١ – منظور از هتک حرز در سرقت
سؤال: مراد از هتک حرز در سرقت مستوجب حد، چیست؟ آیا هتک حرز باید همراه با إعمال فشار فیزیکى و شکستن حرز باشد، یا خارج کردن مال از حرز بدون اذن و اطّلاع مالک (و لو با کلید) هتک حرز تلقّى مى گردد؟
جواب: این مورد و مانند آن نیز مصداق هتک حرز است.
٢ – سرقت از خزانه ای که خزانه دار درب آن را باز کرده
سؤال: هرگاه خزانه دار موسّسه اى مالى، دَرِ خزانه را باز نماید تا شخصى موجودى صندوق را بازبینى نماید، و آن شخص مبادرت به سرقت وجوه داخل صندوق کند. در صورت عدم علم خزانه دار به قصد سرقت، آیا هتک حرز محقّق شده است؟
جواب: هتک حرز محسوب نمى شود.
3- دستگیری سارق در حرز دوم
سؤال: اگر مالى دو حرز داشته باشد، و سارق آن را از یکى خارج و در حرز دوّم دستگیر شود، آیا در چنین موردى حدّ سرقت جارى مى گردد؟ مثلا اموالى را که در گاوصندوق منزل است، از گاوصندوق خارج کند، ولى در حیاط منزل دستگیر شود، آیا ربودن از حرز صدق مى کند؟
جواب: در صورتى که در خانه باشد حرز محسوب مى شود، و سارق هنوز از حرز خارج نشده و حد ندارد.
٤ – دستگیری سارق در حرز
سؤال: اگر سارق پیش از بیرون آوردن مال از حرز دستگیر شود، آیا قابل تعزیر است؟
جواب: تعزیر دارد.
٥ – سرقت مالی که بدون اطلاع مالک داخل حرز گذاشته شده
سؤال: یکى از شرایط اجراى حدّ سرقت این است که مال در حرز باشد. لطفاً بفرمایید: الف) اگر فرزند، دوست، همسایه، اجیر، یا شخص دیگرى، با اطّلاع، یا بدون اطّلاعِ صاحب مال، مال را در حرز قرار دهد; آیا ربودن این مال با وجود دیگر شرایط، سرقتِ حدّى محسوب مى گردد؟ ب) اگر مال بدون اطّلاع و دخالت مالک در حرز قرار گیرد و ربوده شود، آیا با وجود شرایط دیگر، حکم سرقت حدّى دارد؟ مثلا اگر حیوانى بدون اطّلاع مالک به طویله رود و درب طویله بسته شود، سپس کسى حیوان را برباید، آیا سرقت حدّى محسوب مى شود؟ یا مثلا فردى مالى را پیدا کند و در حرز بگذارد، و این مال ربوده شود، چه حکمى دارد؟ ج) اگر صاحب مال آن را در حرز نگذاشته باشد، و راضى به حرز نباشد، و مال ربوده شود، آیا حدّ قطع با وجود سایر شرایط جارى مى گردد؟
جواب: الف) چنانچه به امر و اطّلاع صاحب مال باشد، سرقت حدّى محسوب مى شود. و در صورت عدم اطّلاع او، احتیاط آن است که حد جارى نشود.
ب) احتیاط عدم اجراى حد در این گونه موارد است.
ج) جارى نمى شود.
٦ – دستگیری سارق در خارج از حرز
سؤال: اگر کسى با هتک حرز، و به قصد دزدى وارد منزل دیگرى شود، و در اتاق منزل لباس گران قیمتى بیابد که ارزش آن از حدّ نصاب بیشتر باشد، و آن را بپوشد و از اتاق بیرون آید. سپس صاحبخانه از خواب بیدار شده، او را ببیند و سر و صدا کند، و دزد فرار کند، و صاحبخانه او را تعقیب کند، و سرانجام در بیرون از منزل او را دستگیر نماید، حکم آن چیست؟
جواب: احتیاط آن است که به تعزیر اکتفا شود.
٧ – باز بودن درب پارکینگ
سؤال: اگر درب پارکینگ باز باشد آن جا حرز محسوب مى شود یا نه و اگر بسته باشد چگونه است؟
جواب: در صورت اوّل حرز نیست و در صورت دوّم که درب پارکینگ بسته است حرز محسوب مى شود.