انهار
انهار
مطالب خواندنی

(۲۴) آثار و برکات بسیار خواندن نماز شب

بزرگ نمایی کوچک نمایی
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِمِ.
وَ اَلسَّلاَمُ عَلَى عِبَادِ اَللَّهِ
آثار و برکات بسیار خواندن نماز شب
    
خواندن نماز شب دارای فضیلت های بسیاری است و در احادیث و روایات مختلف وجود دارد که به خواندن این نماز پر فضیلت دعوت کرده است.
فواید، فضایل و آثار باور نکردنی نماز شب
یکی از سفارشات با فضیلت اولیا و انبیا خواندن نماز شب می باشد که به عنوان یکی از برنامه های سازنده اسلامی محسوب می شود آن را هر چه بیشتر به سمت وادی معنویات سوق می دهد. به جا آوردن نماز شب تاثیر بسیار زیادی در دنیا و هم در برزخ و همچنین در قیامت دارد و انسان را با خلوت کردن با خالق خود به خودسازی دعوت می کند.
نماز شب ابعاد گسترده ای را در زندگی شخصی ، اجتماعی وسیاسی انسان در بر می گیرد و تاثیر بسزایی در ظاهر و باطن او دارد ، گرفتاری ها و مشکلات و همچنین بیماری های روحی و روانی همچنین جسمی با خواندن نماز شب رفع می شود.
در روایات و احادیث گوناگونی اثرات و فضایل بسیاری مبنی بر خواندن نماز شب آمده است که مطمئنا دانستن آنها موجب شگفتی هر کدام از شما مخاطبان می گردد که در ادامه به ذکر چندین مورد از آنها پرداخته شده است.
ترشح ملاتونین و اثرات آن با بیداری برای نماز شب
بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است میزان ترشح ملاتونین در شب هیچ احتیاجی به داروی خاصی جز عبادت و نیایش صبحگاهی ندارد که این امر باعث می شود انسان از گناهان دور باشد و آرامش روحی و روانی کسب کند باید بدانید بیشترین درصد بیماری های قلبی از ساعت 5 تا 9 صبح اتفاق می افتد که با بیدار شدن برای نماز صبح و ترشح قابل توجه ملاتونین از عوارض قلبی جلوگیری می شود.
سلول های چشم با وجود ملاتونین محافظت شده ، ملاتونین باعث می شوداز کشته شدن عدسی جلوگیری شود چرا که این اتفاق موجب اختلال دید و همچنین اطلاع به بیماری آب مروارید می شود که همه این تاثیرات مثبت تنها دلیلش شب بیداری برای خواندن نماز شب می باشد.
درمان بیماری های مختلف با خواندن نماز شب
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرموده اند :«بر شما باد به اقامه نماز شب، زیرا نماز شب سنتی است از پیامبرتان رسول خدا . نماز شب عادت و رسم صالحان و پاکان است که قبل از شما بودند و نماز شب موجب دفع بلا و بیماری ها و دردها از بدن می شود.»
رفع کوفتگی بدن و کسب آرامش عضلانی با نماز شب
امروزه با دانش پزشکی ثابت شده است که چنانچه هر کسی حدود ساعت ۱۰ شب اقدام به خوابیدن کند و نیم ساعت پیش از اذان صبح بیدار شود بدین معنی که تقریباً ۷ ساعت خوابیده باشد حدود ساعت یک بامداد در بدن او تغییرات جالبی رخ می دهد مثلاً بعضی از مواد شیمیایی شبیه که با عنوان«مورفین» شروع به ترشح میکند که با عنوان «اندروفین ها» و «آنگفالین ها» نامگذاری شده اند و بر قسمت های مختلف بدن از جمله عضلات اسکلتی تاثیرات مستقیمی داشته و در طول شبانه روز باعث می شود عضلات آرامش و راحتی خاصی در فرد داشته باشد.
اما چنانچه این خوابی که در موردش صحبت شد ادامه دار باشد یعنی ساعت بیدار شدن به ۱۰ صبح برسد احساس درد و کوفتگی عضلانی در فرد افزایش می یابد چرا که برخلاف حالت قبل «اندروفین ها و آنگفالین ها» به اندازه کافی ترشح می شوند. بنابر این بایستی بدانید نماز پر فضیلت شب با اثر معجزه آسایی که دارد در بهداشت خواب و تنظیم آن نقش بسیار مهمی را ایفا می کند و انسان را به یک آرامش درونی ناشی از ترشح مواد شیمیایی درون زا هدایت می کند.
آرامش
تاثیر نماز شب بر افسردگی و شادابی
بارها در نمناک اشاره شده است که شادابی و افسردگی هر فردی قبل از اینکه تحت کنترل و اراده وی باشد حاصل تغییرات و فعل و انفعالات سلسله اعصاب مرکزی بدن می باشد. به عنوان مثال:ترشح و افزایش ماده شیمیایی «دوپامین» در بدن شخص بدون اینکه خودش بخواهد موجب شادی غیر ارادی و کاهش آن موجب افسردگی می شود.
«کورتیزول» نیز از جمله مواد شیمیایی می باشد که ترشح آن موجب شادی در فرد شده که بیشترین ترشح آن در ساعات سحرگاهی اتفاق می افتد و در صورت بیدار بودن شخص در این سال لذت سرمستی العاده ای به او بخشیده می شود و در تمام طول روز و تاثیر آن را خواهد دید.
بنابر این به این ترتیب آشکار شد که شادی و شرف در زندگی انسان با شب زنده داری و نماز شب میسر می شود و همچنین دلمردگی و افسردگی به مرور زمان با نقش نماز شب در زندگی زدوده می شود.
بیماری هایی همچون اختلال دوقطبی ، افسردگی روانی، تنگی نفس، بیماری قند، اضطراب، شیزوفرنی، کم خونی، مالیخولیا، بیماری های مجاری تنفسی، پوکی استخوان، سکته قلبی، عوارض پیش از قاعدگی خیال پردازی و مشکلات روده با تاثیرپذیری شگفت انگیز از نماز شب بهبود می یابند.
تاثیر نماز شب بر فشار خون
قبل از هر چیزی باید بدانید ۴ روش غیر درمانی برای این که فشار خون را کنترل کرد وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد:
۱- کم کردن استرس ها و اضطراب
۲- عدم استفاده الکل
۳- کاهش وزن
۴- فعالیت های ورزشی سبک و منظم در شبانه روز
همانطور که پیش از این درباره نقش بسیار مهم نماز شب شب قدر باره مقابله با مشکلات استرس ها سخن گفتیم و الزامی که نماز به شخص نمازگزار مبنی بر عدم استفاده الکل می دهد، می توان آن را قدم تاثیرگذاری در کنترل و پیشگیری فشار خون تلقی کرد.
بهبود بیماری سرطان با خواندن نماز شب
با توجه به تاثیراتی که درباره ترشح ملاتونین بر بدن با خواندن نماز شب ذکر شد این هورمون در پیشگیری و درمان برخی از سرطان ها به ویژه سرطان های وابسته به این هورمون همچون سرطان پستان و سرطان پروستات نقش بسیار مهمی را ایفا می کند بنابراین نماز شب با داشتن اجر و بار معنوی با بالا بردن هورمون ملاتونین از بروز سرطان نیز جلوگیری می کند.
زیبای چهره و افزایش عمر با نماز شب
تمامی سلول هایی که در بدن موجود هستند در معرض حمله و هجوم «فری رادیکالها» میباشند که از مهمترین اثرات ذرات این فری رادیکال ها می توان به افزایش بیماری پارکینسون ، آلزایمر و پیری زودرس اشاره کرد.
همانگونه که ملاتونین از تاثیرگذارترین عوامل پیش گیرنده و مقابله با «فری رادیکالها» می باشد زیرا ملاتونین نقش دفاعی داشته و اصلی ترین عامل افزایش آن شب زنده داری و اقامه نماز شب است بنابراین می توان گفت نماز شب موثرترین عامل زداینده بیماریها و مظاهر پیری، مانند چین و چروک صورت و غیره... می باشد. بر اساس گفته پرفسور "راتید" :چنانچه ملاتونین نبود، تمام سلولهای بدن در معرض مرگ بودند و انسان چند ساعت بیشتر زنده نمی ماند.
اثرات نماز شب در دستگاه ایمنی بدن
اولین عنصر مکانیسم دفاعی بدن در مقابل بیماری ها و خطرات ترشح هورمون ملاتونین می باشد که کارایی آن دوبرابر ویتامین E و ۵۰۰ برابر ماده صنعتی DMSO و ۵ برابر گلوتاثیون می باشد. این هورمون در مقابل کلسترول بسیار مضری که موجب تنگی عروق می شود مقاومت کرده و با آن مبارزه می کند.
این هورمون کاربردی نقش مهمی در مکانیسم دفاعی بدن داشته و بر توانایی و قدرت مونوسیت های بالغ که یک نوع گلبول سفید می باشند می افزاید.
تقویت و حفظ سلول های مغزی متاثر از نماز شب
همانطور که بارها گفته شد ترشح هورمون ملاتونین در شب بیداری نماز شب اتفاقات بسیار زیادی را منجر می شود این هورمون از آن جهت نیز حائز اهمیت می باشد که محافظ سلول های مغزی نیز می باشد چراکه سلولهای مغزی در حال نابودی دیگر قابل بازسازی نیستند بنابراین شب زنده داری علاوه بر حفاظت سلول های مغزی ، نیروی اندیشه و تفکر را در اشخاص شکوفا و تقویت می کند.
تاثیر نماز برمغز
تاثیرات نماز شب در تقویت چشم ها و تنظیم خواب
زمانی که برای نماز شب بیدار می شوید با ترشح هورمون ملاتونین سلول های چشمی محافظت شده و کدر شدن کپسول یا عدسی چشم جلوگیری می شود چنانچه امام صادق علیه السلام می فرمایند:نماز شب دید انسان را زیاد میکند.
با افزایش ترشح آن که فعالین ها و آندروفین ها به وسیله هورمون ملاتونین در نماز شب و صبح خوابتان تنظیم شده و ریلکسیشن بدن صورت می گیرد جالب ترین مطلبی که می خوانید این است که گاز اوزون که با تاثیرات شگرف درمانیش در علم پزشکی به اثبات رسیده است در زمان طلوع فجر تا طلوع خورشید و سطوح بسیار بالای آسمانی به زمین می رسد و اثرات بسیار مهمی روی پوست ، قلب و عروق ، ریه و دیگر قسمت های بدن بگذارد به خاطر همین است که مهمترین و اصلی ترین خاصیت بیداری و عبادت در بین الطلوعین می باشد.
داشتن خواب آرام و راحت با نماز شب
داشتن یک خواب راحت برای انسان به هورمون ملاتونین وابسته است چرا که این هورمون منجر به تنظیم هورمون های دیگر بدن می باشد. که همین هورمونها باعث فعالیت های مهمی همچون تنظیم قند خون ، رشد تنظیم سوخت و ساز بدن ، واکنش در برابر ترس و... دربدر میشود.
نکته بسیار جالبی که در این میان وجود دارد این است که باید بدانید هورمون ملاتونین فقط شب ها و در پاسخ به تاریکی ترشح می شود و میزان ترشح آن در شب ده برابر روز می باشد به طور میانگین تقریباً ساعت ترشح آن از ۹ شب آغاز شده و تا نیمه شب ادامه می یابد.
مسئولیت دیگری که هورمون ملاتونین دارد به حداقل رساندن دمای بدن است چرا که کاهش حرارت بدن در شب شب خواب راحتی را به انسان می بخشد به این معنی که هرچقدر ترشح ملاتونین زیاد باشد خواب راحت تری برای انسان رقم می خورد.
این نکته را هم متذکر شویم که با افزایش سن مقدار ترشح هورمون ملاتونین نیز کاهش می یابد بدین گونه که خواب راحت و آرامش در سنین بالا به مرور زمان کمتر می شود.
و اما در ادامه به دلایل ترشح بیشترین هورمون ملاتونین اشاره ای می کنیم. باید بدانید برای اینکه ملاتونین در بدن ترشح شود نیاز به دارو و استفاده هیچ چیزی نیست بلکه بایستی با مدیریت زندگی به پرهیز از رفتار و عادات زشت افزایش ترشح این هورمون را امکان پذیر کرد بنابر این عبادت که پرفضیلت ترین آنها نماز شب میباشد بهترین عامل برای افزایش ترشح هورمون ملاتونین قلمداد می شود و آرامش روحی و روانی بسیار بالایی را برای انسان به ارمغان می آورد.
نمونه هایی از احادیث امامان معصوم در رابطه با آثار و برکات نماز شب
در ادامه این بحث خواندنی نمونه هایی از احادیث امامان معصوم (علیهم السلام) در رابطه با آثار و برکات نماز شب در اختیارتان قرار می دهیم:
۱- بازداشتن از گناه
بازداشتن از گناه از مهم ترین آثار و برکات نماز شب می باشد و وسیله مناسب و بهترین مناسب ترین وسیله ای است که مانع از گناهان می شود قرآن کریم و روایات ائمه معصومین (علیهم السلام) آن را امضا کرده است نماز است.
رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند:« فإنّ صلاة الیل مِنهاةٌ عنِ الاثم؛ نماز شب انسان را از گناه باز می دارد.»
بعضی افراد فقط اکتفا به نماز یومیه کرده و تصور می کنند همین نماز آنها را بیمه می کند اهمیت نمی دهند اگر مشاهده می کنیم که اولیای خدا هیچ وقت گرفتار گناه نشدند به وسیله همین نماز یومیه و نماز شب است. هر کدام از این ها خواص خود را دارد. بزرگان و مردان شب، انتظار شب را می کشند. چنانچه خطا و گناهی در طول روز انجام دهند نماز شب آن را پاک می کند. مکمل نماز یویمیه ، نماز شب است.
امام باقر علیه السلام فرمودند:«إنما جُعِلَت النّافلةُ لِیُتَمِّ بها ما أفسَدَهُ من الفریضة؛ همانان (نماز) نافله را به خاطر این جهت قرار دادند که جبران فساد نمازهای واجب را کند.»
۲- ریزش و آمرزش گناهان
ریزش و آمرزیده شدن گناهان یکی دیگر از آثار نماز شب محسوب می شود.نماز حسنه ای است که دل های مومنین را جلا داده و و باعث از بین رفتن آثار معصیت و تیرگی هایی که دلهایشان از ناحیه سیئات کسب کرده می شود.
در قرآن کریم آمده است: وَأَقِمِ الصَّلَاةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِنَ اللَّيْلِ ۚ إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ۚ ذَٰلِكَ ذِكْرَىٰ لِلذَّاكِرِينَ .
و نماز را در دو طرف (اول و آخر) روز به پا دار و نیز در ساعات آغازین شب، که البته حسنات و نکوکاریها، سیّئات و بدکاریها را نابود می‌سازد، این (نماز یا این سخن که حسنات شما سیّئات را محو می‌کند) یادآوریی است برای اهل ذکر و پندی بر مردم آگاه است.
سوره هود، آیه ۱۱۴.
این نشان از برکات و اهمیت و قدرت نماز دارد و این یک فضل و لطف الهی است در حق بندگان. خداوند راضی به آلوده شدن بندگانش به گناه کردن نیست و چنانچه هم گناه کردند برای آموزش آن گناه به ما امر کرده نماز بخوانید . این ب بدین معنی نیست که ما هر چقدر دوست داریم گناه کنیم و سپس نماز بخوانیم تا آن گناه از بین برود بلکه این یک فرصت و امتیاز و فضلی است برای بندگان که اگر سهوا گناه نمودند و اصرار بر گناه نداشتند از آن استفاده نمایند.
عَنِ اَلصَّادِقِ (عَلَيْهِ السَّلاَمُ): ... إِنَّ صَلاَةَ اَلْمُؤْمِنِ بِاللَّيْلِ يَذْهَبُ بِمَا عَمِلَ مِنْ ذَنْبٍ بِالنَّهَارِ.
نماز شب گناهانی را که مومن در روز مرتکب شده است را از بین می برد.
بحار الأنوار، ج۷۹، ص ۳۱۹.
۳- رفع گرفتاری ها مشکلات
یکی دیگر از آثار نماز شب رفع مشکلات و گرفتاریها است،در حدیثی از رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم آمده است:«ای مردم هیچ کس از شما نیست مگر اینکه مشکلات و گرفتاریها همچون کمربندی او را محاصره کرده است. پس زمانی که دو سوم شب گذشت و یک سوم آن باقی ماند ملکی بر او وارد می شود و به او می گوید:ذکر خدا بگو که صبح نزدیک است. پس چنانچه او حرکت کرد و ذکر خدا را گفت یک گره از گرفتاریهایش گشوده می شود و اگر او بلند شد و وضو گرفت و داخل نماز شد همه گرفتاریها از او گشوده می شود پس صبح می کند در حالی که همچون مردمک چشم (روشن و پاکیزه) گردیده است.»
۴- کسب نور دائم از بیداری شب
عن عیسی (عليه السلام): بِحَقٍّ أقولُ لَكُم : طُوبى لِلّذينَ يَتَهَجَّدونَ مِن اللَّيلِ ، اُولئكَ الّذين يَرِثونَ النُّورَ الدّائمَ ؛ مِن أجلِ أنّهُم قامُوا في ظُلمَةِ اللَّيلِ على أرجُلِهِم في مَساجِدِهِم يَتَضَرَّعونَ إلى ربِّهِم رَجاءَ أن يُنَجِّيَهُم في الشِّدَّةِ غَدا.
به حق بگويمتان، خوشا آنان كه پاسى از شب را به عبادت مى گذرانند! اينانند وارثان روشنايى هميشگى؛ زيرا كه در تاريكى شب در سجده گاهشان روى پاهاى خود ايستاده اند و به درگاه پروردگارشان زارى مى كنند، به اميد اينكه آنان را از سختى فردا[ى قيامت ]برهاند.
تحف العقول
۵- نورانیت و زیبایی صورت
وَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ (صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ): مَنْ كَثُرَ صَلاَتُهُ بِاللَّيْلِ حَسُنَ وَجْهُهُ بِالنَّهَارِ.
من کثرت صلاته بالیل حسن وجهه بالنهار؛ هر که بیشتر نماز شب بخواند هنگام روز زیبا و نورانی است.
 من لا يحضره الفقيه، ج ۱، ص۴۷۴.
۶- به اجابت رسیدن دعا
از دیگر آثار نماز شب استجابت دعا است،امام صادق علیه السلام می فرماید:« کسی که در قنوت نمازوتر, چهل مومن و سپس برای خود دعا کند خداوند دعاهای وی را مستجاب می گرداند.»
۷- گشایش درهای آسمان
گشایش درهای آسمان از برکات دیگر خواندن نماز شب است. آقا امام هادی (علیه السلام) می فرمود: گاه هست که بنده برای نماز شب برخیزد و خواب بر وی غلبه کند چندان که او را به راست و چپ کشاند و گاهی چانه اش به سینه اش رسد، حق تعالی امر فرماید که درهای آسمان را بگشایند و فرشتگان را ندا دهند که نظر کنید که این بنده من در راه نزدیکی به من چه سختی ها می کشد در چیزی که بر وی واجب نساخته ام به امید سه چیز:یا گناهش را بیامرزم یا توبه روزیش گردانم و یا رزق و روزی او را زیاد کنم. ای فرشتگان شما را گواه می گیرم که من همه را بدو عطا کردم.
۸- درمان بیماری ها
آقا رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) می فرماید: بر شما باد به اقامه نماز شب، زیرا نماز شب سنتی است از پیامبرتان رسول خدا . نماز شب عادت و رسم صالحان و پاکان است که قبل از شما بودند و نماز شب موجب دفع بلا و بیماریها و دردها از بدن می شود.
قال الصادق (عليه السلام): صلاةُ اللَّيلِ تُبَيِّضُ الوَجهَ، و صلاةُ اللَّيلِ تُطَيِّبُ الرِّيحَ، و صلاةُ اللَّيلِ تَجلِبُ الرِّزقَ.
نماز شب، چهره را سفيد و نورانى مى كند، و نماز شب، انسان را خوشبو مى كند، و نماز شب، روزى مى آورد.
علل الشرایع، ج ۱، ص ۳۶۳.
قَالَ اَلنَّبِيُّ (صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فِي وَصِيَّتِهِ لِعَلِيٍّ (عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ): يَا عَلِيُّ عَلَيْكَ بِصَلاَةِ اَللَّيْلِ وَ عَلَيْكَ بِصَلاَةِ اَللَّيْلِ وَ عَلَيْكَ بِصَلاَةِ اَللَّيْلِ.
یاعلی بر تو باد به نماز شب، بر تو باد به نماز شب، بر تو باد به نماز شب.
من لا يحضره الفقيه، ج۱، ص۴۸۴.
وصایای رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به امیر مؤمنان علیه السلام
عن معاوية بن عمّار، قال سمعت أبا عبد اللّه، عليه السّلام، يقول كان في وصيّة النّبيّ، صلّى اللّه عليه و آله و سلّم، لعلىّ، عليه السّلام، أن قال: يا علىّ، أوصيك في نفسك بخصال، فاحفظها عنّي. ثمّ قال: اللّهمّ أعنه.
أمّا الأولى فالصّدق. و لا يخرجنّ من فيك كذبة أبدا.
و الثّانية، الورع. و لا تجترى على خيانة أبدا.
و الثّالثة، الخوف من اللّه عزّ ذكره كأنّك تراه.
و الرّابعة، كثرة البكاء من خشية اللّه تعالى. يبنى لك بكلّ دمعة ألف بيت في الجنّة.
و الخامسة، بذلك مالك و دمك دون دينك.
و السّادسة، الأخذ بسنّتي في صلاتي و صومي و صدقتي:
أمّا الصّلاة فالخمسون ركعة،
و أمّا الصّيام فثلاثة أيّام في الشّهر: الخميس في أوّله و الأربعاء فى وسطه و الخميس في آخره،
و أمّا الصّدقة فجهدك حتّى تقول قد أسرفت و لم تسرف.
و عليك بصلاة اللّيل. و عليك بصلاة اللّيل، و عليك بصلاة اللّيل،
و عليك بصلاة الزّوال، و عليك بصلاة الزّوال، و عليك بصلاة الزّوال،
و عليك بتلاوة القرآن على كلّ حال،
و عليك برفع يديك في صلاتك و تقليبهما
 و عليك بالسّواك عند كلّ وضوء،
و عليك بمحاسن الأخلاق فارتكبها،
و مساوى الأخلاق فاجتنبها.
فإن لم تفعل، فلا تلومنّ إلاّ نفسك.
ابن عمّار گويد شنيدم از حضرت صادق، (عليه السلام) كه مى‌فرمود در وصيت پيغمبر، (صلّى اللّه عليه و آله)، به على، (عليه السلام)، اين بود كه فرمود:
اى على، سفارش مى‌كنم تو را در جان خودت به خويهايى، نگاهدار آنها را از من. پس از آن گفت: «خداوندا، اعانت فرما او را.
اما اوّلى، راست گفتارى است. خارج نشود از دهان تو دروغى هيچگاه.
و دومى پرهيزگارى است. و جرئت مكن بر خيانت هرگز.
و سوم، ترسناكى از خداوند است چنانچه گويى او را مى‌بينى.
و چهارم گريۀ بسيار از ترس خداوند است. بر پا مى‌شود براى توبه هر قطرۀ اشكى هزار خانه در بهشت.
و پنجم، بخشيدن تو است مال و خونت را در راه دينت.
و ششم، گرفتن طريقۀ من است در نماز و روزه و صدقه‌ام:
اما نماز پنجاه ركعت،
اما روزه پس سه روز در ماه: پنجشنبه در اول، و چهارشنبه در وسط، و پنجشنبه در آخر آن،
و اما صدقه به قدر طاقت خود تا آنكه گويى اسراف كردم و حال آنكه اسراف نكردى.
و ملازم باش با نماز شب، و ملازم [باش]با نماز شب، و ملازم باش با نماز شب.
و بر تو [باد] به نماز ظهر، و بر تو باد به نماز ظهر، و بر تو باد به نماز ظهر.
و بر تو باد به خواندن قرآن در هر حال.
و بر تو باد به بلند نمودن دستهاى خود را در نماز و برگرداندن آنها را.
و بر تو باد به مسواك نمودن در نزد هر وضويى.
و بر تو باد نيكوييهاى اخلاق، پس آن را ارتكاب كن، و بديهاى اخلاق، پس از آنها دورى كن.
پس اگر نكردى، ملامت مكن مگر خود را.
روضۀ كافى، ص ٧٩، حديث ٣٣.

  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات

 




پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -