سؤال 1881- کوچه بنبستی هست که چندین خانوار در آن ساکن هستند و همه در آن کوچه به منزلشان در دارند و یک قسمت کوچه حریم بعضی از ساکنین کوچه هست که قبلًا در نداشته فعلًا یکی از ساکنین میخواهد از حریم خودش به کوچه در قرار بدهد و بعضی از همسایهها مانع میشوند آیا همسایه مجاور یا مقابل میتواند از حریم و دیوار خود این شخص مانع درب قرار دادن آن باشد یا خیر؟
جواب: در مورد سؤال مالک دیوار بدون اجازه کسانی که منزلشان به کوچه درب دارد حق تردد در کوچه مذکوره را ندارد و مجرد مالکیت دیوار مجوز تردد نیست.
سؤال 1882- جادهای است عمومی که میخواهند توسعه داده و آسفالت کنند اکثر مردم موافقت کردهاند و زمین خود را دادهاند شخصی زمین خود را به هیچ عنوان نمیدهد و لو به فروختن آیا جایز است جبراً و با تهدید زمین را از او گرفت یا خیر؟
جواب: اجبار او بر فروش، بدون ضرورتهای شرعپسند جایز نیست.
سؤال 1883- اگر شاخه درخت کسی در باغ همسایه برود آیا همسایه میتواند میوه این شاخه را تصرف کند؟
جواب: در فرض سؤال، جواز تصرف همسایه در میوه درخت یا شاخه او منوط به اجازه صاحب درخت است.
سؤال 1884- اگر شاخههای درخت زید عمرو را از استفاده نمودن از بام خودمانع شود آیا بر زید قطع شاخههای درخت خود لازم است یا نه و اگر لازم باشد و زید راضی به قطع نباشد قطع نمودن آن با رجوع به حاکم شرع و بدون رجوع به حاکم توسط عمرو چه صورت دارد؟
جواب: در فرض سؤال عمرو میتواند از زید که مالک درخت است بخواهد که شاخههای درخت خود را از فضای ملک عمرو خارج کند و یا قطع کند و اگر زید که صاحب درخت است امتناع کند خود عمرو میتواند اگر ممکن است بدون قطع کردن شاخه را برگرداند به ملک خود زید و اگر برگرداندن ممکن نیست میتواند آن را با اجازه حاکم قطع کند. و اللَّه العالم
سؤال 1885- در زمان کودکی مالی از راه غیر مشروع به زید رسیده و شاید از ماجرا بیخبر باشد آیا بر من واجب است که به او بگویم که این مال چگونه به دستش رسیده یا نه؟
جواب: گفتن او به عنوان ارشاد جاهل مانع ندارد. و اللَّه العالم
سؤال 1886- در حدود سی و هشت سال قبل در اثر جاری شدن سیل نهالی از زمین زید به زمین عمرو آمده و نهال مزبور الحال بزرگ شده و قیمت آن در حدود دوازده هزار تومان است صاحب نهال میگوید مال من است و صاحب زمین میگوید مال من است مستدعی است حکم شرعی آن را بیان فرمایید.
جواب: در مورد سؤال چنانچه صاحب نهال (زید) از آن نهال اعراض کرده بوده دیگر حقّی به آن ندارد و اگر اعراض نکرده درخت متعلق به او است. و اللَّه العالم
سؤال 1887- شخصی مقداری از طلای همسرش را فروخته و خرج نموده و حالا فوت کرده است آیا ولی میت عین طلاها را به زوجه متوفی بدهد یا قیمت آن را بپردازد؟
جواب: اگر طلا ملک زوجه بوده و به شوهر نبخشیده بوده باید از ترکه متوفی پرداخت شود پس اگر مانند سکه بوده و بدون اذن زوجه فروخته و یا زوجه آن را قرض داده بوده باید مثل آن را بدهند ولی اگر مانند گوشواره و گلوبند و انگشتر بوده در صورتی که با اذن زوجه فروخته همان قیمت فروخته شده را اگر زوجه به اونبخشیده بدهکار بزوجه است و اگر بدون اذن او بوده مسأله تفضیل دارد.