استفتائات غسل (آیت الله العظمی خامنه ای مدظله)
آداب و شرائط غسل
اعمال جاهل به جنابت
سؤال: اگر انسان علم به جنب بودن خود نداشته باشد و چند روزى را با حالت جنب بگذراند و بعد از چند روز متوجه جنب بودن خود شود صحّت اعمال او نظیر نماز و... چه حکمى دارد؟
پاسخ: در فرض مذکور تمام اعمالى که مشروط به طهارت بوده (از جمله نماز) باطل است و باید آنها را پس از انجام غسل جنابت اعاده یا قضا نماید.
نحوه انجام غسل با وجود عرق جنب از حرام
سؤال: هرگاه شخصى از راه حرام جنب شود، و بدن خود را با آبگرم تطهیر نماید، و به خاطر گرماى حمام مجدداً در حین تطهیر یا بعد از آن عرق کند آیا این عرق وى حکم عرق جنابت از حرام را دارد و اگر در این حال و بدون تطهیر مجدد، غسل کند غسل او چه حکمى دارد؟
پاسخ: عرق بدن او در فرض سؤال تا غسل نکرده عرق جنب از حرام محسوب است که نجس نیست ولى نماز خواندن با آن بنابر احتیاط صحیح نیست، بنابراین اگر بعداً بدون تطهیر مجدد غسل کند، غسل او صحیح است
انجام غسل با وجود مانع از رسیدن آب
سؤال: اگر شخصى غسل جنابت بر او واجب شده باشد و غسل را انجام داده باشد و بعد از اتمام یافتن غسل متوجه شود که مانعى بر روى بدن او وجود داشته باشد (تکهاى از منى) که آب به آنجا نرسد باید چه کارى انجام دهد.
پاسخ: غسل او در فرض مرقوم ناقص است و باید مانع را از بدن برطرف کرده و محل را تطهیر نماید و سپس به نیّت تکمیل غسل، آن محل را آب بریزد و اگر در سمت راست بوده، مجدداً تمام سمت چپ را بنابر احتیاط واجب به نیّت غسل بشوید.
حکم وجود مانع در اعضاى وضو
سؤال: لطفاً بفرمایید کسانى که بمناسبت شغل و کار روزانه با انواع رنگها و روغنهایى که به دستانشان مىچسبد و معمولاً شستشوى آنها به سختى ممکن است و چه بسا شستن آنها با نفت و بنزین میسّر است و نتیجه این امر ضرر به دست است تکلیف این افراد براى وضو و غسل چیست؟
پاسخ: در فرض مذکور باید به وظیفه جبیره عمل نمایند.
شرایط اعضاى غسل
سؤال: آیا در غسل چرکهایى که زیر ناخن پا است مانع آب است؟ (حتى مقدار کمى از آن)
پاسخ: اگر ناخن از حدّ معمول بلندتر باشد و زیر آن مقدارى که از حدّ معمول بلندتر است چرکى باشد که مانع رسیدن آب به ناخن است، باید برطرف کند و اگر ناخن بلند نباشد، چرک زیر آن مانعى ندارد.
غسل در زیر باران
سؤال: غسل در زیر باران صحیح است؟
پاسخ: غسل ترتیبى اشکال ندارد و آب باران را هم جزو آب غسل حساب کنید.
حدث اصغر در هنگام غسل
سؤال: آیا حدث اصغر در اثناى غسل باعث باطل شدن غسل مىگردد؟
پاسخ: حدث اصغر در اثناى غسل به صحّت غسل ضرر نمىرساند و لازم نیست که غسل از ابتدا شروع شود، ولى در غسل جنابت چنین غسلى کفایت از وضو براى نماز و سایر اعمالِ مشروط به طهارت از حدث اصغر نمىنماید.
حرجى بودن رفع مانع در وضو
سوال: با توجه به مطالبی که در رساله جنابعالی در رابطه با برطرف کردن موانع رسیدن آب به اعضای وضو مطرح شده در مورد کسانی که مثلاً شغل آنها نقاشی است و خیلی از اوقات بعد از صرف وقت زیادى برای از بین بردن این موانع، پس از نماز متوجه میشوند که هنوز موانعِ کمی وجود دارد تکلیف چیست؟
پاسخ: باید موانع را برطرف کنند و وضو بگیرند و اگر عسر و حرج باشد، مثل وضوی جبیره عمل کنند.
ترک غسل به سبب نبود حمام
سؤال: سربازى هستم که در یکى از پادگانها خدمت مىکنم، با توجه به اینکه براى ما استحمام محدودیت دارد حدود شش روز با عذر شرعى و تیمم نماز را به جا آوردم. آیا نماز من صحیح است یا نه؟
پاسخ: با توجه به اینکه براى غسل حتماً لازم نیست که از حمام استفاده شود بلکه مىتوان با یک پارچ آب سر و گردن، بعد طرف راست و بعد طرف چپ بدن را غسل داد اگر واقعاً آبى براى غسل نبوده یا وقت براى غسل کافى نبوده، تیمم صحیح و نماز با آن هم بىاشکال است و الا کافى نیست.
فراموش کردن مانع غسل
سؤال: خانمى صورتش آرایش دارد، بعد از انجام غسل متوجه مىشود که هنوز موارد آرایشى پاک نشده است. البته هنگام غسل کردن اصلاً یادش نبوده که صورتش آرایش دارد و بعداً متوجه مىشود، آیا غسل او درست است یا خیر؟
پاسخ: در صورتى که مواد آرایشى مانع از رسیدن آب به بدن باشد، باید دوباره غسل کند.
غسل کثیرالشک
سؤال: براى کسى که در غسل طول مى دهد اما مىگوید من وسواس نشدهام بلکه براى اطمینان از رسیدن آب به همه جاى بدنم غسلم طول مىکشد چه نظرى دارید؟
پاسخ: اگر از متعارف خارج باشد نباید اعتنا کند.
|