انهار
انهار
مطالب خواندنی

متفرقه حج نیابتی

بزرگ نمایی کوچک نمایی

1- هزینه های حج نیاتی

سؤال: کسى که خود مستطیع نیست ولى پدرش ثبت نام کرده و الآن فوت کرده فیش بانکى او را به نام خود کرده و به نیابت او حج انجام مى دهد مخارج اعمال بعدى از جمله فراهم کردن ارز به عهده کیست؟ آیا از ثلث مال او مى تواند بگیرد؟

پاسخ:  هرگاه پدرش در اوّلین فرصت استطاعت ثبت نام کرده و قبل از رفتن به حج فوت نموده،نیابت از او واجب نیست و تنها در صورتى که ورثه راضى باشند مى تواند حج به جا آورد و اما اگر قبلا مستطیع شده و در ثبت نام و رفتن به حج کوتاهى نموده، باید حجّ میقاتى براى او انجام بدهند مگر این که وصیّت کرده باشد که حجّ بلدى انجام دهند و اگر بتوانند فیش بانکى او را طبق موازین قانونى بفروشند با قسمتى از آن اجیر بگیرند احتیاط واجب آن است که چنین کنند.

2- نیابت از کسی که در حرم فوت شده

 سؤال: فقها مى گویند کسى که چندین سال بعد از استطاعت یا در اوّلین سال استطاعت به مکّه مشرف شده و بعد از دخول در محدوده حرم فوت شده نیابت براى او لازم نیست. حال اگر بعد از تمام کردن عمره تمتّع از دنیا برود هم نیابت لازم نیست؟

پاسخ:  در صورتى که بعد از دخول در حرم با احرام فوت شده باشد یا بعد از عمره تمتّع، نیابت لازم نیست.

3- نماز طواف در عمره ای که به نیابت از چند نفر انجام می شود

 سؤال: آیا در نیابت از چند نفر در یک عمره، یک نماز کفایت مى کند، یا مى بایست به تعداد منوب عنهم نماز طواف بجا آورد؟

پاسخ:  یک نماز کافى است.

4- حج به نیابت از حضرت ولی عصر (ارواحنا فدا)

 سؤال: آیا انجام حج به نیابت از حضرت ولى عصر عجل الله تعالى فرجه الشریف، با توجّه به این که معروف است خودشان در موسم حج تشریف دارند، جایز است؟

پاسخ:  به امید مطلوبیّت اشکالى ندارد.

5- نیابت از بچه و دیوانه

سؤال:  نیابت از بچّه، یا دیوانه اى که حج بر او مستقر نشده، چه حکمى دارد؟

پاسخ:  خالى از اشکال نیست.

6- خروج از مکه پس از عمره تمتع در حج نیابی

 سؤال: یکى از کارمندان سازمان حج به نیابت از شخصى، به مکّه مشرّف شده و ناچار است بعد از عمره تمتّع و قبل از حج از مکّه خارج شود و به عرفات برود. آیا لطمه اى به حج نیابى اش نمى خورد؟

 پاسخ: ضررى به حج و نیابتش نمى زند ; ولى احتیاط آن است که در صورت امکان احرام حج ببندد و از مکّه خارج شود; امّا اگر احرام برایش موجب عسر و حرج است، لازم نیست.

7- نیت وکیل در قربانی در حج نیابی

 سؤال: کسى که حج نیابى انجام مى دهد اگر در قربانى، شخص دیگرى را وکیل کند، قربانى کننده، که نایبِ نایب است، چگونه نیّت نماید؟ آیا باید نیّت کند که به وکالت از سوى میّت قربانى مى کنم، یا به وکالت از سوى نایب میّت؟ و در هر صورت، آیا ذکر نام میّت هم لازم است؟

پاسخ:  بردن نام میّت لازم نیست، بلکه کافى است نیّت کند که آنچه را بر عهده نایب است انجام مى دهد.

8- انجام اولین عمره به نیابت از دیگری

سؤال:  بنده در عمره دانشجویی برای قدردانی از زحمات پدرم اعمال را به نیابت از ایشان بجا آوردم. از آنجا که این اولین عمره بنده بوده و شنیده ام اولین عمره را فقط برای خود می توان بجا آورد و من از این موضوع اطلاع نداشتم، آیا حج من باطل شده است؟ البته قبل از آن از روحانی کاروان پرسیدم که چنین قصدی دارم، آیا ضوابط خاصی دارد و ایشان گفتند خیر.

 پاسخ: عمره ای که برای پدرتان انجام داده اید صحیح بوده ولی عمره ای به ذمه شما هست که هرگاه توانستید باید آن را انجام دهید.

9- خروج اضطراری نائب از حرم و برگشت او با وسیله ی سقف دار

 سؤال: در سال 82 نائب بودم و مدیر کاروان هستم به محض ورود به هتل در مکه برای انجام یک کار ضروری به خارج از حرم ( شمیسی ) رفتم موقع برگشت با طلوع آفتاب مواجه شدم و با ماشین بدون سقف مراجعه کردم پلیس در وسط راه قبل از ورود به شهر مکه از نشستن در پشت وانت ممانعت کرد بالاجبار چون گذرنامه همراهم نبود و محرم بودم در کنار راننده نشستم و برای جلوگیی از استضلال سرم را از پنجره بیرون کردم و بعدا در ایران یک قبانی به عنوان کفاره ذبح نمودم .خواهشمند است بفرمایید احتیاج به انجام حج تمتع مجدد برای منوب عنه لازم است یا نه و برای این عمل باید نائبی را اجیر نمایم؟

پاسخ:  احتیاجی به حجّ مجدد نیست.

10- عدم کفایت عمره از حج تمتع نیابتی

سؤال:  آیا حج میقات به نیابت از یک متوفی باید حتماً در حج تمتع انجام گیرد یا با حج عمره هم می توان انجام داد؟ چون در وصیت پدربزرگم آمده است تا حج میقات برای برادر مرحومش بجا آورده شود.

 پاسخ: عمره کفایت از حج نمی کند.

11- اجیر گرفتن برای انجام حج از طرف فرد زنده

سؤال:  کسی که زنده است آیا می تواند شخص دیگری را اجیر کند تا به جای او به حج برود؟

پاسخ:  در صورتی که بیمار و عاجز و مأیوس از درمان باشد مانعی ندارد.

12- نایب شدن خدمه ای که ممکن است از محدوده ی حرم خارج شود

 سؤال: خدمه کاروان حج می خواهد نیابت قبول کند اما به او گفته شده که ممکن است در مکه به دلیل انجام کارهای کاروان از محدوده ی حرم خارج شود. آیا می تواند نیابت قبول کند؟

 اشکالی ندارد.

13- محرم شدن به نیابت از کسی که خودش در حال انجام عمره است

سؤال:  آیا به نیابت ‫از شخص حاضر که خودش عمره انجام می دهد، می توان تبرعا" محرم شد ؟

 پاسخ: مانعی ندارد


  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات
  


پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -