↵
سـؤال: آیا با در نظر گرفتن فتوای حضرت آیةالله العظمی مکارم شیرازی (مدّظلّه) می توانم به فتوای مجتهدی که از دنیا رفته باقی بمانم؟
پاسـخ: حضرت آیةالله العظمی مکارم شیرازی (مدّظلّه) در توضیح المسائل خود مسأله 10 میفرمایند: هرگاه مجتهدى كه انسان از او تقليد مى كند، از دنيا برود باقى ماندن بر تقليد او جايز است؛ بلكه اگر اعلم باشد واجب است، به شرط اين كه به فتواى او عمل كرده باشد.
سؤال: بعد از فوت حضرت آیةالله العظمی بهجت (قدّس سرّه) به تقلید ایشان مانده ام و نمیدانم آیا نیاز است از مرجع دیگری تقلید کنم؟ یا اینکه برای مسائل جدید نیاز است از مرجع زنده تقلید نمود؟ ضمنا یک بار هم میخواستم به کلی مرجعم را عوض کنم اما نمیدانستم از کجا مرجع با صلاحیت تر را تشخیص دهم.
پاسخ: باقی ماندن بر تقلید میت باید مطابق نظر مجتهد زنده باشد بنابراین شما یکی از مراجع عظام را انتخاب کرده و مطابق نظر ان مرجع عمل کنید.
سؤال: مرجع تقلیدم حضرت آیةالله العظمی امام خمینی (قدّس سرّه) است آیا مرجع تقلید باید شخص زنده باشد؟
پاسخ: می توانید طبق فتوای یکی از مراجع عظام تقلید زنده به فتوای حضرت آیةالله العظمی امام خمینی (قدّس سرّه) باقی بمانید.
سؤال: مدت 17 سال است که مقلد حضرت آیةالله العظمی فاضل لنکرانی (قدّس سرّه) بوده ا م ولی اکنون باید چگونه مرجع تقلید انتخاب کنم .
پاسخ: می توانید طبق فتوای یکی از مراجع عظام تقلید زنده به فتوای حضرت آیةالله العظمی فاضل لنکرانی (قدّس سرّه) باقی بمانید.
سؤال: وظیفه مقلّد پس از فوت مرجع تقلیدش چیست؟
پاسخ: باید مطابق با فتوای یکی از مراجع تقلید زنده - در مسأله باقی ماندن بر تقلید از مجتهد میت یا رجوع به مجتهد زنده - عمل کند.
سؤال: من مقلد حضرت آیةالله العظمی فاضل لنکرانی (قدّس سرّه) بودم از زمان فوت ایشان تا چند ماه پیش مرجع تقلیدی انتخاب نکردم و عمل به احتیاط می کردم چند ماه پیش با تحقیقاتم حضرت آیةالله العظمی... (مدّظلّه) را به عنوان مرجع تقلیدم انتخاب کردم اما هنوز رساله ایشان را تهیه نکرده ام و همچنان عمل به احتیاط میکنم؛ آیا انتخاب مرجع تقلید پس از تحقیقات، صیغه ای داره که خوانده شود؟ با این وضع آیا اعمالم تاکنون درست بوده؟ آیا می توانم به تقلید از حضرت آیةالله العظمی فاضل لنکرانی (قدّس سرّه) باقی بمانم؟
پاسخ: 1- پس فوت مرجع تقلیدتان باید یکی از مراجع تقلید زنده أعلم را انتخاب کنید و مطابق فتوای او - در مسأله بقاء بر تقلید از مجتهد میت یا غیر بقاء - عمل کنید و فعلا که شما آیةالله... را انتخاب کرده اید مطابق نظر معظّم له عمل کنید. 2- انتخاب مرجع تقلید صیغه ندارد. 3- عمل به احتیاط کار راحتی نیست زیرا مرحوم آیةالله فاضل لنکرانی (قدّس سرّه) میفرمودند: «واجب است در كيفيت احتياط نيز احتياط كند. يعنى چنانچه احتياط از چند طريق ممكن باشد بايد طريقى را اختيار نمايد كه مطابق با احتياط باشد» بنابراین بهتر است بجای عمل به احتیاط؛ طبق فتوای مجتهد زنده - در باقی ماندن به فتوای مجتهد میت یا رجوع به مجتهد زنده - عمل کنید.
سؤال: با فوت مرجع عالیقدر شیعه حضرت آیةالله العظمی بهجت (قدّس سرّه) حکم مقلدین ایشان چیست؟ آیا باید یک مرجع دیگر را انتخاب کنند؟
پاسخ: پس از فوت هر مرجعی وظیفه مقلدین آن مرجع، این است که به یکی از مراجع زنده اعلم مراجعه کنند و طبق نظر همان مرجع در مورد باقی ماندن بر تقلید از مجتهد میّت اقدام کند. یاحقّ.