سؤال364- زنى در ماه رمضان ايام حيض روزه نگرفته بعد از ماه رمضان تا رمضان ديگر مريض بوده، آيا قضا ساقط است؟
جواب: در فرض مزبور بايد هر وقت متمكن شود ولو پس از چند سال بعد آن، روزهها را قضا نمايد و احتياط واجب بر او در اين صورت دادن فديه است نيز براى هر روز مُدّ طعام به فقير كه عبارت از سه ربع كيلو است تقريباً. واللََّه العالم.
سؤال365- بنده مريض هستم و دكترهاى داخلى و خارجى من را جواب كردهاند و فعلاً هم قادر به روزه گرفتن نيستم و اميد بهبودى برايم نيست و لذا مىخواهم در زندگى خودم چند سالى استيجار روزه بنمايم چون وثوق ندارم به ورثه و غير ورثه كه بعد از من استيجار بنمايند و مىترسم فرداى قيامت مسئول خداوند باشم، خواهشمند است بفرمائيد من مىتوانم كسى را استيجار كنم كه اين عمل را در حال حيات من بجا بياورد يا نه؟ و اگر عمل او در زندگى من برايم صحيح نيست، بفرمائيد چنانچه بتوانم كسى را استيجار كنم بعد از فوت من عمل را بجا بياورد آيا مبرء ذمه من مىشود يا نه؟ و اگر راه ديگرى هست بفرمائيد.
جواب: روزههايى كه به جهت مرض معذور از گرفتن آن بودهايد و مرض هم ممتد بوده تا ماه رمضان بعد، بر شما نه اداى آنها واجب بوده است، و نه قضاى آن در حال حيات و نه بعد از ممات، پس وصيت به آن هم لازم نيست، فقط واجب است كه از براى هر روزى فديه بدهيد و مقدار آن تقريباً ده سير طعام است كه بايد به فقير داده شود.
سؤال366- كسى كه در ذمهاش روزهء قضا و يا كفاره و يا نذر مطلق دارد مىتواند اجير ديگرى باشد يا نه؟
جواب: بلى مىتواند. واللََّه العالم.
سؤال367- دخترى كه نه سالش تمام شده ولى به واسطه ضعيفى و كمى قوه نمىتواند روزه بگيرد، و بعد از ماه رمضان تا ماه رمضان هم نمىتواند قضاى او را بگيرد، آيا قضا از او ساقط است؟
جواب: در اين صورت هر وقت توانايى پيدا نمود بايد قضاى آن را بگيرد و احتياط واجب دادن فديه است براى هر روز سه ربع كيلو طعام به فقير در آخر سال آن رمضان كه افطار نموده بود. واللََّه العالم.