سؤال 59 - جوانى است مجرّد 18 الى 19 ساله كه دچار عارضهاى است به اين شكل: وقتى به توالت مىرود و بعد از ادرار و استبراء و بعد از بلند شدن پس از چند دقيقه مايعى از محلّ ادرار بيرون مىآيد و يقين پيدا مىكند ادرار است اما بعد از شستشو باز هم ادامه مىيابد، ناگفته نماند به دكتر رفته ولى خوب نشده و طبق آزمايش بدن سالم بوده است. و همچنين هر روز بدون اينكه كه به توالت رفته باشد مايعى بيرون مىآيد كه شك دارد كه آيا ادار است يا منى تا غسل انجام دهد. و الآن سه يا چهار ماه به اين درد مبتلا مىباشد و واقعاً براى او موجب حرج شده است، تكليفش در مورد نماز، روزه و غسل و يا غيره چيست؟
جواب: رطوبتى كه از وى خارج مىشود و نمىداند منى است يا چيز ديگر و نشانههائى كه در مسئله 347 توضيح المسائل ذكر شده را ندارد حكم منى ندارد و وضو را باطل نمىكند و موجب غسل هم نميشود ولى رطوبتى كه از وى خارج مىشود و يقين دارد كه ادرار است بدن و لباس را نجس كرده وضو را باطل مىكند.
سؤال 60 - احتراماً راجع به تقطير بول (كه يك نوع مرضى است) راجع به نماز و وضو وظيفه چيست؟ و ديگر اينكه همين وضعيت اگر براى سرباز در حال خدمت پيش بيايد كه برايش عسر و حرج زياد داشته باشد وظيفهاش چگونه مىباشد؟
جواب: در صورتى كه باندازه وضو و نماز نتواند خود را كنترل نمايد و در بين نماز هم بول خارج مىشود براى نماز وضو بگيرد و با كيسهاى كه در آن پنبه يا چيز ديگرى كه از رسيدن بول به جاهاى ديگر جلوگيرى مىكند خود را حفظ نمايد و احتياط واجب آن است كه پيش از هر نماز مخرج بول را كه نجس شده آب بكشد.
براى اطلاع بيشتر به توضيح المسائل مسأله 307 و 308 و 413 مراجعه فرمائيد.
سؤال 61 - كسى كه نمىتواند باد شكم را نگه دارد يا ادرارش را كنترل كند و كسى كه نمىتواند هر دو را كنترل كند چطور بايد وضو بگيرد؟ و چگونه نماز بخواند؟
جواب: در صورتى كه مىتواند وضو بگيرد و فوراً نماز را بدون مستحبّات آن بجاى آورد بايد چنين كند و اگر چنين چيزى هم مقدور نيست؛ در مورد خروج بول يك وضو بگيرد و نماز را بجاى آورد و اگر بعد از نماز بول خارج شد براى نماز بعد هم وضو بگيرد و نماز را بجاى آورد، و در مورد خروج باد معده در صورتى كه مشقّت نداشته باشد بعد از خروج در بين نماز وضو بگيرد و بقيّه نماز را انجام دهد و اگر مشقّت داشته باشد مانند كسى كه بول از او خارج مىشود عمل كند.