سؤال 921 - احتراماً به عرض مىرسانم با توجه به بحثهايى كه در جهت كنترل جمعيت و بالا بردن سطح كيفى زندگى امروزه مطرح مىگردد و با توجه به اينكه وزارت بهداشت كشور راههاى جلوگيرى از حاملگى را در سطح جامعه گسترش مىدهد جهت روشن كردن مسائل شرعى مربوط به روشهاى جلوگيرى از حاملگى به كمك و مساعدت آن مقام عاليقدر نيازمندم:
نظر شرع در رابطه با مصرف قرصهاى جلوگيرى از حاملگى؛ در رابطه با استفاده از نورپلنت؛ در رابطه با استفاده از كاندوم ؛ در رابطه با استفاده از عمل توبكتومى (بستن لوله در زنان)؛ در رابطه با انجام عمل وازكتومى (بستن لوله منى در مرد) ؛ در رابطه با انجام عمل انزال منقطع (عزل) جهت جلوگيرى از حاملگى را مبذول فرمائيد؟
جواب: بطور كلى استفاده از قرصهاى ضد حاملگى اگر موجب ضرر نباشد اشكال ندارد و استفاده از ساير طرق در صورتى كه موجب عقيم شدن دائمى گردد اشكال دارد و بستن لوله رحم اگر مستلزم ارتكاب عمل حرامى نشود و موجب عقيم شدن دائمى هم نباشد اشكال ندارد.
سؤال 922 - بعضى اوقات به طور ناخواسته بعد از انزال مرد منى وى داخل رحم زن وارد شده و احتمال حاملگى مىرود آيا جايز است در اين صورت با مصرف قرص ضد باردارى از انعقاد نطفه و باردارى جلوگيرى نمود؟
جواب: در صورتى كه يقين به حاملگى ندارد جايز است.
سؤال 923 - آيا عزل در اسلام جايز است؟
سؤال 924 - زن و شوهرى فرض مىگردد كه هر دو قادر به توليد ماده حياتى نطفه هستند و لقاح هم در رحم زن انجام مىگيرد اما رحم زن بدلايلى قادر به نگهدارى و پرورش نطفه نمىباشد و به همين خاطر اين زن و شوهر با زن ديگرى قرار داد مىبندد مبنى بر اينكه جنين در همان مراحل اوليه از رحم مادر اصلى به رحم زن بيگانه (مادر جانشين) انتقال يافته و مسير رشد و تكامل را طى كند و بعد از تولد به مادر و پدر اصلى برگردانده شود.
الف: آيا اين قرار داد يا رابطه مشروع است؟ آيا مُجرد و متأهّل بودن زن بيگانه - عالم يا جاهل بودن او - و نسبت قرابتى كه او با مرد دارد و همچنين مجانى يا غير مجانى بودن قرار داد نقشى در مشروعيت آن دارد؟
جواب: در صورتى كه ثابت شود كه طفل از نطفه زن و مرد اوّلى (زوج و زوجه) بوجود آمده ملحق به آن دو مىباشد و تمام احكام محرميّت و ارث بر آن مترتّب است.
ب: تكليف فرزند متولد شده از زن ثانى (مادر جانشين) در رابطه با نَسَب، محرميّت و ارث چگونه است؟
جواب: اين طفل با مادر ثانى (جانشين) محرم نيست و از او ارث نمىبرد