سؤال 248: آيا کسى که واجد شرايط امامت در نماز جماعت نيست، جايز است امامت نماز ميّت بر جنازه يکى از مؤمنين را عهدهدار شود؟
پاسخ:بعيد نيست که شرايط معتبر در جماعت و امامت جماعت در ساير نمازها در نماز ميّت شرط نباشد، هرچند احوط اين است که آن شرايط در نماز ميّت هم رعايت شود.
گفتن اذان و اقامه در نماز ميت
سؤال: در محل ما چند وقتى است كه مرسوم شده بالاى سر ميّت، جهت شروع نماز ميت، اذان يا اقامه يا يكى از آن دو را مىخوانند. آيا گفتن اذان يا اقامه در اين مورد صحيح و جايز است؟ و ديگر اينكه بعضى اوقات بعد از اتمام نماز ميت، اقدام به قرائت اذان مىنمايند آيا در اين مورد جايز است و اگر به قصد رجاء در پايان نماز خوانده شود، چه حكمى دارد؟
پاسخ:مشروعيت اذان و اقامه، قبل و بعد از نماز ميّت ثابت نيست و مىتوانند قبل از نماز ميّت سه بار بگويند: «الصلاة».
تكهها و زوائد جدا شده از بدن
سؤال: تکههاى گوشت و زوايدى را که در حين عمل از بيمار جدا مىگردد، چه بايد کرد؟ آيا مىتوان آنها را به زباله دان ريخت و يا بايد آنها را دفن نمود؟
پاسخ:بنابر احتياط بايد آن را در پارچهاى پيچيده و دفن نمود.
احكام جنين مرده
سؤال: آيا بايد براى كودكى كه در دوران جنينى مرده است، احكام ميّت را جارى كرد؟
پاسخ:اگر كمتر از چهار ماه دارد، در پارچهاى پيچيده شده و بدون غسل دفن مىگردد ولى براى جنين چهار ماهه به بالا بايد احكام مزبور جارى شود. البته نماز ميت ندارد.
سوزاندن بدن ميت مسلمان
سؤال: حكم كسى كه در ژاپن زندگى مىكند و همسرش نيز اهل اين كشور مىباشد و تا آخر عمر در آنجا ساكنند در صورتى كه فوت كنند چيست؟ زيرا در اين كشور به هيچ وجه اجازه تدفين به سبك مسلمين داده نمىشود و فقط اجساد را مىسوزانند.
پاسخ:اگر مسلمانى در آن بلد حضور ندارد که بتواند ميت مسلمان را به دستور اسلامى تجهيز و دفن کند و تنها مسلمانى که در اين باره حضور دارد نيز تمکن از اقدام به تجهيز و تدفين ميّتِ مسلمان ندارد، تکليف از او ساقط است، ليکن مجاز به مساعدت و تهيه مقدمات براى سوزاندن بدن ميّت مسلمان نمىباشد.
خوردن گياهان داراى ژن حيوان حرام گوشت
سؤال: در صورت انتقال ژن حيوان حرام گوشت به گياه، خوردن محصول آن چه حکمى دارد؟
پاسخ:با فرض اينكه در جريان تبديل به ميوه، استحاله مىشود مانعى ندارد.
پيچيدن قسمتى از بدن ميت در پلاستيک قبل از کفن کردن
سؤال: آيا غسّال مىتواند تمام بدن ميت يا بعض از آن (از ناف تا زانو) را در پلاستيك بپيچد و سپس كفن كند؟
پاسخ:مانعى ندارد.
دفن اعضاى قطع شده
سؤال1: آيا در دفن دست يا پاى قطع شده، رو به قبله بودن شرط است؟
سؤال2: آيا بر عضو كامل جدا شده، مانند دست يا پا يا قلب، به تنهايى نماز ميت واجب است؟
پاسخ1) استقبال شرط نيست.
پاسخ2) اگر سينه يا مشتمل بر سينه باشد، نماز بر آن واجب است همچنين اگر بعضى از سينه كه جايگاه قلب است، باشد، نماز واجب است.