بواسطه عقد ازدواج1، زن به مرد2 حلال مي شود و آن بر دو قسم است: دائم و غير دائم3. عقد دائم آن است كه مدّت زناشويي در آن معين نشود4 و زني را كه به اين قسم عقد مي كنند «دائمه» گويند. و عقد غير دائم آن است كه مدّت زناشويي در آن معين شود5، مثلاً زن را به مدّت يك ساعت يا يك روز يا يكماه يا يك سال يا بيشتر عقد نمايند6 و زني را كه به اين قسم عقد كنند «متعه و صيغه» مي نامند.
1- مكارم،سبحانی: ازدواج از مستحبّات است و اگر كسي بترسد كه با ترك ازدواج درحرام بيفتد ازدواج بر او واجب است. بواسطه عقد ازدواج...
2- سيستاني: و مرد به زن...
3- خوئي،تبريزي، سيستاني: دائم و غير دائم (ازدواج موقّت)...
4- خويي، سيستاني، تبريزي: و هميشگي باشد...
5- سبحانی: خواه كوتاه مدت باشد، خواه طولانى و زنى را كه به اين قسم عقد كنند، متعه و صيغه مى نامند.
6- خوئي، تبريزي: ولي (تبريزي: بنابر احتياط) بايد مدّت ازدواج ازمقدار عمر زن و شوهر زيادتر نباشد (خوئي: كه در اين صورت عقد دائمي خواهد بود)...
وحید: ولى ـ بنابر احتیاط واجب ـ مدّت ازدواج از مقدار عمر زن و شوهر یا یكى از آن دو زیادتر نباشد ...
سيستاني: ولي بايد مدّت ازدواج از مقدار عمر زن و شوهر يا يكي از آنها زيادتر نباشد كه در اين صورت عقد باطل خواهد بود...
*****
بهجت: عقد نكاح يا ازدواج، عقدي است كه بوسيله آن زن به مرد حلال مي شود و آن بر دو قسم است: 1- عقد دائم؛ و آن عبارت است از ازدواجي كه مدّت در آن معيّن نشود و زني را كه به اين صورت عقد مي كنند «دائمه» مي گويند. 2- عقد غير دائم؛ و آن عبارت است از ازدواجي كه مدّت در آن معيّن شود و زني را كه به اين صورت عقد كنند «متعه» و «صيغه» مي نامند. مثل آنکه به مدت یک ساعت یا یک روز یا یک ماه یا بیشتر عقد نمایند .
زنجانی: بواسطه عقد ازدواج زن و مرد به یکدیگر حلال می شوند و ان بر دو قسم است: نکاح دائم و نکاح موقت.
نکاح دائم عقد ازدواجی است که مدت زناشویی در آن به هیچ وجه محدود نباشد وزنی را که به این قسم عقد می کنند «دائمه» می گویند.
نکاح موقت عقد ازدواجی است که مدت زناشویی در ان معین شود مثلا زن را به مدت یک ساعت یا یک روز یا یک ماه یا یک سال یا بیشتر عقد نمایند و زنی را که به این قسم عقد کنند «متعه» و «صیغه » می خوانند.
مظاهری: عقد ازدواج بر دو نوع است:
نوع اوّل: ازدواج دائم، آن است كه مدّت زناشويى در آن معيّن نشود.
نوع دوّم: ازدواج موقّت، آن است كه مدّت زناشويى در آن معيّن شود، خواه اين مدّت كوتاه باشد يا طولانى.