سؤال 141 - مِلاك اخفات در حمد و سوره و نيز ملاك جَهْر را بيان فرمائيد.
جواب: جهر و اخفات عبارت است از آن صداى معمولى كه نه آن قدر بلند باشد كه عرفاً بگويند فرياد كشيد و نه آن قدر آهسته باشد كه گفته شود جوهر ندارد.
سؤال -142 بعضى افراد در نماز فرادا و همچنين بعضى از ائمّه جماعت در مدارس، بعضى از كلمات حمد و سوره را آهسته و بعضى كلمات حمد و سوره را بلند مىخوانند آيا چنين عملى اشكال دارد؟
جواب: در نمازهاى ظهر و عصر بايد حمد و سوره را آهسته بخوانند و در نمازهاى مغرب و عشاء و صبح واجب است كه حمد و سوره را بلند بخوانند.
سؤال 143 - كلِّ موارد نماز اعمِّ از واجب ركنى و مستحب را عمداً آهسته و يا با صداى بلند و يا خواندن يك كلمه آرام و كلمه ديگر را بلند خواندن اشكالى دارد؟
جواب: در نماز مستحبى مانعى ندارد و در نمازهاى يوميه از سؤال قبل روشن شد.
سؤال 144 - در جاهايى كه نماز را واجب است آقايان با صداى بلند بخوانند مثل نماز صبح و مغرب و عشاء آيا تمام نماز را شامل مىشود و يا فقط شامل واجب و واجب ركنى مىباشد؟
جواب: فقط شامل حمد و سوره مىشود.
سؤال 145 - نماز پنجگانه را كه خواندن آن با صداى آرام براى خواهران واجب مىباشد خواهرى براى تعليم فرزندانش با صداى بلند مىخواند آيا اين كار جايز است يا خير؟
جواب: اگر نامحرم نشنود مىتواند در نمازهاى صبح و مغرب و عشاء حمد و سوره را بلند بخواند.
سؤال 146 - اگر كسى در نماز جماعت مغرب در ركعت سوم غافل شده و بجاى تسبيحات اربعه حمد و سوره را جهراً بخواند در صورتى كه او خيال مىكرد كه جهر واجب است آيا نمازش باطل است؟
جواب: در فرض سؤال نماز صحيح است.