سؤال 733 : آيا مسئول توليت مسجد و با ناظر آن از در آمد و مخارج بنايي كه در آن مسجد است مي توانند حق توليت و نظارت ماهانه دريافت نمايند ؟ اگر جواب مثبت است ، تا چه حدودي مي توانند از اين اموال برداشت نمايند با توجه به اينكه از طرف واقف در اين باره چيزي ذكر نشده است .
جواب: در صورتي كه از طرف واقف مقدار معيني ذكر نشده است و كار شخص مورد احتياج باشد و به قصد تبرع كار نكرده باشد مي تواند به اندازه اجرت المثل دريافت كند .
جواب: 2- در فرض مذكور لازم است در حدود به مقدار متيقن اكتفا شود و بر مورد مشكوك حكم وقف مترتب نيست.
سؤال734: احتراماً به استحضار مىرساند مسجدى واقع در تهران از حدود چهل سال قبل با نقشهاى بنا گرديده است و در انتهاى مسجد محلى براى آبدارخانه در نظر گرفته شده، و سالهاى سال از آن بهره بردارير مىشده است لكن اخيراً با توجه به انتقال محل آبدارخانه به محل ديگر، همچنين بنابر ضرورت موجود تصميمگيرى شد كه محل آبدارخانه قديم كه دربى به شبستان مسجد دارد، به سرويس بهداشتى (توالت و دستشويى) تبديل گردد و درب داخلى مسجد مسدود و دربى به كوچه 8 مترى براى استفاده خواهران باز شود لذا بمنظور رفع هر گونه شائبهاى از آن مرجع بزرگوار و عاليقدر استدعى دارد ارائه رهنمود فرمايند:
جواب: ظاهر امر اين است كه آبدارخانه مذكور جزء مسجد نبوده است و فعلاً بر اساس اقتضاى ضرورت تغيير مذكور را مىتوانيد بوجود بياوريد.
سؤال735: بدينوسيله به اطلاع مىرساند كه عدّهاى از اهالى روستايى از تواب كبودر آهنگ مقدارى پول و حواله آهن آلات و... تهيه كرده تا مسجد جامع كلنگى روستا را ساخته و آباد نمايند. اما به ارشاد روحانى محل اين امكانات به محل جديدى انتقال يافته و مسجد جديدى بنيان گذاشته شد و در ضمن تعدادى از اهالى نيز پولهاى خود را پس گرفتند. ولى همين اهالى كه در ساختن مسجد جديد دست داشتند در همين مسجد نوبنياد نيز حضور مىيابند و مجالس گوناگون را برپا مىكنند؛ لطفاً نظر شريف حضرتعالى را در اين مورد مرقوم فرماييد:
1- حضور ايشان در مسجد جديد درست است يا خير؟
2- ساختن مسجد جديد توسط پولهايى كه براى مسجد قديم جمع شده بود صحيح است يا خير؟
جواب: 1- حضور آنها در مسجد جديد اشكالى ندارد. 2- با رضايت صاحبان پول صحيح است.
سؤال736: مسجدى قديمى بوده كه در حال حاضر تجديد بنا شده است، مقدارى از زمين مسجد قديمى را از روى ندانستن مسئله قهوه خانه و آبدارخانه كردهايم: آيا لازم است كه خراب كنيم و جزو مسجد باشد يا خير؟
جواب: اگر جزء مسجد بوده است آبدارخانه و قهوه خانه كردن آن جائز نيست.
جواب: اگر براى نماز در خصوص مسجد وقف نشده است جائز است.
سؤال738: آيا جايز است كه بلندگوى مسجد و ظروف تهيه شده براى غذا دادن به عزاداران در ايام عزادارى امام حسينعليهالسلام و... را براى عزادارى امام حسين عليهالسلام و جشنها و جلسات روضه خوانى و حج ببرند يا خير؟
جواب: اگر براى مسجد وقف شده است جائز نيست.
سؤال739: آيا كفشدارى مسجد كه به مسجد چسبيده است حكم مسجد را دارد يا خير؟
جواب: تا معلوم نباشد و قرينهاى بر مسجد بودن در بين نباشد حكم مسجد را ندارد.
سؤال740: پولى كه به عنوان مخارج مسجد و نذرى براى امام جماعت مسجد و يا از درآمد مغزههاى مسجد از مردم جمع آورى مىشود، آيإ؛ًٍّظظ مىتوان از اين درآمدها در روز عاشورا براى عزاداران سيد سالار شهيدان حسين بن علىعليهالسلام غذا داد يا خير؟
جواب: اين موضوع تابع قصد دهندگان پول است، اگر براى امام جماعت دادهاند فقط بايد به ايشان داده شود و بايد ملاحظه شود كه مغازههاى مسجد به چه عنوان وقف شده است و اگر براى خرج كردن در مسجد باشد مىتوان در مسجد با آن وجه در عزادارى غذا داد.
س741: متولى مسجد كه فوت كرده آيا اولاد او از توليت مسجد ارث مىبرند؟
جواب: اگر واقف مسجد تصريح نكرده باشد حقى ندارند.
سؤال742: در صورتى كه از اول طبقه فوقانى مسجدى را به نام مهديه نام گذاشته كه درست بر روى سالن شبستان مسجد قرار دارد آيا مىتواند اين طبقه فوقانى را از مسجد خارج كرد و جزء مسجد ندانست؟
جواب: در صورتى كه از اول جزء مسجد نبوده است اشكال ندارد.
سؤال743: در يك دهستانى كه قريب 100 خانواده جمعيت دارد مسجدى غير از مسجد قديمى بنا شده به اين منظور كه جوابگوى برنامههاى جديد باشد و لذا عدهاى در اين بنا كمك و همكارى كردهاند و عدهاى همكارى نكردهاند، آيا آن تعداد كه همكارى نكردهاند مىتوانند در اين مسجد جديد اقامه نماز نمايند يا خير؟
جواب: بعد از اينكه براى نماز گزاران وقف شد، نمازگزاران يكسان مىباشند.
سؤال744: در بعضى از مساجد اجناس بدون مصرف مىماند از قبيل قند، چاى، كه از نذورات محسوب مىشود و بعضى ديگر از وسائل مسجد بوده از قبيل بخارى و وسايل چايى و قهوه خانه و آشپزخانه كه فعلاً از استفاده افتاده آيا اجازه مىفرمائيد امناء مسجد آنها را فروخته و در عوض وسائل مورد نياز خريدارى كنند؟
جواب: آنچه از وسايل مسجد مورد استفاده نيست مىتوانيد آن را بفروشيد و از قيمت آن وسائل مورد نياز كه مشابه به وسايل قبل باشد تهيه نمائيد ولى قند و چاى در همان راهى كه داده شده و يا نذر شده مصرف شود.
سؤال745: مسجدى هست كه حدود بيست سال قبل ساخته شده و براى استفاده جمعيت در حدود صد خانوار بوده كه هم اكنون جمعيت به پنجهزار نفر رسيده با نظر مهندسين مسجدى بزرگ در كنار اين مسجد ساخته مىشود و حياطى بزرگ هم لازم است با نظر مهندسين ايجاد گردد آيا جايز است مسجد قبلى كرسى چينى گرد و نرده كشى شود و به حالت مسجدى باقى بماند فقط از هواى باز آن جهت حياط مسجد جديد استفاده شود.
جواب: چون توسعه مسجد مورد لزوم است اگر مسجد قبلى نرده كشى شده به حالت مسجد بماند و از فضاى آن جهت حياط استفاده شود چنانكه مرقوم شده جائز است و احكام مسجد بر آن مترتب است.
سؤال746: آيا استفاده از اشياء و لوازم وقف مسجد از قبيل برق، آب، فرش، و استكان، ليوان و... براى مراسم خارج از مسجد مثلاً افتتاحيه زمين مدرسه و غيره چگونه است؟ با توجه به اينكه تهيه وسائل فوق الذكر از جاهاى ديگر امكانپذير نيست.
جواب: استفاده از اشياء و اثاثى كه از لحاظ وقف اختصاص به مسجد دارد در غير مسجد جائز نيست.
سؤال747: در زمان مالكين قبل از تقسيم اراضى مقدارى زمين به مساحت 50 متر عرض و در حدود 3 كيلومتر طول جهت (معبر حيوانات به چراگاه) منظور شده بود، تدريجاً يك نفر از كشاورزان آن زمين را كم كم ضميمه زمين خود كرده است، الحال عدهاى از اهالى روستا اعتراض كردهاند، حالا شخص غاصب حاضر شده قيمت زمين غصب كرده را به قيمت نرخ روز پرداخت نمايد تا امناى مسجد به مصرف مسجد برسانند، مستدعيست در اين باره بفرماييد از نظر شرع غصب اين زمين و مصرف قيمت آن به مسجد چه صورت شرعى دارد؟
جواب: بايد رضايت كسانى كه مالك آن زمين كه غصب شده است بودند جلب شود، با رضايت آنها اشكال ندارد.
سؤال748: حسينيهاى است كه تقريباً خراب شده و مكانش هم جاى خوبى نيست آيا مىشود آن را فروخته و در زمينى كه در كنار مسجد است حسينيهاى از نو ساخت؟ اگر مىشود، چون زمين كنار مسجد است يك متر هم از حياط مسجد داخل حسينيه قرار گيرد تا بشود برى عزادارى امام حسينعليهالسلام حسينيه خوبى داشت؟
جواب: فروش حسينيه جايز نيست و همچنين است جزء حسينيه قراردادن مسجد.