طلاق بدون حضور طرفین
سؤال: سر دفترى طلاقهاى متعددى را جمع کرده تا پیش شاهد عادل بخواند. مستدعى است در موارد ذیل حکم را بفرمایید:
الف) وکیل حین خواندن طلاق نمىداند شرط طلاق در مطلقه موجود است یا نه چون حضور ندارد و چندین روز گذشته ولو قبلاً از زن سؤال شده.
ب) طلاق در جمع علما خوانده مىشود. بر فرض شهادت آیا مىتوانند آقایان شهادت دهند با اینکه طرفین را ندیده و نمىشناسند و به علاوه تعداد طلاق زیاد است؟
پاسخ: آن چه که شرط صحّت طلاق مىباشد، اجراى آن در حضور دو شاهد عادل است ولى لزومى ندارد که شاهدها دو طرف (زوجین) را بشناسند، بله مجرى صیغه طلاق باید در فرض غیبت زوجه، نام او را نزد شهود و در مجلس هنگام خواندن صیغه طلاق ببرد. و زیاد یا کم بودن تعداد طلاق تغییرى در حکم مذکور ایجاد نمىکند.
اجراى صیغه طلاق بدون رضایت قلبى طرفین
سؤال:آیا طلاق بدون رضایت قلبى طرفین و تنها با احراز رضایت زبانى، علىرغم وجود شواهد کافى بر عدم رضایت صحیح است یا خیر؟
پاسخ: طلاق اکراهى صحیح نیست ولى اگر بدون اکراه و اجبار با اراده و با اختیار و مراعات شرایط انجام بگیرد، صحیح است.اجراى طلاق در طهر مواقعه
سؤال:یکى از نزدیکان اینجانب اخیراً طلاق خلع گرفته و وقوع طلاق در زمان پاکى زن بوده است اما روز قبل از وقوع طلاق و جارى شدن صیغه، این زن و شوهر نزدیکى داشتهاند. امروز مطلع شدم که طلاق باطل است و بعد از پاکى، نباید نزدیکى صورت گیرد. لطفاً وضعیت این زن و مرد و تکلیف آنها را بیان بفرمایید.
پاسخ: در فرض مذکور طلاق باطل است و زوجیّت تا طلاق با شرایط آن صورت نگرفته، باقى است.
اجراى صیغهى طلاق از طرف حاکم شرع
سؤال:در بعضى از کشورهاى خارجى طلاق محلى بانوان مسلمان انجام گرفته ولى به علت مفقودالاثر بودن شوهر امکان ثبت شرعى و قانونى آن نیست و زن در بلاتکلیفى بسر مىبرد که بر اثر این بلاتکلیفى زوجه در عسر و حرج قرار گرفته و فرزندان حاصل از این ازدواج نیز به دلیل عدم حضور پدر از داشتن هرگونه مدرک هویتى کشورشان محروم گردیدهاند. آیا حاکم شرع مىتواند صیغه طلاق را در چنین شرایطى با مراجعه زوجه و تظلم او جارى نماید؟
پاسخ: وکیل حاکم شرع مىتواند در اینگونه موارد، صیغه طلاق را اجرا کند.
طلاق زن حامله
سؤال:آیا مىتوان زن حامله را طلاق داد؟ اگر شرایط خاصى موجود است بفرمایید.
پاسخ: طلاق زن حامله صحیح است.