آیات عظام: خوئی، مکارم، تبریزی، سیستانی و زنجانی: انقلاب
آیةالله فاضل: سرکه شدن آب انگور
مسأله ۱۹۸- اگر شراب به خودی خود یا به واسطهٔ آن که چیزی مثل سرکه و نمک در آن ریخته اند سرکه شود، پاک می گردد۱.
۱- بهجت: در صورتی که شراب با چیز نجس دیگری مخلوط نشده باشد؛ و این از مطهریّت انقلاب است.
سیستانی، مکارم، مظاهری: و آن را «انقلاب» گویند.
جوادی آملی: مسأله ۲۰۳- در انقلاب فقط نجاست ذاتی برطرف میشود و تنجّس عرضی باقی میماند، بنابراین اگر شراب به خودی خود يا بهسبب آنكه چيزی مانند سركه و نمک در آن ريختهاند، سركه شود، پاک و حلال میگردد؛ ولی شرابی كه از انگور، كشمش و خرمای نجس درست كنند، یا در حال شراب بودن، قطره خونی در آن افتاده باشد، با سركه شدن، تنجّس عرضی آن پاک نمیشود.
مسأله ۱۹۹- شرابی که از انگور نجس درست کنند به سرکه شدن پاک نمی شود بلکه اگر نجاستی هم از خارج به شراب برسد۱ احتیاط واجب آن است۲ که بعد از سرکه شدن از آن اجتناب نمایند.
۱- اراکی: با سرکه شدن پاک نمی شود، مگر آنکه نجاست در آن قبل از سرکه شدن، از بین رفته باشد (مستهلک شده).
۲- مکارم: واجب است...
بهجت: رجوع کنید به ذیل مسأله 200.
جوادی آملی: رجوع کنید به ذیل مسأله 198.
*****
گلپایگانی، صافی، زنجانی: مسأله ۲۰۰، سیستانی: مسأله ۱۹۳- شرابی که از انگور نجس و مانند آن درست کنند، یا نجاست دیگری به آن برسد به سرکه شدن پاک نمی شود..
. زنجانی: به سرکه شدن پاک می شود و احتیاط مستحب در اجتناب است.
.صافي: بنابر احتیاط به سرکه شدن پاک نمی شود.
خوئی، تبریزی: مسأله ۲۰۰- شرابی که از انگور نجس و مانند آن درست کنند، چنانچه در ظرف دیگری که پاک باشد بریزند و بعد سرکه شود پاک می شود، و همچنین اگر نجاست دیگری به شراب برسد و مستهلک شود، در صورتی که به ظرف نرسیده باشد بعد از سرکه شدن پاک می شود.
وحید: مسأله ۲۰۰ ـ شرابی که از انگور نجس و مانند آن درست کنند چنانچه در همان ظرف سرکه شود پاک نمی شود و اگر در ظرف دیگری که پاک باشد بریزند و سرکه شود بنابراحتیاط پاک نمی شود و همچنین اگر نجاست دیگری به شراب برسد و در آن مستهلک شود.
مظاهری: مسأله ۱۸۳– شرابی که از انگور نجس و مانند آن درست کنند با سرکه شدن پاک می شود حتی اگر نجاستی هم از خارج به شراب برسد بعد از سرکه شدن پاک می شود.
مسأله اختصاصی
سبحانی: مسأله ۱۶۳- شرابی که از انگور پاک درست کنند اگر از خارج نجاستی به آن برسد احتیاط واجب آن است که بعد از سرکه شدن از آن اجتناب نمایند.
مسأله ۲۰۰- سرکه ای که از انگور و کشمش و خرمای نجس درست کنند۱ نجس است۲.
۱- زنجانی: و بدون اینکه شراب شود، سرکه گردد بنابر احتیاط نجس است.
۲- بهجت: و در طهارت آن بعد از انقلاب به شراب، و انقلاب شراب به سرکه تأمّل است.
مسأله ۲۰۱- اگر پوشال ریز انگور یا خرما داخل آنها باشد و سرکه بریزند ضرر ندارد۱. و نیز اگر پیش از آن که خرما و کشمش و انگور سرکه شود خیار و بادمجان و مانند اینها در آن بریزند اشکال ندارد۲.
۱- بهجت: اشکال ندارد...
گلپایگانی، صافی: و این بنا بر قول به نجاست آن است به جوش آمدن، و [در مسأله 113] گذشت که اقوی طهارت است.[پایان مسأله]
خوئی، تبریزی، وحید: بلکه ریختن خیار و بادمجان و مانند اینها در آن اگر چه پیش از سرکه شدن باشد نیز اشکال ندارد، مگر اینکه پیش از سرکه شدن مسکر شده باشد.
مظاهری: اگر انگور یا خرما همراه با پوشال باشند و با آنها سرکه درست کنند اشکال ندارد...
۲- بهجت: بنابر اظهر.
جوادی آملی: درصورتیكه پيش از سركه شدن مستكننده نشود، اشكال ندارد.
*****
زنجانی: مسأله ۲۰۲- اگر پوشال ریز انگور و کشمش و خرما داخل آنها باشد و سرکه بریزند مانعی ندارد، ولی احتیاط در آن است که تا خرما و کشمش و انگور سرکه نشده، خیار و بادمجان و مانند اینها در آن نریزند.
سیستانی: مسأله ۱۹۵- اگر پوشال ریز انگور یا خرما داخل دانههای انگور و خرما باشد و بخواهند سرکه درست کنند، اشکال ندارد، بلکه ریختن خیار، هویج و بادنجان و مانند اینها در آن هرچند قبل از سرکه شدن باشد نیز اشکال ندارد، مگر اینکه پیش از سرکه شدن، مسکر و مست کننده شده باشد.
مکارم: مسأله ۲۱۷ - اگر انگور را با خوشه هایش سرکه بریزند و قبل از سرکه شدن شراب شود، بعد از آن که مبدّل به سرکه می گردد پاک است، امّا اگر خیار و بادمجان و مانند آنها در آن بریزند، احتیاط واجب اجتناب است.
سبحانی:مسأله ۱۶۵ - اگر پوشال ریز انگور و کشمش و خرما داخل آنها باشد و سرکه بیندازند ضرر ندارد و احتیاط واجب این است که پیش از آن که خرما و کشمش و انگور سرکه شود خیار و بادمجان و مانند اینها در آن نریزند.