١ – چگونگی انتساب سادات به پیامبر
سؤال: افراد سید چگونه خود را اولاد پیامبر می نامند؟ مگر از آن زمان تاکنون با عقل جور در می آید که معلوم شود چه کسی از اولاد پیغمبر است؟ من نمی توانم این را قبول کنم، لطفاً راهنمایی کنید.
جواب: سادات به خاطر افتخاری که از طریق انتساب به پیامبر (صلی الله علیه و آله) داشتند سعی می کردند نسب و شجره نامه خود را حفظ کنند و نسل بعد از نسل به فرزندان خود برسانند و الان شجره نامه های زیادی از شجره سادات نزد علمای انساب است.
٢ – سیادت از طریق مادر
سؤال: آیا سیادت از طریق مادر به فرزندان او منتقل مى شود؟
جواب: بعضى از احکام سیادت از جمله گرفتن خمس منتقل نمى شود و سبب آن در کتب فقهیّه بیان شده است.
٣ – پرداخت کردن سهم سادات سالهای آینده با اجازه مجتهد
سؤال: شخصى از سیدّ فقیرى طلبى دارد. مى خواهد طلبش را از بابت سهم سادات حساب کند، ولى فعلا سهم سادات بدهکار نیست، و از طرفى هم مى خواهد این سیّد به او بدهکار نباشد. آیا راهى وجود دارد که سیّد مذکور به این شخص مدیون نباشد، و از سوى دیگر این شخص بتواند سهم ساداتى که سالهاى آینده بر ذمّه او مى آید را بابت طلب این سیّد بردارد؟
جواب: مى تواند با اجازه حاکم شرع آن را بپردازد; یعنى در واقع به حاکم شرع وام مى دهد، که بعداً از باب وجوه با او محاسبه کند.
٤ – تسویه بدهی سید با سهم سادات
سؤال: شخصى جنس معیّنى از سیّد نیازمندى طلبکار است، و مى خواهد مقدارى از طلبش را از بابت سهم ساداتى که بر ذمّه اش آمده، حساب کند. با توجّه به این که بدهکار مذکور قدرت پرداخت هیچ مقدار از بدهیش را ندارد. به چه شکل عمل کند؟
جواب: مى تواند بدهى او را از بابت سهم سادات قیمت کرده، و حساب کند.
٥ – نحوه اثبات سیادت
سؤال: از نظر فقهی چگونه میتوان ادعای سادات بودن نمود؟ و چگونه این امر ثابت می شود؟
جواب: در صورتیکه در محل زندگی خود مشهور به سیادت باشد سید محسوب می شود.
٦ – تبدیل وجه سادات به وسایل زندگی
سؤال: تبدیل وجه خمس به اجناس دیگر از قبیل پوشاک و وسایل زندگى و دادن آنها به سادات چگونه است به ویژه هنگامى که سیّد از پذیرفتن سهم سادات جداً ناراحت مى شود؟
جواب: تبدیل وجه خمس به اجناس جایز نیست بنابر احتیاط،مگر این که سادات شخصا تقاضا کنند و لازم نیست پول را به عنوان سهم سادات به آنها بدهید که ناراحت شوند بلکه می توانید به شکل هدیه به آنها برسانید.