در اين روز 10 سال پس از بعثت، حضرت خديجه كبري سلام الله عليها از دنيا رحلت فرمودند. اين قول بنابر نقل ، 45 روز بعد از رحلت جناب ابوطالب عليه السلام بود...
10 رمضان: سالروز وفات حضرت خديجه سلام الله عليها
در اين روز 10 سال پس از بعثت، حضرت خديجه كبري سلام الله عليها از دنيا رحلت فرمودند. اين قول بنابر نقل ، 45 روز بعد از رحلت جناب ابوطالب عليه السلام بود. اقوال ديگر در رحلت آن حضرت چنين است: 23 رجب؛ 27 رجب؛ 29 رجب؛ 1 رمضان؛ 12 رمضان.
آن حضرت بعد از حضرت ابوطالب عليه السلام به سه روز فاصله و به قولي 7 روز و به قولي 35 روز و به قولي 45 روز و به قول ديگر 50 روز وفات كرده است.
آن حضرت نخستين همسر پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم بود و تا خديجه عليها السلام زنده بود نبي گرامي اسلام همسري اختيار نفرمود. سبقت به اسلام و خدمات او به پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم زياده از آن است كه ذكر شود.
در فضيلت آن حضرت همين بس كه والده مكرمه حضرت صديقه طاهره سلام الله عليها است و همه ذراري پيامبر عليهم السلام به ايشان منتهي مي شوند.
آن حضرت هنگام رحلت چند وصيت به پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم نمودند و با آن همه فداكاري و انفاق اموال، به پيامبر عرض كردند: «يا رسولل الله مرا ببخشيد كه در حق شما كوتاهي كردم»
فرمودند: «حاشا و كلا! من از شما جز خوبي نديدم؛ بلكه منتهاي سعي و كوشش خود را در حق من نمودي. شما در خانه من زحمات زيادي را متحمل شدي. اموالت را در راه خدا بذل و بخشش نمودي.»
آنگاه خديجه سلام الله عليها عرض كرد: «يا رسول الله شما را وصيت مي كنم به اين دختر- و به حضرت فاطمه سلام الله عليها اشاره فرمودند- اين دختر بعد از من يتيم و غريب است كسي از زن هاي قريش او را اذيت نكند. كسي به صورت او لطمه اي نزند به روي او داد نزند و مكروهي نبيند.» (شجره طوبي، ج2، ص 234)
حضرت خديجه سلام الله عليها اولين زني است كه پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم را تصديق نمود، و اول زني است كه در مكه با رسول خدا نماز جماعت خواند و اول زني است كه ايمان خود را در مكه در ميان مشركين اظهار نمود، و اول زني است كه در مقابل دشمن از رسول خدا صلي الله عليه و آله دفاع نمود و تمام اموال خود را به پيامبر صلي الله عليه وآله وسلم بخشيد. و اول زني است كه با قبول ولايت اميرالمومني عليه السلام به درجه كمال رسيد.
رسول خدا صلي الله عليه و آله وسلم فرمود: «دين من بر پا و مقاوم نشد مگر به دو چيز: اموال خديجه و شمشير علي بن ابي طالب.»
هم چنين فرمودند: «هيچ مالي به اندازه اموال خديجه عليها السلام به من منفعت نرسانده است.»
روزي پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم خديجه سلام الله عليها را خواست و در كنار خود نشانيد و فرمود: اين جبرييل است و مي گيد: براي اسلام شروطي است كه عبارتند از: اقرار به يگانگي خداوند متعال، اقرار به رسالت رسولان، اقرار به معاد و اصول اين شريعت و احكام آن، اطاعت از اولي الامر و ائمه طاهرين از فرزندان او يكي بعد از ديگري با برائت از دشمنان ايشان.
خديجه سلام الله عليها به همه آنها اقرار نمود و ائمه طاهرين به خصوص اميرالمومنين عليه السلام را تصديق كرد. پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم فرمود: «هو مولاك و مولي المومنين و امامهم بعدي» يعني: «علي عليه السلام مولاي تو و مولاي مومنان بعد از من و امام ايشان است.»
آنگاه از خديجه عليها السلام درقبول ولايت اميرالمومنين عليه السلام عهد موكد گرفت . سپس رسول خدا صلي الله عليه و آله وسلم يك يك از اصول دين و فروع دين حتي آداب وضو و نماز ، روزه ، جهاد، صله رحم، واجبات و محرمات را بيان فرمود.
سپس پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم دست خود را بالاي دست اميرالمومنين عليه السلام نهاد و خديجه دست خود را بالاي دست رسول خدا صلي الله عليه و آله وسلم نهاد و به اين ترتيب با اميرالمومنين بيعت نمود.(بحارالانوار، ج18، ص233).
منبع: تقويم شيعه، عبدالحسين نيشابوري،ص 271
تاریخ تهیه مطلب: 1389/5/30