1- تکبير گفتن: یعنی بعد از نماز صبح و نماز عيد اين تكبيرات خوانده شود: اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ* وَ اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ وَ لِلَّهُ الْحَمْدُ الْحَمْدُ لِلَّهِ* عَلَى مَا هَدَانَا وَ لَهُ الشُّكْرُ عَلَى مَا أَوْلَانَا.
2- دعا کردن: بعد از نماز صبح اين دعا خوانده شود: اللَّهُمَّ إِنِّي تَوَجَّهْتُ إِلَيْكَ بِمُحَمَّدٍ إِمَامِي ... .
3- دادن زکات فطره : زكات فطره را بدهد یا از مال خود کنار بگذارد و روز عید فطر به تفصیلی که در کُتُب فقهی آمده است بدهد.
الف: به ازاي هر نفر، يک صاع ( حدود سه کيلو و نيم )، پيش از نماز عيد به تفصيلى كه در كتب فقهيُه است.
ب: زكات فطره، واجب مؤكّد است و شرط قبولى روزه ي ماه رمضان و سبب حفظ تا سال ديگر است.
جــ: حقّ تعالى آن را مقدّم بر نماز ذكر فرموده در اين آيه شريفه : قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى وَ ذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّى.
4- غسل و دعاي آن: بهتر آن است كه اگر ممكن شود از نهر غسل كند و وقت آن بعد از طلوع فجر است تا زمان به جا آوردن نماز عيد. و در جزء روايتى آمده است كه غسل را در زير سقفى بكند و چون خواستى غسل كنى بگو: اللَّهُمَّ إِيمَاناً بِكَ وَ تَصْدِيقاً بِكِتَابِكَ وَ اتِّبَاعَ سُنَّةِ نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ پس بسم الله بگو و غسل كن و چون از غسل فارغ شدى بگو : اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ كَفَّارَةً لِذُنُوبِي وَ طَهِّرْ دِينِي اللَّهُمَّ أَذْهِبْ عَنِّي الدَّنَسَ.
5- پوشیدن لباس نيکو و استعمال بوي خوش: پوشيدن جامه نيكو و به كار بردن بوى خوش و رفتن به صحرا درغير مكّه براى نماز خواندن در زيرآسمان.
6- افطار کردن: پيش از نماز عيد در اوّل روز افطار كند و بهتر آن است كه به خرما يا به شيرينى باشد و شيخ مفيد رحمه الله فرموده: مستحب است تناول كردن مقدار كمى از تربت سيّد الشّهداء عليه السّلام كه شفا است از براى هر دردى.
7- مهيا شدن براي نماز عيد: چون براى رفتن به نماز عيد مهيّا شدى بيرون نروى مگر بعد از طلوع آفتاب و آن كه بخوانى دعايى را كه سيّد در اقبال از ابو حمزه ثمالى روايت كرده از حضرت امام محمّد باقر عليه السّلام كه فرمود: در عيد فطر و قربان و جمعه وقتى كه مهيّا شدى به جهت بيرون رفتن براي نماز، اين دعا را بخوان: اللَّهُمَّ مَنْ تَهَيَّأَ فِي هَذَا الْيَوْمِ أَوْ تَعَبَّأَ ... .
8- خواندن نماز عيد فطر: و نماز عید فطر دو ركعت است در ركعت اوّل حمد، سوره اعلى را بخواند و بعد از قرائت پنج تكبير بگويد و بعد از هر تكبير اين قنوت را بخواند : اللَّهُمَّ [أَنْتَ أَهْلُ] أَهْلَ الْكِبْرِيَاءِ وَ الْعَظَمَةِ وَ أَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ أَهْلَ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ أَهْلَ التَّقْوَى وَ الْمَغْفِرَةِ أَسْأَلُكَ بِحَقِّ هَذَا الْيَوْمِ الَّذِي جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمِينَ عِيداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهِ عَلَيْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ مَزِيداً أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تُدْخِلَنِي فِي كُلِّ خَيْرٍ أَدْخَلْتَ فِيهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تُخْرِجَنِي مِنْ كُلِّ سُوءٍ أَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ أَجْمَعِينَ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَيْرَ مَا سَأَلَكَ مِنْهُ عِبَادُكَ الصَّالِحُونَ وَ أَعُوذُ بِكَ فِيهِ مِمَّا اسْتَعَاذَ مِنْهُ عِبَادُكَ الصَّالِحُونَ {الْمُخْلِصُونَ} پس تكبير ششم بگويد و به ركوع رود و بعد از ركوع و سجود برخيزد به ركعت دوم و بعد از حمد، سوره والشّمس را بخواند پس چهار تكبير بگويد و بعد از هر تكبيرى آن قنوت را بخواند و چون فارغ شد تكبير پنجم گويد و به ركوع رود پس نماز را تمام كند و بعد از سلام تسبيح حضرت زهرا عليها السّلام را بفرستد.
مستحب است كه نماز عيد در زير آسمان و بر روى زمين بدون فرش و بوريا واقع شود و آنكه برگردد از مصلّى از غير آن راهى كه رفته بود و از براى برادران دينى خود به قبولى اعمال دعا كند.
9- خواندن دعاي صحيفه سجّاديه : شايد بهترين دعاهاي وارده، دعاى چهل و ششم صحيفه كامله سجّاديه باشد.
10- خواندن زيارت امام حسین علیه السلام: زیارت آقا امام حسين عليه السّلام برای این روز را در مفاتیح مشاهده بفرمائید.
11- خواندن دعاي ندبه: سزاوار است اين دعا در روزهاي عيد فطر و عيد قربان و عيد غدير و عيد (روز) جمعه خوانده شود. بعد از اتمام دعا به سجده رود و ....
منبع: مفاتیح الجنان، فصل چهارم، اعمال ماه شوّال.