عدم لزوم تولیت وقف توسط خود واقف
سؤال: آیا واقف همان متولی می باشد واگر واقف متولی برای موقوفه مشخص نکند بعد از وقف می تواند متولی برای آن مشخص کند؟
جواب: باید توجه داشت که لزومى ندارد واقف خودش متولّى باشد مگر اینکه در ضمن وقف شرط کند والاّ واقف بعد از وقف دیگر تسلّطى بر موقوفه ندارد و اگر خود او متولّى باشد نمىتواند متولّى بعد از خود را تعیین کند مگر اینکه باز هم در ضمن وقف شرط کرده باشد. واگر متولّى در ضمن وقف تعیین نشده باشد این وظیفه حاکم شرع است که شخصى را براى تولّى امور وقف تعیین کند و دیگران تسلّطى براى معیّن کردن این شخصى ندارند.
وقف توسط شخص حقوقی
سؤال: شخص حقوقی می تواند واقف باشد؟
جواب: در صورتی که شرایط لازمه حاصل شود مانعی ندارد.
نظر واقف نسبت به تعیین امام جماعت
سؤال: واقف خواهان اعلمیّت و اهل محل بودن پیش نماز مى باشد، ولى هم اکنون پیش نماز امام جمعه محترم شهر است، که اهل این شهر نمى باشد. اقامه نماز به امامت فرد مذکور چه حکمى دارد؟
جواب: نظر واقف نسبت به تعیین امام جماعتشرط نیست.
وصیت به پرداخت خمس از درآمد موقوفه
سؤال: شخصی منزلی را برای کار خاصی وقف کرده است که از اجاره آن در موارد منظور واقف استفاده شود و وصیت کرده که یک پنجم در آمد این موقوفه به عنوان خمس پرداخت شود آیا صحیح است؟
جواب: اشکال ندارد.
تعارض نظر واقف با قوانین میراث فرهنگی
سؤال: محلّى، طبق اسناد معتبر و مسلّم، وقف مسجدى شده است. از طرفى قسمت اعظم آثار مسجد در اثر مرور زمان از بين رفته ولى قسمتى از آثار از جمله محراب آن هنوز باقى است. با توجّه به وقف بودن محلّ براى مسجد، متولّى موقوفه قصد احداث مسجد در محلّ مسجد مخروبه سابق را دارد؛ ولى احداث مسجد و عمل به نيّت واقف با بعضى از مقرّرات ميراث فرهنگى تعارض دارد؛ در صورتِ تعارضِ نيّتِ واقف با مقرّرات ميراث فرهنگى، عمل به كدام يك مقدّم است؟ تكليف شرعى متولّى موقوفه چيست؟
جواب: تا ممکن است باید با کمک گرفتن از اهل خبره و اطّلاع، جمع میان بناى مسجد و حفظ آثار فرهنگى شود. و اگر ممکن نشد، اولویّت با مسجد است.
شک در حقّ وقف داشتن واقف بعد از عمل به وقف
سؤال: اگر کسى در مورد وقفى که حدود پانصد سال پیش وقف شده و عمل شده، اکنون شک نماید که آیا واقف حقّ وقف کردن را داشته یا نه، آیا این گونه شک را محکوم به فساد مى دانید یا صحّت؟
جواب: این شک اعتبارى ندارد.
ادّعاى اختلال فکرى واقف
سؤال: اگر واقف بعد از وقف کردن، ادعا کند که هنگام وقف اختلال فکری داشته آیا چنین ادعایی پذیرفته می شود؟
جواب: ادّعاى اختلال فکرى بدون دلیل و شاهد پذیرفته نیست.
شرایط وقف کننده
سؤال: واقف باید دارای چه شرائطی باشد تا وقف از ناحیه او صحیح باشد؟
جواب: وقف کننده باید بالغو عاقل و داراى قصد و اختیار باشد و شرعاً حق تصرّف در اموال خود را داشته باشد، بنابراین انسان سفیه یا بدهکارى که حاکم شرع او را از تصرّف در اموالش منع کرده اگر چیزى از اموال خود را وقف کند صحیح نیست.