رَبَّهُمۡ إِلَى ٱلۡجَنَّهِ زُمَرًاۖ حَتَّىٰٓ إِذَا جَآءُوهَا وَفُتِحَتۡ أَبۡوَٰبُهَا وَقَالَ لَهُمۡ خَزَنَتُهَا سَلَٰمٌ عَلَیۡکُمۡ طِبۡتُمۡ فَٱدۡخُلُوهَا خَٰلِدِینَ ٧٣ وَقَالُواْ ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ ٱلَّذِی صَدَقَنَا وَعۡدَهُۥ وَأَوۡرَثَنَا ٱلۡأَرۡضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ ٱلۡجَنَّهِ حَیۡثُ نَشَآءُۖ فَنِعۡمَ أَجۡرُ ٱلۡعَٰمِلِینَ ٧۴﴾[الزمر: ۷۳-۷۴]
«و کسانیکه از پروردگارشان ترسیدهاند، گروه گروه به بهشت برده میشوند، تا وقتی به (کنار) آن رسند، و درهایش گشوده شود، و نگهبانانش به آنان گویند: «سلام بر شما پاکیزه بودهاید (خوش باشید) پس جاودانه به آن بهشت وارد شوید». و (بهشتی ها) گویند: «حمد و ستایش مخصوص الله است که وعدهاش در حق ما راست بود، و سرزمین (بهشت) را به ارث به ما داد، که از بهشت هر جا که بخواهیم منزل میگیریم، پس چه نیکو است پاداش عمل کنندگان».
۹۲- تقوا از اسباب رهایی از عذاب دنیا است.
﴿وَنَجَّیۡنَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ وَکَانُواْ یَتَّقُونَ ١٨﴾[فصلت: ۱۸]
«و کسانی را که ایمان آورده بودند و پرهیزگار بودند، نجات دادیم».
۹۳- آخرت از آن با تقوایان است.
﴿وَٱلۡأٓخِرَهُ عِندَ رَبِّکَ لِلۡمُتَّقِینَ ٣۵﴾[الزخرف: ۳۵]
«و آخرت نزد پروردگارت برای پرهیزگاران است».
۹۴- صمیمیت در دوستی بین باتقوایان در دنیا و آخرت ثابت است.
﴿ٱلۡأَخِلَّآءُ یَوۡمَئِذِۢ بَعۡضُهُمۡ لِبَعۡضٍ عَدُوٌّ إِلَّا ٱلۡمُتَّقِینَ ۶٧﴾[الزخرف: ۶۷]
«دوستان (صمیمی) درآن روز (قیامت) دشمن یکدیگرند، جز پرهیزگاران».
۹۵- جایگاه پرهیزگاران جایگاه امنی است؛ در باغهای بهشت و چشمه ها با تمام نعمتهایی که در آن است.
﴿إِنَّ ٱلۡمُتَّقِینَ فِی مَقَامٍ أَمِینٖ ۵١ فِی جَنَّٰتٖ وَعُیُونٖ ۵٢ یَلۡبَسُونَ مِن سُندُسٖ وَإِسۡتَبۡرَقٖ مُّتَقَٰبِلِینَ ۵٣ کَذَٰلِکَ وَزَوَّجۡنَٰهُم بِحُورٍ عِینٖ ۵۴ یَدۡعُونَ فِیهَا بِکُلِّ فَٰکِهَهٍ ءَامِنِینَ ۵۵ لَا یَذُوقُونَ فِیهَا ٱلۡمَوۡتَ إِلَّا ٱلۡمَوۡتَهَ ٱلۡأُولَىٰۖ وَوَقَىٰهُمۡ عَذَابَ ٱلۡجَحِیمِ ۵۶ فَضۡلٗا مِّن رَّبِّکَۚ ذَٰلِکَ هُوَ ٱلۡفَوۡزُ ٱلۡعَظِیمُ ۵٧﴾[الدخان: ۵۱-۵۷]
«یقیناً پرهیزگاران در جایگاه امنی هستند. در (میان) باغها و (کنار) چشمهها. (لباسهایی) از دیبای نازک و دیبای ضخیم میپوشند، رو بروی هم مینشینند. بدینسان (است) و حوریان گشاده چشم (بهشتی) را به همسری آنها در میآوریم. در آن (بهشت) با امن (و آرامش خاطر) هر میوه را (که بخواهند) میطلبند. در آن (بهشت) مرگ را نمیچشند، مگر همان مرگ نخستین (که در دنیا چشیدهاند) و (الله) آنها را از عذاب دوزخ حفظ کند. (این) بخششی است از (سوی) پروردگارت، این همان کامیابی بزرگ است».
۹۶- تقوا از اسباب یاوری خداوند است.
﴿وَٱللَّهُ وَلِیُّ ٱلۡمُتَّقِینَ ١٩﴾[الجاثیه: ۱۹]
«و الله یاور پر هیزگاران است».
۹۷- با تقوایان به بهشتی وعده داده شده اند که انواع نعمتها در آن وجود دارد.
﴿مَّثَلُ ٱلۡجَنَّهِ ٱلَّتِی وُعِدَ ٱلۡمُتَّقُونَۖ فِیهَآ أَنۡهَٰرٞ مِّن مَّآءٍ غَیۡرِ ءَاسِنٖ وَأَنۡهَٰرٞ مِّن لَّبَنٖ لَّمۡ یَتَغَیَّرۡ طَعۡمُهُۥ وَأَنۡهَٰرٞ مِّنۡ خَمۡرٖ لَّذَّهٖ لِّلشَّٰرِبِینَ وَأَنۡهَٰرٞ مِّنۡ عَسَلٖ مُّصَفّٗىۖ وَلَهُمۡ فِیهَا مِن کُلِّ ٱلثَّمَرَٰتِ وَمَغۡفِرَهٞ مِّن رَّبِّهِمۡۖ کَمَنۡ هُوَ خَٰلِدٞ فِی ٱلنَّارِ وَسُقُواْ مَآءً حَمِیمٗا فَقَطَّعَ أَمۡعَآءَهُمۡ ١۵﴾[محمد: ۱۵]
«و صف بهشتی که به پرهیزگاران وعده داده شده، چنین است که: در آن نهرهایی از آب (زلال) بدبو نشده، و نهرهایی از شیر که طعم آن دگرگون نگشته، و نهرهایی از شراب (ناب) که مایه لذت نوشندگان است، و نهرهایی از عسل مصفی وجود دارد، و (نیز) در آن برای آنها از هرگونه میوهها (مهیا) است، و (از همه برتر) آمرزشی از سوی پروردگارشان است. (آیا اینها) همانند کسانی هستند که همیشه در آتش (جهنم) اند، و از آب جوشان نوشانده شوند که رودههایشان را پاره پاره (و متلاشی) کند؟».
۹۸- تقوا از اسباب کسب اجر و پاداش است.
﴿وَإِن تُؤۡمِنُواْ وَتَتَّقُواْ یُؤۡتِکُمۡ أُجُورَکُمۡ﴾[محمد: ۳۶]
«و اگر ایمان بیاورید و پرهیزگاری کنید (الله) پاداشهایتان را به شما خواهد داد».
۹۹- تقوا موجب رحمت است.
﴿وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّکُمۡ تُرۡحَمُونَ ١٠﴾[الحجرات: ۱۰]
«و از الله بترسید، باشد که به شما رحم کرده شود».
۱۰۰- تقوا موجب دستیابی به کرامت در نزد الله متعال است.
﴿إِنَّ أَکۡرَمَکُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَىٰکُمۡۚ﴾[الحجرات: ۱۳]
«همانا گرامیترین شما نزد الله پرهیزگارترین شماست».
۱۰۱- تقوا موجب بزرگداشت پیامبر ج است.
﴿إِنَّ ٱلَّذِینَ یَغُضُّونَ أَصۡوَٰتَهُمۡ عِندَ رَسُولِ ٱللَّهِ أُوْلَٰٓئِکَ ٱلَّذِینَ ٱمۡتَحَنَ ٱللَّهُ قُلُوبَهُمۡ لِلتَّقۡوَىٰۚ لَهُم مَّغۡفِرَهٞ وَأَجۡرٌ عَظِیمٌ ٣﴾[الحجرات: ۳]
«بیگمان کسانیکه صدای خود را نزد رسول اللهصپایین میآورند، آنها کسانی هستند که الله دلهای شان را برای تقوا آزموده (و خالص گردانیده) است، برای آنها آمرزش و پاداش عظیمی است».
۱۰۲- بهشت برین برای پرهیزگاران نزدیک آورده میشود.
﴿وَأُزۡلِفَتِ ٱلۡجَنَّهُ لِلۡمُتَّقِینَ غَیۡرَ بَعِیدٍ ٣١﴾[ق: ۳۱]
«(در آن روز) بهشت برای پرهیزگاران نزدیک آورده می شود (تا آنها از آن) دور نباشند».
۱۰۳- پاداش باتقوایان باغهای بهشت است.
﴿إِنَّ ٱلۡمُتَّقِینَ فِی جَنَّٰتٖ وَعُیُونٍ ١۵﴾[الذاریات: ۱۵]
«(در روز قیامت) مسلماً پرهیزگاران در باغها و چشمه سارها (ی بهشت) هستند».
۱۰۴- پاداش پرهیزگاران باغهای بهشت است.
﴿إِنَّ ٱلۡمُتَّقِینَ فِی جَنَّٰتٖ وَنَعِیمٖ ١٧﴾ [الطور: ۱۷]
«بیگمان پرهیزگاران در باغها (ی بهشت) و نعمتها (ی فراوان) هستند».
۱۰۵- تقوا ترس از خداوند را در دل انسان به جای میگذارد.
﴿قَالُوٓاْ إِنَّا کُنَّا قَبۡلُ فِیٓ أَهۡلِنَا مُشۡفِقِینَ ٢۶﴾[الطور: ۲۶]
«میگویند: ما پیش از این در میان خانواده خود (از عذاب الهی) ترسان بودیم».
۱۰۶- پاداش باتقوایان باغهای بهشت با نعمتهای آن است.
﴿إِنَّ ٱلۡمُتَّقِینَ فِی جَنَّٰتٖ وَنَهَرٖ ۵۴﴾[القمر: ۵۴]
«بیگمان پر هیزگاران در باغها و (کنار) نهرهای (بهشتی) هستند».
۱۰۷- تقوا از اسباب مضاعف شدن رحمت و هدایت و آمرزش است.
﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَءَامِنُواْ بِرَسُولِهِۦ یُؤۡتِکُمۡ کِفۡلَیۡنِ مِن رَّحۡمَتِهِۦ وَیَجۡعَل لَّکُمۡ نُورٗا تَمۡشُونَ بِهِۦ وَیَغۡفِرۡ لَکُمۡۚ وَٱللَّهُ غَفُورٞ رَّحِیمٞ ٢٨﴾[الحدید: ۲۸]
«ای کسانیکه ایمان آوردهاید! از الله بترسید و به پیامبرش ایمان بیاورید تا دو بهره از رحمتش را به شما ببخشد و برای شما نوری قرار دهد که با آن راه بروید و گناهان شما را بیامرزد، و الله آمرزنده مهربان است».
۱۰۸- تقوا سبب خارج شدن از تنگنا ها و گشادگی روزی است.
﴿وَمَن یَتَّقِ ٱللَّهَ یَجۡعَل لَّهُۥ مَخۡرَجٗا ٢ وَیَرۡزُقۡهُ مِنۡ حَیۡثُ لَا یَحۡتَسِبُۚ﴾[الطلاق: ۲-۳]
«و هرکس که از الله بترسد، (الله) راه نجاتی برای او قرار میدهد. و او را از جایی که گمان ندارد روزی میدهد».
۱۰۹- تقوا از اسباب آسان شدن کارها است.
﴿وَمَن یَتَّقِ ٱللَّهَ یَجۡعَل لَّهُۥ مِنۡ أَمۡرِهِۦ یُسۡرٗا ۴﴾[الطلاق: ۴]
«و هرکس از الله بترسد، (الله) کارش را برایش آسان میسازد».
۱۱۰- تقوا از اسباب آمرزش گناهان و زیاد شدن پاداش است.
﴿وَمَن یَتَّقِ ٱللَّهَ یُکَفِّرۡ عَنۡهُ سَیَِّٔاتِهِۦ وَیُعۡظِمۡ لَهُۥٓ أَجۡرًا ۵﴾[الطلاق: ۵]
«و هرکس از الله بترسد، الله گناهانش را از او میزداید (و میبخشد) و پاداش او را بزرگ میگرداند».
۱۱۱- پاداش پرهیزگاران باغهای بهشت است.
﴿إِنَّ لِلۡمُتَّقِینَ عِندَ رَبِّهِمۡ جَنَّٰتِ ٱلنَّعِیمِ ٣۴﴾[القلم: ۳۴]
«به راستی برای پرهیزگاران نزد پروردگارشان باغهای پر نعمت است».
۱۱۲- باتقوایان کسانی هستند که از قرآن پند میگیرند.
﴿وَإِنَّهُۥ لَتَذۡکِرَهٞ لِّلۡمُتَّقِینَ ۴٨﴾[الحاقه: ۴۸]
«و یقیناً این (قرآن) پند و تذکری برای پرهیزگاران است».
۱۱۳- پاداش پرهیزگاران سایه ها و چشمه ها و میوه های بهشتی است.
﴿إِنَّ ٱلۡمُتَّقِینَ فِی ظِلَٰلٖ وَعُیُونٖ ۴١ وَفَوَٰکِهَ مِمَّا یَشۡتَهُونَ ۴٢﴾[المرسلات: ۴۱-۴۲]
«به راستی که (در آن روز) پرهیزگاران در سایهها و (کنار) چشمهها قرار دارند. و در میان میوههایی که میل داشته باشند».
۱۱۴- پاداش با تقوایان کامیاب شدن به نعمتهای بهشت است.
﴿إِنَّ لِلۡمُتَّقِینَ مَفَازًا ٣١ حَدَآئِقَ وَأَعۡنَٰبٗا ٣٢﴾[النبأ: ۳۱-۳۲]
«بیگمان برای پرهیزگاران کامیابی است. با غهای (میوه) و تاکستانها».
۱۱۵- تقوا از اسباب توفیق یافتن بسوی آسانی ها است.
﴿ فَأَمَّا مَنۡ أَعۡطَىٰ وَٱتَّقَىٰ ۵ وَصَدَّقَ بِٱلۡحُسۡنَىٰ ۶ فَسَنُیَسِّرُهُۥ لِلۡیُسۡرَىٰ ٧﴾[اللیل: ۵-۷]
«پس اما کسیکه (در راه الله) بخشید و پرهیزگاری کرد. و (سخنان) نیک را تصدیق کرد. پس ما او را برای (راه) آسان توفیق میدهیم».
۱۱۶- تقوا سبب نجات یافتن از دوزخ است.
﴿وَسَیُجَنَّبُهَا ٱلۡأَتۡقَى ١٧ ٱلَّذِی یُؤۡتِی مَالَهُۥ یَتَزَکَّىٰ ١٨ وَمَا لِأَحَدٍ عِندَهُۥ مِن نِّعۡمَهٖ تُجۡزَىٰٓ ١٩ إِلَّا ٱبۡتِغَآءَ وَجۡهِ رَبِّهِ ٱلۡأَعۡلَىٰ ٢٠ وَلَسَوۡفَ یَرۡضَىٰ ٢١﴾[اللیل: ۱۷-۲۱]
«و بزودی پرهیزکارترین (مردم) از آن دور داشته میشود. (همان) کسیکه مال خود را (در راه الله) میبخشد تا پاک شود. و هیچ کس را بر او نعمت (و حقی) نیست، تا بخواهد (با انفاق) پاداش دهد. مگر (برای) بدست آوردن رضا (و خشنودی) پروردگار برترش. و به راستی خشنود خواهد شد».
و اینگونه فوائد تقوا که در قرآن یاد شده است به اتمام رسید که بر حسب تتبع ما با حذف مکَرر تعداد آنها شصت و چهار فایده و با احتساب مُکررات به یکصد و شانزده فایده رسیده است.
پایگاه اینترنتی انهار