١ – روزه کسی که نمی داند باید غسل کند
سؤال:شخصی جنابت را می داند اما نمی داند که باید غسل کند. حکم روزه اش چگونه است؟
جواب:روزه اش باطل است و فقط قضا لازم دارد.
٢ – حکم مسافری که قبل از ظهر به وطن برسد
سؤال:اگر شخصی در ماه رمضان صبح به مسافرت رفته روزه اش را بخورد ولی قبل از ظهر به وطن باز گردد تکلیفش چیست؟
جواب:روزه آن روز قضا شده و پس از ماه مبارک قضایش را انجام می دهد.
٣ – نماز و روزه فردی که زودتر بالغ شده
سؤال:پسری میگه من قبل از 15 سال بالغ شده بودم و البته قبل از 15 سال هم روزه می گرفتم اما بر اثر اینکه قدرت بدنی نداشتم همه روز نمی گرفتم تا اینکه بعد از 15 سال فهمیدم که 2 سال قبلش من تکلیف شده بودم و آیا کفاره تاخیر هم گردنم هست؟ و حالا باید اون روزه ها را بگیرم ؟
جواب:درصورتی که توانایی در خودتان نمی دیدید یا یقین نداشتید که تکلیف شده اید فقط قضای گذشته بر شما لازم است و کفاره لازم نیست.
٤ – منع اطباء از روزه گرفتن کسی که سنگ کلیه دارد
سؤال:متأسّفانه کلیه ام سنگ ساز است. بدین جهت پزشک مرا از روزه منع کرده، و دستور داده که روزانه حداقل 10 لیوان آب بنوشم. آیا نظر ایشان، که فردى متدیّن مى باشد، لازم الاتبّاع است؟ اگر روزه بگیرم، و به علّت عدم شرب مایعات در روزه هاى ماه رمضان، کلیه ام طبق پیش بینى پزشک دچار مشکل شود، آیا مرتکب معصیت شده و روزه ام باطل است؟
جواب:هر گاه از گفته طبیب حاذق متعهّد خوف ضرر پیدا کنید که روزه برایتان ضرر دارد، روزه را افطار مى کنید. و چنانچه پس از ماه مبارک توانستید، قضاى آن را به جا آورید. و اگر بیمارى شما تا ماه رمضان سال بعد ادامه پیدا کرد، قضا بر شما واجب نیست; بلکه براى هر روز فقط یک مدّ طعام (هفتصد و پنجاه گرم، یا مانند آن) به فقیرى مى پردازید. و با توجّه به اینکه اشتیاق زیادى براى روزه گرفتن دارید، خداوند ان شاء الله به شما اجر روزه داران را عنایت خواهد کرد.
٥ – افطار کفاره روزه در بعد از ظهر
سؤال:بنده در حالی که کفاره یکی از روزه هایم را داشتم انجام می دادم حدود دو ساعت به نماز مغرب برایم مهمانی پیش آمد و مجبور شدم روزه ام را بشکنم. کفاره آن چیست؟ علاوه بر قضای دوباره چه باید بکنم؟
جواب:کاری بر خلاف احتیاط انجام داده اید ولی کفاره ندارد.
٦ – کسی که سال اول تکلیف روزه نگرفته
سؤال:وظیفه خانمى که سال اوّل تکلیف روزه اش را خورده است چیست؟ و اگر باید قضا کند چگونه قضا نماید؟
جواب:کفّاره ندارد خواه جاهل مقصر بوده یا قاصر ولى اگر عمداً و عالماً روزه نگرفته کفّاره دارد و در تمام صور مسأله، قضا لازم است.
٧ – روزه برای مادرانی که فرزند شیرخوار دارند
سؤال:آیا بر مادرى که بچّه شیر مى دهد، روزه واجب است؟
جواب:زنانى که بچّه شیر مى دهند خواه مادر بچّه باشند یا دایه، اگر روزه گرفتن باعث کمى شیر آنها و ناراحتى بچّه مى شود روزه بر آنها واجب نیست، ولى براى هر روز کفّاره (یک مدّ طعام) واجب است، بعداً نیز باید روزه را قضا کنند; امّا اگر روزه براى خودشان ضرر داشته باشد کفّاره لازم نیست، ولى بعداً روزه هاى را که نگرفته اند قضا نمایند.
٨ – تزریق خون به روزه دار
سؤال:آیا تزریق خون به بدن موجب ابطال روزه مى شود؟
جواب:احتیاط اتمام آن روزه و قضاى آن است.
٩ – قضای روزه هایی که شخص احتمال ضرر می داده
سؤال:اینجانب مدت 5-6 سال بود که طبق آزمایشات متعدد دارای بیماری "هپاتیت ب" بودم و در آن زمان دکتر از گرفتن روزه مرا منع می کرد ولی 2 سال پیش دکتری به من گفت که این بیماری نیست که من دارا هستم بلکه نوعی پاتن بیماری است و من مشکلی ندارم و من هم از همان زمان روزه هایم را گرفته ام ... حال آیا قضای روزه های آن 5-6 سالی که احتمال بیماری میرفت بر من واجب است یا خیر؟
جواب:احتیاط واجب آن است که روزه ها را قضا کند.
١٠ – افطار روزه به دلیل جهل به مسئله
سؤال:اگر کسی به دلیل نداستن دقیق حکم، روزه واجب ماه رمضان را بشکند واگر می دانست که چه حکمی دارد این کار را نمی کرد و بعد از چند وقت به حکم پی ببرد آیا باز هم باید کفاره بپردازد؟
جواب:اگر به علت ندانستن مسئله بوده است کافی است قضای آن روز را بجا آورد.
١١ – افطار روزه به دلیل جهل به مسئله
سؤال:اگر کسی به دلیل نداستن دقیق حکم، روزه واجب ماه رمضان را بشکند واگر می دانست که چه حکمی دارد این کار را نمی کرد و بعد از چند وقت به حکم پی ببرد آیا باز هم باید کفاره بپردازد؟
جواب:اگر به علت ندانستن مسئله بوده است کافی است قضای آن روز را بجا آورد.
١٢ – انجام مبطلات روزه به تصور باطل شدن روزه
سؤال:اگر مرد مسلمان در ماه رمضان با زن خود نه به قصد جنب شدن بازی کند و اتفاقا منی بیرون آبد و به گمان باطل شدن روزه دویاره به قصد جنب شدن بازی کند منی بیرون آبد حکمش چیست؟ آبا کفاره دارد؟
جواب:کفاره ندارد ولی قضا لازم است.
١٣ – افطار روزه قبل از رسیدن به حد ترخص
سؤال:اگر فردی قصد سفر کرده باشد و فراموش کرده یا نداند که تا قبل از حد ترخص خوردن و آشامیدن حرام است و این کار را ( قبل از حد ترخص ) انجام دهد ، ایا کفاره بر او واجب می شود یا قضای روزه کافی است ؟
جواب:قضا کافی است.
١٤ – کسی که نمی دانسته آمیزش با همسر روزه را باطل می کند
سؤال:شخصى به خیال این که در روز ماه مبارک رمضان، آمیزش با زوجه نه حرام است و نه روزه را باطل مى کند، مرتکب آن شده است، آیا کفّاره هم دارد؟
جواب:فقط قضا دارد.
١٥ – ترک تیمم بدل از غسل در ماه رمضان
سؤال:کسی که حکم تیمم بدل از غسل در صورت نبود آب را نمی دانسته و در ماه رمضان موقع قطع آب تیمم نکرده و روزه نگرفته، آیا باید کفاره بدهد یا به خاطر جهل به مسئله فقط قضا واجب است؟
جواب:فقط قضای روزه را بگیرد.
١٦ – قضای روزه در صورت عدم علم به بلوغ
سؤال:اگر شخصی موی ضخیم بین عورت و نافش در آمده باشد اما نداند از نشانه های بلوغ است و نشانه های دیگر را هم نداشته باشد و روزه های واجب ماه رمضان را نگیرد حکمش چیست؟ یعنی آیا علاوه بر روزه قضا کفاره هم دارد؟
جواب:در صورتی که موی ضخیم به اندازه کافی بر بالای آلت تناسلی باشد نشانه بلوغ است و در فرض سوال که حکم را نمی دانسته قضا کافی است.