سؤال: اگر شخصى غسل جنابت بر او واجب شده باشد و غسل را انجام داده باشد و بعد از اتمام يافتن غسل متوجه شود كه مانعى بر روى بدن او وجود داشته باشد (تكهاى از منى) كه آب به آنجا نرسد بايد چه كارى انجام دهد.
جواب: غسل او در فرض مرقوم ناقص است و بايد مانع را از بدن برطرف کرده و محل را تطهير نمايد و سپس به نيّت تکميل غسل، آن محل را آب بريزد و اگر در سمت راست بوده، مجدداً تمام سمت چپ را بنابر احتياط واجب به نيّت غسل بشويد.
سؤال: لطفاً بفرماييد کسانى که بمناسبت شغل و کار روزانه با انواع رنگها و روغنهايى که به دستانشان مىچسبد و معمولاً شستشوى آنها به سختى ممکن است و چه بسا شستن آنها با نفت و بنزين ميسّر است و نتيجه اين امر ضرر به دست است تکليف اين افراد براى وضو و غسل چيست؟
جواب: در فرض مذکور بايد به وظيفه جبيره عمل نمايند.
سؤال: آيا در غسل چركهايى كه زير ناخن پا است مانع آب است؟ (حتى مقدار كمى از آن)
جواب: اگر ناخن از حدّ معمول بلندتر باشد و زير آن مقدارى که از حدّ معمول بلندتر است چرکى باشد که مانع رسيدن آب به ناخن است، بايد برطرف کند و اگر ناخن بلند نباشد، چرک زير آن مانعى ندارد.
سؤال: غسل در زير باران صحيح است؟
جواب: غسل ترتيبى اشکال ندارد و آب باران را هم جزو آب غسل حساب کنيد.
سؤال: آيا حدث اصغر در اثناى غسل باعث باطل شدن غسل مىگردد؟
جواب: حدث اصغر در اثناى غسل به صحّت غسل ضرر نمىرساند و لازم نيست که غسل از ابتدا شروع شود، ولى در غسل جنابت چنين غسلى کفايت از وضو براى نماز و ساير اعمالِ مشروط به طهارت از حدث اصغر نمىنمايد.
س. با توجه به مطالبی كه در رساله جنابعالی در رابطه با برطرف كردن موانع رسيدن آب به اعضای وضو مطرح شده در مورد كسانی كه مثلاً شغل آنها نقاشی است و خيلی از اوقات بعد از صرف وقت زيادى برای از بين بردن اين موانع، پس از نماز متوجه میشوند كه هنوز موانعِ كمی وجود دارد تكليف چيست؟
جواب: بايد موانع را برطرف کنند و وضو بگيرند و اگر عسر و حرج باشد، مثل وضوی جبيره عمل کنند.
سؤال: سربازى هستم كه در يكى از پادگانها خدمت مىكنم، با توجه به اينكه براى ما استحمام محدوديت دارد حدود شش روز با عذر شرعى و تيمم نماز را به جا آوردم. آيا نماز من صحيح است يا نه؟
جواب: با توجه به اينكه براى غسل حتماً لازم نيست كه از حمام استفاده شود بلكه مىتوان با يك پارچ آب سر و گردن، بعد طرف راست و بعد طرف چپ بدن را غسل داد اگر واقعاً آبى براى غسل نبوده يا وقت براى غسل كافى نبوده، تيمم صحيح و نماز با آن هم بىاشكال است و الا كافى نيست.
سؤال: خانمى صورتش آرايش دارد، بعد از انجام غسل متوجه مىشود كه هنوز موارد آرايشى پاك نشده است. البته هنگام غسل كردن اصلاً يادش نبوده كه صورتش آرايش دارد و بعداً متوجه مىشود، آيا غسل او درست است يا خير؟
جواب: در صورتى كه مواد آرايشى مانع از رسيدن آب به بدن باشد، بايد دوباره غسل كند.
سؤال: براى كسى كه در غسل طول مى دهد اما مىگويد من وسواس نشدهام بلكه براى اطمينان از رسيدن آب به همه جاى بدنم غسلم طول مىكشد چه نظرى داريد؟
جواب: اگر از متعارف خارج باشد نبايد اعتنا کند.