استفتائات غسل (آیت الله العظمی خامنه ای مدظله)
احکام غسل باطل
سؤال 194: کسى که به سن تکلیف رسیده ولى جاهل به وجوب غسل و کیفیت آن بوده و بعد از گذشت مدتى در حدود ده سال متوجه مسأله تقلید و وجوب غسل بر او شده است، چه حکمى دارد؟ وظیفه او نسبت به قضاى نمازها و روزههاى گذشتهاش چیست؟
پاسخ: قضاى نمازهائى که در حال جنابت خوانده، بر او واجب است، و همچنین قضاى روزه هم در صورتى که مىدانسته جنب است، ولى جاهل به وجوب غسل بر جنب براى روزه گرفتن بوده، بر او واجب است.
سؤال 195: جوانى بر اثر نادانى قبل از چهارده سالگى و بعد از آن، اقدام به استمناء مىکرده که بر اثر آن از او منى خارج مىشده، ولى نمىدانسته که خروج منى باعث جنابت مىشود و باید براى نماز و روزه غسل کند، تکلیف او چیست؟ آیا براى مدتى که استمناء مىکرده و منى از او خارج مىشده، غسل بر او واجب است؟ آیا نماز و روزههاى او از گذشته تا حال که در حال جنابت انجام گرفته باطل بوده و قضاى آنها واجب است؟
پاسخ: براى هر چند بار خروج منى اگر تا به حال غسل نکرده است یک غسل جنابت کافى است، و باید همه نمازهائى را که یقین دارد در حال جنابت خوانده است، قضا نماید. و اگر در شبهاى ماه رمضان جاهل به اصل جنابت بوده، روزههاى او قضا ندارد و محکوم به صحت است. ولى اگر عالم به خروج منى و جنابت بوده و نمىدانسته که براى صحت روزه، غسل بر او واجب است، باید روزه همه روزهائى را که در حال جنابت گرفته است قضا نماید.
سؤال 196: شخصى که بعد از جنابت، غسل خود را به طور باطل و اشتباه انجام مىدهد، با توجه به جهل او به این مسأله، نمازهائى را که با این غسل مىخواند، چه حکمى دارند؟
پاسخ: نماز با غسل باطل، باطل است و باید اعاده یا قضا شود.
سؤال 197: به قصد انجام یکى از غسلهاى واجب غسل کردم. پس از خروج از حمام متوجه شدم ترتیب را رعایت نکردهام، و چون احتمال مىدادم که نیّت ترتیب کافى است، دوباره غسل نکردم. اکنون در کارم متحیّر هستم، آیا قضاى همه نمازهائى که خواندهام، واجب است؟
پاسخ: اگر احتمال صحت غسل را مىدهید و در وقت غسل متوجه انجام آنچه در صحت غسل معتبر است بودهاید، چیزى بر عهده شما نیست. بله، اگر یقین به بطلان غسل پیدا کنید، قضاى همه نمازها بر شما واجب است.
سؤال 198: من غسل جنابت را به این ترتیب انجام مىدادهام که ابتدا سمت راست بدن بعد سر و سپس قسمت چپ بدن را مىشستم. در سؤال و تحقیق در این زمینه هم کوتاهى کردهام، نماز و روزهام چه حکمى دارند؟
پاسخ: غسل به کیفیت مذکور باطل است و موجب رفع حدث نمىشود. لذا نمازهائى که با چنین غسلى خوانده شده، باطل و قضاى آنها واجب است. ولى روزهها با فرض اینکه معتقد به صحت غسل به صورت مذکور بودهاید و بقاى شما بر جنابت، عمدى نبوده است، محکوم به صحت است.
سؤال 199: آیا خواندن سورههایى که سجده واجب دارند، بر جنب حرام است؟
پاسخ: از جمله کارهائى که بر جنب حرام است، خواندن خصوص آیات سجده این سورهها است، ولى خواندن سایر آیات از این سورهها اشکال ندارد
|