سؤال: كساني كه در شب دهم ـ شب عيد ـ جايز است از مشعر كوچ كنند، آيا ميتوانند رمي جمره عقبه را هم در شب دهم انجام دهند يا نه؟ و حكم قرباني و حلق و تقصير را هم در شب بيان فرماييد.
پاسخ: كسي كه معذور است و نميتواند در روز عيد رمي كند، جايز است در شب عيد رمي نمايد، و هم چنين اگر از حلق و تقصير در روز عيد، معذور است مثل خائف از فجأه حيض كه بخواهد همان شب به مكّه برود، بعيد نيست جايز باشد بعد از رمي جمره كسي را وكيل كند كه در روز عيد براي او قرباني نمايد، و خود تقصير و چنانچه معذوري باشد كه وظيفهاش حلق است، حلق نموده و به مكّه برود، و قرباني نمودن در شب عيد، بنابراحوط جايز نيست.
سؤال: در روز دهم اگر حاج صروره متمكن از حلق نشود، شب ميتواند حلق نمايد، يا بايد روز يازدهم حلق نمايد؟
پاسخ: حلق در شب خلاف احتياط است، و اگر در روز عيد ترك نمود، روز يازدهم بايد حلق كند، و اگر به جاي حلق تقصير كرد، وقتي كه متمكن از حلق شد در طول ذيحجه حلق نمايد.
سؤال: شخصي در اعمال روز عيد در مني در اثر گم كردن منزل و يا عذر ديگر حلق يا تقصير را تأخير انداخته، و شب حلق نموده، يا فرداي آن روز، مقارن طلوع آفتاب حلق كرده، صحيح است يا نه؟
پاسخ: در صورتي كه معذور بوده مجزي است.
سؤال: حلق نمودن در غروب و بعد از غروب آفتاب چه صورت دارد؟
پاسخ: حلق در غروب عرفي كه هنوز مغرب نشده اشكال ندارد و حلق در شب خلاف احتياط است.
سؤال: زائري اعمال رمي جمره عقبه و قرباني را روز عيد انجام داد، آيا ميتواند حلق يا تقصير را بعد از اذان مغرب و عشاء (هنگام شب) انجام دهد؟ يا بايد روز انجام دهد؟
پاسخ: احتياط واجب اين است كه روز انجام دهد.