سؤال 1269- آيا كسى كه مىداند پول در بانك بگذارد در هر ماهى يك چيزى اضافه به او مى دهند بدون اين كه با زبان قرار داد ببندد، ولى به قصد گرفتن زيادى در بانك بگذارد ربا است يا نه؟
جواب: در صورتى كه شرط فايده نكند به اين معنى كه ملزم باشد اگر بانك به او چيزى ندهد از او مطالبه نمى كند در اين صورت گرفتن آن فايده به عنوان مجهول المالك به اجازه حاكم شرع يا وكيل او مانعى ندارد و مجرد اين كه مىداند بانك به او چيزى مىدهد و قصد گرفتن آن را هم دارد در صورتى كه شرط مزبور را ننمايد گرفتن او مانعى ندارد.
سؤال 1279- دو سؤال از خدمتتان شد يكى آيا در مقابل كارگران مىشود در اقتراض از بانك پولى بگيرند و بدهند فرموديد مشكل است، و ديگر سؤال از اينكه مقابل ورقه كه مىنويسند مىشود پول اضافه داد فرموديد مىشود، فرق چيست؟
جواب: اگر واقعاً براى كارگران است و براى صاحب مال چيزى عايد نمى شود مانعى ندارد، و اگر صورى است همان قرض ربوى است.
سؤال 1280- خريد و فروش سهام بانكهاى خصوصى از نظر شرع چه اشكال دارد؟ سود سهامى كه در آخر سال به سهام بانكها تعلق مىگيرد چه اشكالى دارد؟ تعداد سهامى كه بانك به عنوان ازدياد سرمايه مجاناً يا پولى به سهامداران مى دهد چه اشكالى دارد؟ ضمناً درآمد بانك از سه راه مىباشد سود، كارمزد، سود در سرمايه گذارى.
جواب: خريد و فروش سهام اشكالى ندارد ولى شركت در معاملات ربوى بانكها حرام است، و آن زيادى كه به آن جهت داده مىشود گرفتن آن حرام است.
سؤال 1282- كار كردن براى بانكها با احتراز ربا چه صورت دارد؟
جواب: اگر در معاملات ربوى كارش نباشد مانعى ندارد. واللََّه العالم.